Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts / Arvostelut / pelaaja.fi

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts

4.12.2008 // Kirjoittanut: Simon Elo
28

Michael Jackson ja Joe Frazier eivät onnistuneet siinä. Michael Jordan teki sen kerran ja epäonnistui toisella yrityksellä. Republikaaniselta puolueelta odotetaan sitä marraskuisen tappion jälkeen – paluu huipulle vuosikausien jälkeen on vaikea temppu. Banjo-Kazooie on ollut pitkään poissa parrasvaloista, sillä karhun ja linnun seikkailujen viimeisin kunnollinen osa julkaistiin Nintendo 64:lle vuonna 2001. Sen jälkeen Microsoft on hankkinut Raren omistukseensa ja Nintendo on julkaissut GameCuben ja Wiin. Ei siis ihme, että Nuts & Bolts vie sankarit täysin uuteen suuntaan.

Yksi tie

Banjo ja Kazooie viettävät ansaittuja eläkepäiviä. Maailma on pelastettu jo useampaan kertaan, joten Kazooiella on aikaa intohimoonsa konsolipelaamiseen ja Banjolla maittavaan ruokaan. Kesken kesäisen päivän arkkivihollinen, pahankurinen noita Gruntilda ilmestyy heidän kotinurkilleen. Kehkeytyvän sanaharkan keskeyttää Pelien valtias, joka väittää luoneensa kaikki universumin videopelit. Jopa ne huonosti myyvät, kuten Grabbed by the Ghouliesin. Pikadieetin ja ehdan Rare-huumorin siivittämänä hän siirtää mahtikäskyllä kolmikon virtuaaliseen pelimaailmaansa. Seikkailu alkaa Showdownin kaupungista, joka toimii kenttien välisenä solmupisteenä. Kaduilla parveilevat röhkivät siat, murahtelevat sarvikuonot ja itsetietoiset pingviinit, joiden mukaan on tieteellinen fakta, että kaikki rakastavat heitä. Raren lämminhenkisestä ja maaliinsa osuvasta pilkkakirveestä saavat niin vanhat televisiosarjat kuin retropelitkin. Kaupungin kolikkopelihallissa pelattava Klungo pelastaa maailman ja vitsailee nykyään onnettomilta tuntuvien retropelien kustannuksella. Välillä hänen on käynnistettävä kone uudelleen, kun peli jumittuu.

Sitä jotakin

Banjo-Kazooie on tunnettu tasohyppelystä, mutta Nuts & Bolts keskittyy ajoneuvoihin. Aluksi muutos tuntui kummalliselta ja Pelien valtiaan valtakunta vieraalta. Pikkuhiljaa uuden konseptin edut nousivat esiin ja se voitti puolelleen. Banjo toimii kuskina, mutta Kazooien ei tarvitse olla toimettomana. Lintusella on maaginen jakoavain, jolla nostetaan kätevästi esineitä. Tarkka laatikoiden nostelu on kuitenkin hankalampaa kuin pitäisi. Kaupungissa pelaajan käytössä on yksinkertainen, mutta vähitellen päivittyvä kauppakärry. Päivitysten avulla pääsee kaupungin aiemmin ulottumattomissa olleisiin alueisiin. Todelliset vermeet saa vasta maailmoissa, joihin pääsee kaupungin taianomaisista ovista. Tie vie ensin kauniiseen, LitteBigPlanetin värikkäät kuosit mieleen tuovaan Pähkinäeekkerin maahan, josta matka jatkuu Xboxin sisuskaluihin ja lopulta aina aiemmista osista tutulle Spiraalivuorelle. Valtakunnissa etsitään kaksikon ystäviä, jotka kaipaavat luonnollisesti apua oudoissa pulmissaan. Tutuiksi tulevat lehmän kantaminen sulaan laavaan, puhuvan jääpalan vieminen jääpalavaimonsa luo, hölkkääjän suojeleminen pahoinpitelijöiltä ja lukuisat kiihkeät autokilpailut. Haasteet ovat riemukkaan höpsöjä ja hauskoja, mutta asioiden kantamista paikasta toiseen korostetaan liikaa.

Kelpaa kelle vaan

Nuts & Boltsissa on harmillisen kankea ohjattavuus peliksi, joka keskittyy ajoneuvoihin. Kilpailuissa ei kannata törmätä toisiin ajajiin lainkaan, sillä oma auto pyörähtää silloin poikkeuksetta ympäri. Lentokoneiden ja helikopterien käyttö on vaivattomampaa. Tässä kuvaan astuu ajoneuvojen rakentaminen. Valmiita malleja on, mutta joistakin haasteista ei saa täysiä pisteitä ilman muunneltua menopeliä. Kokoamiseen tarvitsee osia, joita voi ostaa tai löytää kaupungilta laatikoissa. Legomaisen yksinkertainen palojen liittäminen vie mennessään, mutta sääntöjäkin on – liikkuakseen ajoneuvossa on oltava istuin, moottori ja polttoainetta. Monipuolisen rakentelun suurin este on kuitenkin rajoittunut mielikuvitus. Käyttäjien luoma sisältö on tullut myös Rare-maailmaan. Haasteita voittamalla saa pelissä valuuttana käytettäviä nuotteja ja kultaisia palapelinpaloja, jotka Showdowniin kuljettamalla saa avattua uusia maailmoja. Jos ei itse ymmärrä, miten haasteessa saa täydet pisteet, avuksi tulevat käyttäjien tallentamat uusinnat ja ajoneuvojen pohjapiirustukset, joista saa mainioita vinkkejä. Nuts & Bolts on laaja, kuusi maailmaa ja yli 130 palapelinpalaa käsittävä kokonaisuus. Tehtävää on kuitenkin enemmän kuin on tarpeen, joten haasteet, joista ei pidä, voi hyvällä omallatunnolla jättää tekemättä. Joka tapauksessa aina on jotain tuoretta tehtävää ja löydettävää, mikä on pelin suurin vahvuus. Nuts & Bolts koukuttaa tehokkaasti.

Taivas laskeutuu

Rare on kautta historiansa ajan onnistunut luomaan visuaalisesti loisteliaita kokemuksia, eikä tuo taito ole kadonnut vuosien varrella. Nuts & Boltsin maailmat ovat leveitä, korkeita sekä sykähdyttävän komeita ja mielikuvituksellisia. Upeinta on lentää helikopterilla ylös keinotekoiselle katolle, josta tulee mieleen The Truman Show. Musiikki ei kalpene ulkoasun rinnalla, vaan mieleenpainuva orkesterimusiikki tehostaa kokemusta. Hahmot päästävät puhuessaan kummallisia, takavuosien pelit mieleen tuovia äännähdyksiä, mutta nykypelaajalle kunnon ääninäyttely olisi ollut poikaa. Kaverista voi ottaa mittaa netin kautta ja samalla koneella jaetulla ruudulla. Moninpelimuotoja on runsaasti ja pelaaminen on hauskaa, mutta paperilla hyvältä kuulostava omien ajoneuvojen käyttö kisoissa on netissä moninpelin Akilleen kantapää. Vasta-alkajat ovat myös välittömästi altavastaajia, sillä heillä ei ole kokeneiden pelureiden tapaan tallissa useita itse suunniteltuja menopelejä. Pulmassa auttaa ominaisuus, jonka avulla toisen pelaajan ajoneuvon pohjapiirustuksen saa yksinkertaisesti ottamalla ajokista kuvan. Ajamisen kankeudesta huolimatta Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts ilahduttaa luovilla ympäristöillään ja kekseliäisyydellään yhä uudelleen ja uudelleen. Yllätyksellisyys on Nuts & Boltsin ulkokuori ja hullu luovuus sen sielu. Karhun ja linnun ystävillä on syytä riemuun, sillä Rare on tehnyt onnistuneimman pelinsä vuosiin.

Kuka on kuka

Banjo on rakastettava, mutta hieman hölmistynyt karhu ja Banjo-Kazooie-pelien päähahmo. Hänen tavaramerkkinsä ovat keltaiset shortsit ja hain hampaasta tehty kaulakoru. Kazooie on naaraslintu täynnä älyä ja nasevia kommentteja – koko pelin ajan hän valittaa siitä, että sarjan aiemmissa peleissä olleet liikkeet olivat parempia. Gruntilda Winkybunion on ilkikurinen noita ja kaksikon arkkivihollinen, jonka puhe on riimejä ja vartalo robotin. Grunty kun säilytti Nintendo 64 ajoista vain armaan päänsä. Mumbo Jumbo oli aiemmissa peleissä poppamies, mutta nyt hän on käsistään kätevä mekaanikko, joka auttaa pelaajaa menopelien kasaamisessa. Banjo-Tooiessa esiintynyt Jolly Roger on nyt Jolly Dodger, sillä hän myy pelaajalle hämäräperäisesti maahantuotuja kultaisia palapelinpaloja. Hellyttävä myyrä Bottles sen sijaan opastaa pelin saloihin. Urheilullinen Mr. Fit tavataan jokaisessa maailmassa ja aina yhtä hyvässä kunnossa. Merkittävin uusi tuttavuus Pelien valtiaan ohella on Trophy Thomas, enkä nyt puhu päätoimittajastamme, vaan hepusta, jolta saa pokaalin jokaisesta täydellisesti suoritetusta haasteesta.

9/10

Kehittäjä: 
Rare
Julkaisija: 
Microsoft Studios
Peligenre: 
Tasohyppely
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta, Online

Kommentit

Käyttäjän Dante83 kuva
Dante83

Taattua Banjo huumoria

Käyttäjän Gold kuva
Gold

Harvinaisen sekava peli

Käyttäjän Digitalexecuter kuva
Digitalexecuter

Menee aika kauas juuristaan mutta silti loistava!

Käyttäjän Ridley kuva
Ridley

Ajoneuvot v*ttuun. Ei samaa fiilistä kuin N64 Ban

Käyttäjän Akutsi kuva
Akutsi

Mitä tapahtui tasohyppelylle?

Käyttäjän Sitikkamies kuva
Sitikkamies

Hyvää ajanvietettä. Hyvä peli vanhemmallekin..

Käyttäjän Ruucsa kuva
Ruucsa

Mahtava! tulikin jo odotettua

Käyttäjän finngamer kuva
finngamer
Käyttäjän niksaisa kuva
niksaisa

Ihan kiva peli!

Käyttäjän asukas kuva
asukas

Positiivinen yllätys, rakentelulla merkitystä