Battalion Wars 2 / Arvostelut / pelaaja.fi

Battalion Wars 2

1.02.2008 // Kirjoittanut: Juha Wakonen
8

Nintendon nykyisen sukupolven konsolin pelitarjonta on valitettavasti edelleen niin suppea, että pahimmassa ostovimmassaan piehtaroiva joutuu välillä tyytymään muuhunkin kuin parhaaseen kolmen A:n peliin. Onneksi ylähyllyjen alapuolelle eksyy silloin tällöin varsin mukavia yllätyksiä. Yksi tällainen on GameCubelle aikoinaan ilmestyneen Battalion Warsin jatko-osa, jonka toiminnantäyteisille taistelukentillä Kuju Entertainment onnistuu pakkaamaan hulppean määrän vauhdikasta hauskanpitoa.

Battalion Wars 2 näyttää ja tuntuu aikuisten hiekkalaatikolta, jonka kulisseissa ohjastetaan sarjakuvamaisia lelusotilaita. Joukkojen käskyttäminen sujuu yksinkertaisesti ja vähällä vaivalla, ja koko pelin painopiste onkin suorassa toiminnassa taktisen sodankäynnin sijaan. Peli yhdistelee varsin saumattomasti maalla, meressä ja ilmassa käytävää peitsien kalistelua useamman eri fiktiivisen valtion kesken. Kuju Entertainment on kirjoittanut pelinsä juonen sopivasti pilke silmäkulmassa, ja siinä leikitään vapaasti erilaisilla mielleyhtymillä. Esimerkiksi pelaajan komentaman sotajoukkion ”Auringon imperiumi” tuo mieleen Japanin ja Anglo-saaret Englannin, kun taas rautalegioonalaisten ilkimysten synkkä, kivinen ja karu maa yhdistelee yksityiskohtia Kolmannesta valtakunnasta ja neuvostoajan Itä-Euroopasta. Hauskana yksityiskohtana monista kampanjoista löytyy myös viittauksia todellisiin tapahtumiin. Pelin tapahtumat muun muassa käynnistyvät, kun Anglo-saaret iskevät nousevan auringon imperiumin kimppuun Pearl Harborin yllätyshyökkäystä erehdyttävästi muistuttavalla tavalla.

Pelattavia valtioita on yhteensä kuusi, ja Battalion Wars 2:n kampanjoiden yksittäiset tehtävät on onnistuttu pitämään sopivan lyhyinä ja ennen kaikkea hyvin selkeinä. Suuret, paikallaan kelluvat keltaiset tähdet näyttävät, minne pitää mennä. Pikkupulmissa ja erilaisissa taistelutilanteissa tarvittavien joukko-osastojen välillä vaihtaminen sujuu tähtäämällä Wiimotella ja painamalla nappia. Wii-konsolin omalaatuista ohjainta käytetään muutenkin varsin hyvin pelissä, ja lyhyen totuttelun jälkeen pelaaminen pysyy hyvin hanskassa. Välillä syntyy tosin ongelmia, kun taistelun tuoksinassa pitäisi yrittää lukita tähtäin viholliseen tai valita komennettava yksikkö.

Pikkumiehet sinkohippasilla

Kuju Entertainmentin Battalion Wars 2 on visuaaliselta ilmeeltään ja teemaltaan kummallinen sekoitus lapsenmielisyyttä, paikoitellen kukkivaa huumoria ja perussodankäyntiä. Yhdistelmä on outo lähinnä siksi, että hahmoista ja ajoneuvoista alkaen kaikki näyttää perheen nuoremmille suunnatulta pikkukivalta puuhastelulta, mutta sodan suuhun marssitetaan rivisotilaita kuin karjaa. Viime aikoina realismin tavoittelu on tosin välillä koetellut pelaajien sietokyvyn rajoja, joten reilusti leikiksi lyöty kahakointi valtioiden välillä on lähes piristävä poikkeus.

Ihan kiva ja hauska sotiminen alkaa kaikesta huolimatta maistua väljähtyneeltä ja tasapaksulta muutaman tehtävän jälkeen. Vaikka kampanjointiin mahtuu tiedustelua, kohteiden tuhoamista ja useita erilaisia tuhon välikappaleita, meininki pysyy samanlaisena alusta loppuun asti. Uusi lisäys ovat erilaiset taistelulaivat, jotka mahdollistavat sotimisen myös merellä. Kaikkia yksiköitä liikutetaan Nunchuckin tatilla, ja tähtäämiseen käytetään aina Wiimotea. Ensimmäisen Battalion Warsin yksi selkeimmistä nyrjähdyksistä eli verkkopelaamisen puute on korjattu uudessa osassa. Kaverin tuominen mukaan sinkohippaan ja erilaisilla sotakoneilla mellastamiseen piristää pelaamista kummasti. Battalion Wars 2 kärsii oikeastaan vain toistosta ja persoonattomuudesta. Peruspalikat ovat ihan mallikkaasti kohdallaan, mutta niiden lisäksi peli ei tarjoa mitään sellaista, jota ei ole nähty jo lukuisia kertoja usealla muulla alustalla.

 

Nintendo käy sotaa

Nintendon eri konsoleilla pelattavat sotapelit, joissa on lapsenmielinen visuaalinen ilme ja kevyt strateginen ote, on kaikki koottu yhteisen nimen alle. Nintendo Wars sisältää pelejä aina vuodesta 1988, jolloin Japanin NES-konsolille ilmestyi Famicom Wars. Tämän jälkeen pikkumiehet ovat taistelleet GameBoyn, GameBoy Advancen ja GameCuben peleissä. Battalion Wars 2 perustuu edeltäjänsä tavoin kuuluisaan Advance Wars -pelisarjaan, joka on vuoropohjainen taktinen sotapeli. Siinä mangatyyliset piirretyt hahmot sotivat keskenään fiktiivisten valtioiden nimissä. Seuraavaksi nämä sankarit valloittavat Nintendon DS-käsikonsolin.

7/10

Kommentit

Käyttäjän Aatukka kuva
Aatukka

Vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Käyttäjän Johtaja kuva
Johtaja

Netti co-op hauska

Käyttäjän Max Limitz kuva
Max Limitz

Voi olla vähän pihalla alussa.

Käyttäjän expa0 kuva
expa0

Ok. ei ole mun tyypin peli.

Käyttäjän Marek kuva
Marek

Yritteliäs peli, mutta hieman tylsä

Käyttäjän BlindNinja kuva
BlindNinja
Käyttäjän Pyramidhead kuva
Pyramidhead
Käyttäjän Zuppe kuva
Zuppe