Bioshock (PS3) / Arvostelut / pelaaja.fi

Bioshock (PS3)

7.11.2008 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
93

Viime syksynä Xbox 360:lle julkaistua Bioshockia pidetään yhtenä parhaana koskaan julkaistuista peleistä. Maine ei ole ihan turhaan ansaittu, sillä parhaassa System Shock -hengessä selviytymiskauhu- ja roolipelielementtejä perinteiseen räiskintään yhdistävä kokonaisuus toimi muutenkin kuin pelkästään pelimekaniikan tasolla. Vaihtoehtoiselle 1960-luvulle sijoittunut seikkailu sijoittuu Raptureen, merenalaiseen dystopiaaniseen yhteiskuntaan, josta oli tarkoitus luoda kansallisvaltioiden ja ylikansallisten sopimusten ulottumattomissa oleva, fiksujen ja vahvojen luotsaama tieteen keskus.

Kaikki ei kuitenkaan sujunut ihan suunnitelmien mukaan, vaan Rapture murentui sisäisten konfliktien ja käsistä riistäytyneen tutkimustyön tuloksena. Merenalaisen yhteiskunnan katuja eivät enää kansoita kuin järkensä menettäneet väkivaltaiset ihmisrauniot ja mystistä tehtävää suorittavat ”pikkusisaret” suojelijoineen. Keskelle tätä soppaa eksyy Jack, lento-onnettomuuden ainoa henkiin jäänyt, joka kuin sattumalta pelastautuu Raptureen.

Jackin ja tämän pelastautumisen välissä on monenlaisia esteitä, kuten Rapturen mielipuolisia asukkaita, seonneita turvallisuusjärjestelmiä sekä kaupungin raunioita mielivaltaisesti hallitseva diktaattori, puhumattakaan sankarin omasta menneisyydestä. Kaupungin ja sen salaisuuksien tutkiminen on paikoittain veret seisauttava kokemus, ja samalla myös pelimaailmassa poikkeuksellisen hienosti puhutteleva filosofinen kokemus. Aiemmin vain Xbox 360- ja pc-pelaajien riemuna ollut peli on nyt viimein saapunut myös PlayStation 3:lle.

Vähän muttei tarpeeksi

Käännöstyön lomassa vanhaa emopeliä on myös hieman tuunattu. Dvd-formaatin vaihtuminen Blue-rayksi näkyy välianimaatioiden suhteen hienoisena terävöitymisenä, mutta muuten pelin ulkoasu ei juuri poikkea Xbox 360 versiosta. Pientä graafista elävöittämistä varjojen ja muiden tunnelmaefektien kanssa on tosin havaittavissa.

Muut varsinaiset uudet ominaisuudet pyörivät hyvin pitkälle pelin haasteellisuuden ympärillä. Uusi Survivor-vaikeustaso testaa pelaajan hermot ja taidot toden teolla. Lisää haastetta on luvassa myös erityisistä Challenge Room -haastehuoneista, joita ei tosin pelistä vielä löydy. Ne on luvattu lähiaikoina ladattavana lisäsisältönä, joten näitä ei valitettavasti päästy testaamaan.

PS3-ekslusiivista lisäsisältöä on ilmeisesti luvassa enemmänkin, mutta pääosin pelin hankkimisen mielekkyys on kiinni siitä, onko Bioshock jo ennestään tuttu. Suurin osa muutoksista on joko niin kovan haasteen kamaa tai niin kosmeettista, ettei seikkailun perusolemus varsinaisesti muutu. Tämä ei tietenkään ole huono juttu, koska peli on yksi nykyisen konsolisukupolven vaikuttavimmista kokemuksista.

Bioshock on Playstation 3:llakin ajatuksia herättävä, kaunis ja kekseliäitä erikoisominaisuuksia vilisevä toimintaseikkailu, jonka viat ovat harvassa. Yksittäisistä mokista ehkä ärsyttävin on se, että vaihtoehtoiset loput määräytyvät harmittavan ehdottomien sääntöjen mukaan. Ne eivät jätä tilaa juuri muulle kuin puhtoiselle pyhimykselle ja lapsia aamupalaksi popsivalle hirviölle. Jotain välimuotoakin olisi ollut kiva saada.

Xbox 360:n tai riittävän tehokkaan pc:n puuttuminen ei enää ole tekosyy jättää maailman parhaiden pelien joukkoon nostettua Bioshockia kokematta. Peli tukee myös laitteen uudempia ominaisuuksia, kuten Trophy-järjestelmää ja DualShock 3:n värinäominaisuutta. Mikäli Bioshock on kuitenkin jo ennestään koluttu läpi, ei uudelle hankinnalle ole mitään syytä.

Lisää Bioshockia

PS3-käännöksestä vastaava 2K Marin tiimi on tällä hetkellä työskentelemässä Bioshockin virallisen, näillä näkymin ensi vuonna julkaistavan, jatko-osan parissa. Bioshockin laajeneminen ei kuitenkaan rajoitu tähän, vaan lisäksi IG Fun niminen yritys on työstämässä pelistä versiota mobiilialustoille. Mitä tämä projekti tuo tullessaan, jää nähtäväksi.

9/10

Kommentit

Käyttäjän Final Fantasy X kuva
Final Fantasy X

Rapture on yksi parhaista pelimaailmoista ikinä.

Käyttäjän Fantazyer kuva
Fantazyer

Aivan loistava!

Käyttäjän Alpha kuva
Alpha

Täyden kympin peli.

Käyttäjän Silent Hill kuva
Silent Hill

Pelimekaniikan riemujuhlaa!

Käyttäjän oscarlol24 kuva
oscarlol24

on se kaunis

Käyttäjän Yanathan kuva
Yanathan

Diggasin~

Käyttäjän arkistomies kuva
arkistomies

Mahti

Käyttäjän JaKuBo kuva
JaKuBo

Parhaimpii!

Käyttäjän Viper7 kuva
Viper7

I like

Käyttäjän snap kuva
snap

Toimii

Nostoja