Boom Blox / Arvostelut / pelaaja.fi

Boom Blox

6.06.2008 // Kirjoittanut: Juha Wakonen
11

Vanha klisee siitä, miten ”yksinkertaiset ideat ovat aina niitä parhaimpia”, pitää täydellisestä kutinsa Electronic Artsin ja Steven Spielbergin yhteistyönä syntyneen Boom Bloxin suhteen. Pelissä puretaan, järjestellään uusiksi tai tuhotaan erilaisia palikkarakennelmia. Apuna pelaajalla on lasereita, erilaisia pommeja, keilapalloja ja totta kai yksi parhaista pulmapelien fysiikkamoottoreista, jota Nintendon Wii-konsolilla on koskaan nähty. Boom Bloxin värikkään ja sarjakuvamaisen pinnan alta löytyy kuitenkin äärimmäisen onnistunut, uskomattomalla tavalla koukuttava ja ennen kaikkea todella helposti lähestyttävä, hauska seurapeli.
Monet varmasti tuntevat usein Jenga-nimellä kulkevan suositus seurapelin. Samanmuotoisista puupalikoista kootaan ensin korkea ja varsin kiikkerä torni, jonka jälkeen pelaajien tehtävänä on yrittää vuorollaan poistaa palasia kaatamatta samalla koko rakennelmaa. Kierros kierrokselta torni huojuu yhä enemmän - ja voittajalta vaaditaan sekä tuntuvaa sorminäppäryyttä että rautaisia hermoja. Boom Blox jalostaa oman virtuaalisen perusajatuksensa juuri tästä, vaikka minipeliensä ja erilaisten pelitilojen ansiosta tekemistä riittää enemmän kuin yhden lauantai-illan aikana jaksaa pelata.
Nintendo on pyrkinyt erottamaan Wiin kilpailijoistaan nimenomaan vetoamalla perheen tai ystävien kesken tapahtuvaan sosiaaliseen pelaamiseen ja yhteiseen hauskanpitoon. Valitettavasti monista yrityksistä huolimatta näitä lupauksia ei olla pystytty tarpeeksi montaa kertaa vielä lunastamaan, mutta tilanne korjaantuu kerta heitolla Boom Bloxin kanssa. Se on ennen kaikkea yhteistä ajanvietettä ja keskinäistä puuhastelua, jonka sydänveri on samassa olohuoneessa tapahtuva hyväntuulinen hauskanpito. Peliä varten ei edes tarvita useita ohjaimia, vaan kukin voi vuorollaan käyttää yhtä ja samaa Wiimotea. Peli ei myöskään vaadi minkäänlaista aikaisempaa kokemusta Wiistä tai pelaamisesta yleensä, vaan kaikki on Boom Bloxissa on tehty helposti lähestyttäväksi, käyttäjäystävälliseksi ja satunnaisia pelaajia houkuttelevaksi.

Kokoa ja pura

Palikoiden kanssa tapahtuva kikkailu sekä erilaisten rakennelmien kokoaminen ja leikkimielinen pommittaminen on kuin tehty Wii-konsolin omintakeiselle ohjainsysteemille. Toisaalta Boom Blox olisi yhtä helposti voinut epäonnistua juuri täsmälleen samasta syystä. Yritys ei ole aina tarpeeksi, ja Wiimote kun ei useinkaan ole vielä ollut tarpeeksi tarkka virtuaaliseen askarteluun tai fysiikkaan perustuvaan pulmanratkontaan. Kaikki toimii tällä kertaa kuitenkin enemmän kuin mallikkaasti - ja pikkutarkkuutta sekä vakaata kättä kysyvät pelitilat sujuvat pahemmin hermoja raastamatta. Hiki sen sijaan kohoaa kyllä moneen otteeseen otsalle, varsinkin pelin edetessä sekä aikarajojen tiukentuessa ja käytössä olevien kikkojen ollessa kortilla.
Itse pulmia ratkotaan kokeilemalla erilaisia pelihahmoja, vetämällä, työntämällä, rakentamalla, räjäyttämällä ja yhdistelemällä eri tavoin käyttäytyviä kuutioita. Yksinpelissä on mahdollista kokeilla haluamiaan tasoja missä tahansa järjestyksessä tai ”seikkailla” koko peli läpi ennalta määrätyssä järjestyksessä. Ajan myötä yhdeksi Wiin varmaksi klassikoksi muodostuvassa moninpelissä taas kilpaillaan keskenään tai tehdään yhteistyötä. Tasoja ja erilaisia minipelejä Boom Bloxista löytyy satoja. Ja kun valmiiksi pureskeltu sisältö alkaa kyllästyttää, pelistä löytyy erinomainen kenttäeditori omien tasojen nikkarointia varten. Itse tekemiään kenttiä voi myös jakaa verkossa WiiConnect24:n kautta.
Boom Bloxissa on ehtaa hittiainesta. Samalla kertaa se onnistuu olemaan tarpeeksi koukuttava veteraanipelaajien makuun ja helposti lähestyttävä vaikka perheen isoäidille. Kaikki on tehty tukemaan nopeaa, mutkatonta ohjaimeen tarttumista ja pelin parissa viihtymistä. Spielbergin johdolla pelin kehittäjät ovat yhdistelleet parhaita paloja Jengasta ja Breakoutin tai Tetriksen kaltaisista klassikoista. Boom Bloxin parissa aikuinenkin kehtaa innostua rakentelusta ja räjäyttelystä kuin aikoinaan lapsena legopalikoilla leikkiessään.

Puupalikat riviin ja järjestykseen!

Nykyiseen muotoonsa Jenga-pelin kehitti vuonna 1974 Leslie Scott lapsuudessaan pelaamansa puupalikkapelin pohjalta. Hän toi kehitelmänsä Afrikasta Englantiin 1980-luvulla ja esittele sitä aluksi vain ystävilleen. Kuitenkin jo saman vuosikymmenen lopulla pelistä oli tullut niin suosittu, että Hasbro hankki oikeudet valmistaa sitä - ja loppu onkin todellista menestyksen historiaa. Nykyään Jenga on yksi suosituimmista nopeasti pelattavista seurapeleistä, joka on löytänyt tiensä myös populaarikulttuurin kuvastoon.

Itse peli koostuu 54 puupalikasta, joista jokainen on samankokoinen ja -muotoinen. Jengaa pelataan yksinkertaisesti kokoamalla aluksi palaset torniksi, jonka jälkeen jokainen pelaaja vuorollaan poistaa rakennelmasta yhden palikan ja asettaa tämän tornin päälle. Häviäjä on se, joka vuoronsa aikana kaataa rakennelman. Voittajaksi puolestaan suoriutuu aina edellinen eli viimeksi siirrossaan onnistunut pelaaja.

9/10

Kommentit

Käyttäjän Gentsugi kuva
Gentsugi

Yllättävän hyvä, muttei kuitenkaan sovi kaikil

Käyttäjän Pyramidhead kuva
Pyramidhead

Kekseliäs, hauska ja loistavasti toimiva peli

Käyttäjän finngamer kuva
finngamer

Mahtava puzzle-peli, loistava neljällä pelattuna

Käyttäjän Bern_ kuva
Bern_

Positiivinen ylläri

Käyttäjän mmmestari kuva
mmmestari

Yllätti minut täysin (positiivisesti)

Käyttäjän Max Limitz kuva
Max Limitz

Pääsee heilutteleen kapulaa ja jakaan mappeja.

Käyttäjän figu84 kuva
figu84

yksi parhaimmista aivopähkinöistä

Käyttäjän GamePlayer kuva
GamePlayer

Täydellinen peli isossa porukassa

Käyttäjän tomtom222 kuva
tomtom222

mahtava

Käyttäjän SuperSanttu kuva
SuperSanttu

Nostoja