Buzz: Quiz TV – Tietovisa

Buzz on kuitenkin suppean lajityyppinsä ylivoimaisesti paras peli.

14.9.2011 22:18

Kauan sitten, kun olin vielä muksu, niin katselin orjallisesti Kolmosvisaa. En vieläkään ymmärrä miksi, ehkäpä olemattoman sosiaalisen elämäni takia. Jotenkin Reijo Salmisen surkea englannin kielen ääntämys ja edesmenneen Jyrki Otilan rustaamat kysymykset pitivät minua koukussa vuodesta toiseen.

Visojen katseleminen parantaa ehkäpä jonkin verran yleissivistystä, mutta jäykän suomalaismiehen ruumiillistuma Paavo Lipponen totesi hyvin Image-lehdessä, kuinka pelkästään asioiden tietäminen ei suinkaan ole viisautta. Sitä sen sijaan on kyky ymmärtää ja yhdistää asioita. Joku voisi kertoa tämän amerikkalaisille, jotka opettelevat tietosanakirjasta päivittäin uuden sanan ja luulevat sen nostavan älykkyyttään.

Jannen piti alun perin kirjoittaa tämä arvostelu, mutta hän ei ehtinyt tehdä sitä ennen lomaansa, joten päätin hoitaa arvostelun itse. Saisinpa samalla verestää hieman visailumuistoja. Ei sen puolen, Buzzit kuuluvat Rock Bandin ohella Pelaajan pikkujouluihin ja muihinkin tupaantuliaisiin, joten sarja on tuttu.

Viimeistään siinä vaiheessa kuin luin, että PS3:en Buzziin julkaistiin päivitys, joka toi siihen Trophy-saavutukset, nappasin pelin himaan. Uskomatonta, mutta totta. Pelasin yksin tietovisapeliä kotona kerätäkseni Trophy-pokaaleja. Mitä sanoinkaan sosiaalisen elämäni puutteesta?

Väärä vastaus!

Sonyn Buzz-sarjasta puhuttaessa suurin osa ihmisistä tunnistaa sen pelin uniikeista ”tietovisaohjaimista”. Tiedättehän tuon Buzz-ohjaimen, jota koristaa suuri punainen ympyrän muotoinen nappi ja neljä muuta nappia. Oletteko muuten huomanneet, kuinka sitä punaista nappia käytetään pelissä vähiten? Meikäläisellä on aina peukku isolla punaisella napilla, mutta harvemmin sitä tarvitsee käyttää.

PlayStation 3:n Buzzin myötä ohjaimista on tehty langattomat versiot, jotka toimivat pattereilla. Johtosekamelskan katoaminen uusien ohjaimien myötä on äärimmäisen positiivinen juttu, joskin nyt kuluu tietenkin pattereita. Vanhat Buzz-ohjaimet kelpaavat tietenkin edelleen.

Visaile maailmanlaajuisesti

Tutun ulkoasun alle peittyy muutama erinomainen uuden sukupolven teknologian sallima ominaisuus. Osa näistä, kuten nettipelaaminen, nähtiin jo Microsoftin viime vuonna julkaisemassa Scene It visailussa.

Nettipelaaminen on isossa osassa uudessa Buzzissa. Perheet tai kaveriporukat voivat ottaa mittaa toisistaan hauskassa ”sohva vastaan sohva” pelitilassa. Nettimoninpelistä olisi kuitenkin voitu tehdä paljon jännittävämpi kokemus, sillä pelaaminen jää hieman latteaksi.

Olisi ollut hauska nähdä kilpaileva joukkue vaikkapa pienessä videoikkunassa PlayStation Eye kameran avulla, mutta tätä tai äänikeskustelua ei ole. Nämä ominaisuudet tekisivät kaveriporukalla toista vastaan netissä pelaamisesta paljon viihteellisempää.

Tekijäryhmä on aikeissa tuoda PlayStation Eye tuen peliin myöhemmässä vaiheessa, kenties netistä ladattavana päivityksenä.

Tee se itse

MyBuzz on pelitila, joka koostuu 8 kysymyksen kierroksesta, jossa kysymykset voivat olla sinun, minun tai kenen tahansa Buzz-pelaajan tekemiä. Omia visojaan voi luoda menemällä pelkällä selaimella MyBuzzQuiz.com-sivulle. Siellä kirjaudutaan PlayStation Network tilin tunnuksilla palveluun, jonka jälkeen voi luoda omia visojaan.

Kävin tässä kesken arvostelun kirjoittamista tekemässä reilussa 10:ssä minuutissa MoonTV-aiheisen visan. Visojen tekeminen on todella nopeata ja yksinkertaista. Jahka on tallentanut visansa, voi valita, onko se kaikkien tai vain kavereiden pelattavissa ja onko visassa mahdollisesti aikuishenkistä sisältöä. Visaa voi jälkeenpäin korjata ja muokata.

Visat ovat jaettu lukuisiin eri kategorioihin. Tätä kirjoittaessani suomenkielisiä visoja on jo satoja ja aiheita on laidasta laitaan. Muutaman nopeasti luetellakseni: Buffy – Vampyyrintappaja, MoonTV (köh, mainos…), Pelaaja-lehti (köh, mainos…), suomalaiset sananlaskut, Salatut elämät ja niin edelleen.
Käyttäjät voivat arvostella toistensa visoja yhdestä viiteen tähteen, mitä kautta suositut visat on sitten helppo poimia.

Tähän kun yhdistetään vielä Sonyn itsensä julkaisemat laajemmat kysymyspaketit, joita voi ostaa halvalla PlayStation Networkista, on Buzz: Quiz TV:n käyttö-ikä lähes rajaton. Peli on myös tehty täysin suomenkieliseksi.

Kysy multa mitä tahansa

Erilaisten pelitilojen vähyys ja Buzz-juontajan vähitellen hermoille käyvä persoona ovat tahroja, muuten huolellisesti luodussa paketissa. Ja jos seuraa popkulttuuria, leffoja ja musiikkia niin, Buzzin kysymykset tuntuivat ainakin meikäläiselle liian helpoilta. Tosin Pelaajan toimituksen sisäisessä visassa herrat Huttunen, Erkola ja Wakonen eivät pärjänneet. Aihepiirit liikkuvat elokuvien, televisiosarjojen, musiikin, urheilun ja yleistiedon parissa niin menneisyydessä kuin nykypäivässä.

Grafiikka on tuttua Buzzia, mutta olisi sitä voinut päivittää ihan uuteenkin suuntaan. Missä on kotimainen Kolmosvisa-skini?

Buzz on kuitenkin suppean lajityyppinsä ylivoimaisesti paras peli, jonka edistyneet nettitoiminnot povaavat hyvää sarjan tulevaisuudelle.

Kokeilkaapa sitä Pelaaja-visaa…

7/10
Lisää luettavaa