Canis Canem Edit / Arvostelut / pelaaja.fi

Canis Canem Edit

27.10.2006 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
80

Rockstar Games on firma, jonka nimi on jo vuosia käytännössä henkilöitynyt yhteen pelisarjaan, eli Grand Theft Auto -rötöstelyihin. Vuonna 1998 perustettu skottifirma on vuosien saatossa laajentunut useaan eri maailmankolkkaan, kun nimen alle on ostettu tai perustettu uusia kehitystiimejä. Näistä hankinnoista uusimpia on aikaisemmin Barking Dog Softwarena tunnettu Rockstar Vancouver. Rockstarille eettisesti ja moraalisesti arveluttavat aiheet eivät koskaan ole olleet tabuja, mistä esimerkkinä Grand Theft Autojen lisäksi esimerkiksi ultraväkivaltainen Manhunt. Viime aikoina kohua on kuitenkin nostanut Rockstar Vancouverin ensimmäinen tuotos, koulukiusausteeman ympärillä pyörivä peli Bully. Euroopassa ja Australiassa Canis Canem Editinä (lat. koira syö koiraa) kaupattava peli kertoo tarinan Jimmy Hopkinsistä, rikkonaisen perheen teini-ikäisestä pojasta, joka useista kouluista saatujen potkujen jälkeen passitetaan sisäoppilaitokseen äidin ja isäpuolen vuoden mittaisen kuherruskuukauden ajaksi. Tervetuloa Bullworth Academyyn, maailman surkeimpaan kouluun.

Oppivelvollisten kaatopaikka

Jos Jimmy ei varsinaisesti ole mallioppilas, niin sitä ei ole suurin osa muistakaan bullworthilaisista. Sinänsä idylliselle kampusalueelle on pakattu ilmeisesti koko sukupolven kuona-aines, kieroilevista sosiopaateista sisäsiittoisiin snobipoikiin ja pidätysvaikeuksista kärsiviin nörtteihin. Tällaisessa ympäristössä kovanyrkkinen ja lähinnä rahasta välittävä Jimmy alkaa tuntua varsin fiksulta ja tasapainoiselta henkilöltä. Pelillisesti Canis Canem Edit on rakennettu varsin pitkälle Grand Theft Auto -mekaniikkaa hyödyntämällä. Suurehkoa kampusaluetta ja myöhemmin esimerkiksi koulun ulkopuolella sijaitsevaa Bullworthin pikkukaupunkia voi tutkiskella varsin vapaasti. Tosin oppituntien ja ulkonaliikkumiskiellon aikana tutkimista haittaavat koulun tarkkasilmäiset vahtimestarit ja Bullworthin lainvalvojat. Kerrallaan tarjolla on yleensä pari juonta kuljettavaa tehtävää, jotka tutustuttavat pelaajaa Jimmyn värikkäisiin ja taatusti persoonallisiin koulutovereihin. Tarinan myötä Jimmy sotkeutuu eri oppilasporukoiden väliseen valtapeliin ja joutuu toisinaan myös selvittämään koulun epäpätevän opettajakunnan ja henkilökunnan ongelmia. Väkivaltaisen yleismenon lisäksi tehtävien teemat liikkuvat hyvin usein huonon maun puolella, mutta mielenkiintoisesti Canis Canem Edit ei Grand Theft Autoista poiketen ole K18-peli. Tylyn meiningin vastapainona on pelissä kuitenkin reilusti jenkkiläisistä college-leffoista tuttua huumoria, ja naurussa on pidättelemistä tuon tuosta.

Nyrkit puhuvat

Koska Bullworth on pakattu täyteen toinen toistaan mielenvikaisempia oppilaita, tappelulta ei voi välttyä. Nyrkit ovat ratkaisu moneen eri ongelmaan, ja silloin tällöin käydään opettelemassa uusia liikkeitä koulubussin takana majailevalta, alkoholisoituneelta Vietnamin sodan veteraanilta. Perinteisempien pesäpallomailojen ja vastaavien lisäksi kouluteema on tuonut omaa väriään myös asevalikoimaan. Ritsa on itsestäänselvyys, mutta persoonallisempia apuvälineitä ovat esimerkiksi banaaninkuoret, marmorikuulat ja mädät kananmunat. Taistelu itsessään ei ole kovin monimutkaista: vaikeampienkin taisteluliikkeiden suorittaminen onnistuu parilla napilla. Juonitehtävien lisäksi pelialueelta löytyy myös muuta puuhasteltavaa. Koulutoverit ja kaupunkilaiset kaipaavat toisinaan Jimmyltä pieniä palveluksia, joista palkkiona on esimerkiksi rahaa tai käyttötavaroita. Askareista netottavaa rahaa käytetään pääosin Bullworthin monissa eri kaupoissa. Pyöräkilpailut ja esimerkiksi lähistöllä sijaitseva tivoli ovat vain pieni osa kaikista niistä houkutuksista, jotka saavat pelaajan tuhlaamaan aikaansa varsinaisten juonitehtävien ulkopuolella. Välillä kannattaa käydä myös koulussa, sillä oppituntien tarjoamat pienet minipelit antavat Jimmylle uusia ominaisuuksia. Tekemistä piisaa siis roppakaupalla, ja tämän vuoksi on mukavaa, että pelin vaikeustaso on pidetty varsin kohtuullisena. Mitään älyttömiä pelinpysäyttäjiä ei tehtävien joukossa juuri ole, ja pääosin meininki on varsin rentoa. Tehtävien vaikeustasoon vaikuttaa myös se, milloin niitä suorittaa. Oppituntien aikana ulkona liikkumista häiritsevät lintsaamista loppuun asti vastustavat viranomaiset, kun taas koulun jälkeen voi koulun käytävillä ja kaupungin kaduilla hoitaa asioita täysin rauhassa. Jimmy myös kestää suhteellisen paljon kuritusta, eikä suurikaan ylivoima ole yleensä ongelma.

Moraalin rajamailla

Rockstar Vancouver onnistuu saamaan Canis Canem Editiin saman psykologisen vivahteen, joka on ollut ominainen Grand Theft Auto -sarjalle. Pisamanaamainen, huonokäytöksinen, yhteiskunnan arvoista täysin piittaamaton ja väkivaltainen Jimmy on asetettu sellaiseen ympäristöön, että hänen toimensa kanssaihmisiä ja kasvotonta valtakoneistoa kohtaan tuntuvat usein kierolla tavalla hyväksyttäviltä, jopa oikeutetuilta. Peli on aiheuttanut jo ennen ilmestymistään mittavasti kohua, eikä välttämättä täysin turhaan. Jimmy on kuitenkin omalla tavallaan myös koulun heikkojen ja sorrettujen puolustaja, tosin ei velvollisuudentunteen vaan rahan vuoksi. Grand Theft Autojen ja todennäköisesti myös Canis Canem Editin huima taloudellinen menestys viestii vastalauseista huolimatta siitä, että tällaisille peleille on ja tulee olemaan tilausta. Maailmassa, jossa eletään yhteiskunnan asettamien sääntöjen ja kulttuuristen käytöstapojen mukaan, tällaisista säännöistä viis veisaavan pahan pojan leikkiminen on pelien tarjoamaa todellisuuspakoa puhtaimmillaan. Moraalisaarna sikseen. Canis Canem Edit on kuin jenkkiläisen college-viihteen pimeä puoli, ja erinomainen peli. Teknisesti se on tiheistä lataustauoista huolimatta loistava kontrolleja ja ääninäyttelyä myöten. Se on samalla sekä tyly että hersyvän hauska ja herkuttelee aiheensa peruskliseillä loppuun asti, mitään säästelemättä. Toimintapelien saralla Canis Canem Edit on loppuvuoden ehdottomia merkkitapauksia, jota on helppo suositella jokaiselle Grand Theft Autojen ystävälle. Herkkähipiäiset moraalinvartijat viihtyvät tosin ehkä paremmin jonkun vähemmän rankan pelin, esimerkiksi My Pony Stablesin parissa.

Parhaat koululeffat

Canis Cadem Edit ammentaa paljon amerikkalaisista kouluelokuvista, vaikka pelissä aiheen käsittely onkin huomattavasti raadollisempaa. Aihepiiriin tutustumiseksi kannattaa katsastaa esimerkiksi seuraavat helmet. Kauhun oppitunnit (Faculty) Robert Rodriguezin unohdettu helmi sai ensi-iltansa vuonna 1998. Kauhun oppitunneissa muukalaisparasiitit yrittävät maailmanvalloitusta ja aloittavat sen ottamalla haltuunsa koulun Yhdysvaltain takahikiässä. Onneksi muutama viisas oppilas pistää kampoihin. Mikä parasta, tapahtumien aikana koulun snobityttö löytää tosirakkauden koulun nörtistä, joka osoittautuu tosipaikan tullessa toiminnan mieheksi, ja jenkkifutisstara huomaakin, että herkkä taiteilijatyttö onkin se paras tyttö. Vaihdetaan vapaalle, Ferris (Ferris Bueller's Day Off) Matthew Broderickin tähdittämä, vuonna 1986 ensi-iltansa saanut Vaihdetaan vapaalle, Ferris on koululeffojen klassikoita. Se kertoo Ferris Bueller -nimisestä opiskelijapojasta, joka eräänä päivänä päättää olla menemättä kouluun tyttöystävänsä ja hyvän kaverinsa kanssa. Seuraa vaiherikas päivä, jonka aikana kolmikon on välteltävä pinnareita jahtaavaa koulun rehtoria sekä Buellerin siskoa ja vanhempiakin. Delta-jengi (Animal House) Toinen klassikko, Faberin collegen surkeimmasta porukasta eli Delta-jengistä kertova kohelluskomedia vuodelta 1978. Deltajengiläiset ovat opiskeluista piittaamatonta porukkaa, jotka ovat kiinnostuneet lähinnä muille opiskelijoille keppostelemisesta ja kaljan juomisesta. Huhutaan, että toogabileet ja ruokasodat yleistyivät collegeissa merkittävästi tämän elokuvan myötä.

9/10

Kehittäjä: 
Rockstar VancouverRockstar New EnglandRockstar Toronto
Julkaisija: 
Rockstar GamesBethesda Softworks
Peligenre: 
Hiekkalaatikko
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360, Nintendo Wii, Sony PlayStation 2, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän Matias Kainulainen kuva
Matias Kainulainen

Rockstar ei petä. Laatupeli.

Käyttäjän venhis kuva
venhis

Best game 4ever

Käyttäjän lurppa kuva
lurppa

Sairaa hyvä peli.

Käyttäjän hippiletti_ kuva
hippiletti_

Parempi kuin luulin

Käyttäjän pommi666 kuva
pommi666

hauska ja hyvä.

Käyttäjän Slobberi kuva
Slobberi

Todella hyvä.

Käyttäjän Gridlock69 kuva
Gridlock69

Tosi hauska ja hyvä peli

Käyttäjän tomezki kuva
tomezki

Huomattavasti parempi kuin osasin odottaa.

Käyttäjän despire kuva
despire

Tuttua Rockstar laatua.

Käyttäjän Tiduzz kuva
Tiduzz

Rockstar teki sen taas.