Championship Manager / Arvostelut / pelaaja.fi

Championship Manager

20.04.2006 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
2

Voiko pelivuosi enää paremmin alkaa kuin legendaarisen futismanagerisarjan kääntymisellä PSP-versioksi? Voi, paljonkin. Tehtäköön heti alkuun selväksi, että tällä Championship Managerilla ja rakastetulla pelisarjalla ei ole muuta yhteistä kuin ulkoasu ja nimi.

Paperilla kaikki näyttää niin lupaavalta. Peli sisältää kaikki maailman suurimmat futissarjat ja tukun pienempiäkin. Laitteistorajoituksista johtuen peliinsä ei tosin voi valita aktiiviseksi kuin yhden maan sarjat muiden pyöriessä taustalla. Normaalin uratilan ohella pelaaja voi ottaa työn alle pienempiä haasteita, kuten surkean joukkueen pitämisen sarjassa. Pelaajatietokanta on laaja, ja mukana on jopa graafinen ottelumoottori. Siinä ne hyvät puolet sitten olivatkin.

Vitsin makua

Testijakson aikana ihmettelin, kun Manchester United pelasi 0–0-tasapelejä divarijoukkueita ja jopa MyPaa vastaan. Kun kytkin päälle graafisen otteluesityksen, ihmettely vaihtui epäuskoiseen naureskeluun. Kuvitellaan tilanne, jossa maailmanluokan pelaaja saa pallon haltuunsa keskiympyrässä. Tämän jälkeen hän kääntyy 90 astetta ja juoksee rauhallista tahtia sivurajan yli katsomon puolelle. Rajaheiton jälkeen sama toistuu uudelleen. Tämä Valioliiga-ottelusta nostettu esimerkki kuvaa hyvin Championship Managerin pelimoottoria.

Ottelumoottori toimii lähinnä vitsinä, mutta eipä paljon naurattaisi, mikäli olisin maksanut täyden pelin hinnan. Pallo liikkuu pelaajalta toiselle naurettavaa vauhtia, pelikuvioista ei ole tietoakaan, eikä peli yksinkertaisesti tajua jalkapalloa. Ei kukaan läpiajossa oleva hyökkääjä yllättäen pysähdy ja potkaise palloa takaisin maalivahdilleen saati sitten tee tilanteesta omaa maalia, paitsi Championship Managerissa.

Koko karmeuden kruunaa käyttöliittymä, joka tuo mieleen Championship Managerin pelaamisen näppäimistöllä. Mitään analoginypykällä liikuteltavaa hiirikorviketta ei ole, vaan kaikkia ruutuja rassataan hitaasti nuolinäppäinten avulla. Taustalla pimputtelee hissimusiikki, joka tuo koko touhuun Dante-henkistä surrealistisen kärsimysnäytelmän tuntua.

Surkeuden huippu on se, että luokattomuudestaan huolimatta Championship Manager tulee myymään hyvin. Liian moni ei tiedä, että heidän palvomansa pelisarja ilmestyy nykyään Football Manager -nimellä ja ostaa pelin automaattisesti kannen perusteella. Tätä virhettä ei kannata tehdä, sillä se parempi peli on tulossa myös PSP:lle. Tämä tekele sopii korkeintaan pilalahjaksi alekorista.

2/10

Kommentit

Käyttäjän alaur kuva
alaur
Käyttäjän Valsu kuva
Valsu

Nostoja