Chrono Trigger / Arvostelut / pelaaja.fi

Chrono Trigger

5.03.2009 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
31

Historian syövereistä löytyy useita legendaarisia pelejä, jotka eivät koskaan eksyneet virallisia kanavia pitkin Eurooppaan. Squaren vuonna 1995 päivänvalon nähnyt Super Nintendo -roolipeli Chrono Trigger on yksi näistä kadonneista klassikoista. Nyt, lähestulkoon 14 vuotta alkuperäisen julkaisun jälkeen, Square Enix on tehnyt todellisen kulttuuriteon kääntämällä tämän yhden rakastetuimmista roolipeliseikkailuista Nintendo DS:lle. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sillä lukuisista vuosista huolimatta ajan hammas ei ole kuluttanut Chrono Triggerin loistoa, vaan peli on yhä vahvasti ajan hermoilla.

Suuri seikkailu alkaa karnevaaleilla, jossa piikkitukkainen sankarimme Crono törmää kauniiseen Marleen. Riehakas neitokainen joutuu nopeasti pulaan, kun tapahtuman vetonaulana oleva teleporttauslaite imaisee hänet mystiseen porttiin. Suoraselkäisenä nuorukaisena Crono rientää Marlen perään vain huomatakseen joutuneensa ajassa useita vuosisatoja taaksepäin.

Aikamatkailusta muodostuu pelin kantava tarinaelementti, joka kiidättää alati kasvavan sankaripoppoon useille eri aikakausille. Näistä keskeisin on synkkä tulevaisuus, jossa maailma on täysin raunioitunut Lavos-nimisen olennon toimesta. Optimismia uhkuen nuorukaiset päättävät estää täystuhoa tapahtumasta löytämiensä aikaporttien avulla, mutta matka on pitkä ja kivinen. Tapahtuma toisensa jälkeen monipuolistuva tarina on ehdottomasti sukupolvensa kirkkainta kärkeä ja vetää vertoja parhaille Final Fantasy- ja Dragon Quest -seikkailuille.

Rymistellen halki historian

Chrono Trigger uudisti perijapanilaista roolipelikaavaa rankalla kädellä. Taistelut eivät olleet pelilajille tyypilliseen tapaan täysin satunnaisia, vaan viholliset temmeltävät ruudulla sangen näkyvästi. Toisin sanoen useimmat taistelut ovat nokkelalla ohjauksella vältettävissä, mikä tekee pelialueiden tutkimisesta huomattavasti miellyttävämpää.

Taistelutilanteen käynnistyessä peli jatkuu samalla pelialueella, eikä erillistä taisteluruutua ilmaannu. On suoranainen ihme, ettei järjestelmästä tullut aikanaan roolipelien standardia – sen verran vakuuttavasti se toimii vielä tänäkin päivänä. Aikamittareihin turvautuvat yhteenotot ovat itsessään tuttua valikkopohjaista kauraa. Kehityksen myötä hahmot oppivat luonnollisesti tehokkaampia hyökkäyksiä ja taikoja, joita voidaan yhdistää lukuisiksi superhyökkäyksiksi.

Vaikka Chrono Triggerin DS-version uudistukset ovat lähinnä kosmeettisia, mukaan on eksynyt Japanissa ja Yhdysvalloissa ilmestyneessä PlayStation-käännöksessä nähtyjen uudistusten lisäksi kaksi täysin uutta luolastoa. Kyseessä on merkittävä lisäys, sillä lukuiset sivutehtävät olivat tärkeä osa jo alkuperäistä versiota. Ennen kaikkea Chrono Trigger on loppuun asti hiottu kokonaisuus ja yksi konsoliroolipelien tärkeimmistä merkkipaaluista. Sitä ei sovi ohittaa edes ajanpuutteeseen vetoamalla.

Dream Team

Kuten yleinen tieto kertoo, Dragon Quest- ja Final Fantasy -roolipelisarjat ovat japanilaisille lähestulkoon pyhiä asioita. Tämä selittänee myös Chrono Triggerin korkean profiilin, olihan kehityksessä mukana molempien jättisarjojen luojat, Hironobu Sakaguchi ja Yuuji Horii. Hahmosuunnittelukin oli Dragon Quest -peleistä ja Dragon Ball -mangasta tutun Akira Toriyaman käsialaa.

Paisuva projekti imi kehitystiimiinsä myös useita Final Fantasy VII:n kehittäjiä, minkä seurauksena useita alun perin seitsemänteen fantasiaan kaavailtuja ideoita päätyikin Cronon ja kumppaneiden seikkailuihin. Nimekkäällä kokoonpanolla saatiin aikaiseksi merkittävä Super Nintendo -seikkailu, joka rikkoi lajityypin rajoja monessa suhteessa: olihan uudenlaisen taistelujärjestelmän lisäksi mukana niin useita loppuja kuin tarinaa avartavia sivutehtäviäkin.

9/10

Kommentit

Käyttäjän finngamer kuva
finngamer

Omistan SNESillä. ;)

Käyttäjän Misterinenja kuva
Misterinenja

Paras jrpg ikinä.

Käyttäjän niimou kuva
niimou

Noin 12 vuotta sitten tämä oli parasta mitä tie

Käyttäjän Gold kuva
Gold

Loistava roolipeli

Käyttäjän mijosch kuva
mijosch

hieno peli

Käyttäjän Bugista kuva
Bugista

Yksinkertaisesti Paras.

Käyttäjän Albedo kuva
Albedo

Tämäkin versio on ansainnut arvosanan:

Käyttäjän pexi85 kuva
pexi85

Tylsä ja pitkäveteinen ylisöpöpeli!

Käyttäjän LavosVsBahamut kuva
LavosVsBahamut

Yksi suurimmista syistä hankkia DS

Käyttäjän Sodanjumala kuva
Sodanjumala

Viimein sitä saa :)

Nostoja