Contrast / Arvostelut / pelaaja.fi

Contrast

5.12.2013 // Kirjoittanut: Anonymous
0

Hämärän rajamailla

Contrast ansaitsee toteutukseltaan olla yksi PlayStation 4:n julkaisussa ilmestyviä pelejä. Sen seepiansävyinen 1920-luvun Pariisi on kaikessa noir-henkisyydessään upeasti toteutettu aina arkkitehtuurista svengaavaan jazziin. Mutta vaikka estetiikka suorastaan huutaa indietä, sisällöllisesti ollaan ohuen nuoran varassa.

Didi on jazzia laulavan kohtalottaren vesa, joka kielloista huolimatta seuraa tätä eräänä iltana töihin. Lapsenomainen uhma muuttuu nopeasti hämmennykseksi, kun Didi sotkeutuu poissaolevan isänsä ja äitinsä ihmissuhdekuvioihin. Kuten lapsilla on tapana, hän alkaa ratkoa ongelmia heidän puolestaan.

Lapsen maailmassa ihmissuhdekuviot sekoittuvat mielikuvitusystävä Dawnin kera valon ja varjojen leikkeihin, jotka ovat pienen mielen käsitteleminä valtavan suuria ja täynnä mahdollisuuksia. Dawn on eräänlainen sätkynukke, joka toteuttaa Didin tahdon sekoituksessa tasoloikkaa ja ongelmanratkontaa, joka perustuu lähinnä palikoiden siirtelylle sekä varjoihin sulautumiselle.

Valitettavasti siinä missä noir-henkinen Pariisi on onnistuttu vangitsemaan valloittavalla tavalla, kiinnostus lopahtaa nopeasti itse pelin alkaessa – Contrast on yksinkertainen. Se sisältää vain yhdenlaisia ongelmia, jotka ovat itsessään helppoja, eivätkä aiheuta juurikaan päänvaivaa. Useimmiten ongelmana ovat ainoastaan hyvin ajoitetut hypyt sekä nopeat vaihdot valosta varjoon ja toisinpäin. Satunnaisesti Contrast heittää Dawnin tielle joitakin ongelmia, jotka perustuvat erilaisten varjojen luomiseen. Näinä hetkinä pulmasuunnittelu loistaa, mutta valitettavasti hetkiä on liian vähän ja valonpilkahdukset jäävät muuten yksinkertaisen varjoleikin – varjoon.

Tämä ei haittaisi, jos Contrast tarjoaisi tuhdin tarinan, mutta sitä se ei tee. Juoni on ennalta arvattava, eikä se jaksa pitää mielenkiintoa yllä. Näkemys on toki mielenkiintoinen katsaus lapsen maailmaan ja tapaan nähdä asiat, mutta loppuu kesken vailla teroitettua pointtia. Samoin on itse pelin laita. Valitettavasti Contrastin idean torppaa sen keskinkertainen toteutus sekä olematon jälleenpeluuarvo. Tyylistä on kuitenkin nostettava kehittäjille hattua. Näin kauniisiin kenttiin ja musiikkiin harvoin törmää.

5/10

Kehittäjä: 
Compulsion Games
Julkaisija: 
Compulsion Games
Peligenre: 
Tasoloikka
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 3, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Seksi