Darkwatch / Arvostelut / pelaaja.fi

Darkwatch

21.04.2006 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
8

Villi länsi on myyttinen paikka täynnä sankareita, roistoja ja loputonta taistelua. Hyvistä länkkäripeleistä on silti aina pulaa, joten jokainen aiheeseen tarttuva peli on tervetullut yllätys. Lajityypin tuorein tulokas on Darkwatch, joka sekoittaa länkkärikuvastoonsa vampyyrikauhua.

Tarinan sankari on kivikasvoinen Jericho Cross, joka ryöstää epäonnekseen väärän junan. Kassaholvista ei nimittäin löydy kultaa, vaan muinainen vampyyri Lazarus. Verenimijä muuttaa Jerichon punasilmäiseksi hirviöksi ja taikoo hautausmailla lepäävät kalmot riehuviksi zombeiksi. Kostoretkihän siitä seuraa, joten onneksi apuna on pimeyden voimia vastaan taisteleva Darkwatch-järjestö.

Hirviöitä lahdataan kaikissa tutuissa länkkärimaisemissa, kuten saluunoissa, kaivoksissa ja kanjoneissa.

Peli on hyvin perinnetietoinen 3d-räiskintä, ja vaikutteita on otettu erityisesti Xboxin Halo-peleistä. Jericho voi kantaa kerrallaan vain kahta ampuma-asetta sekä heiteltäviä dynamiittipötköjä, ja onpa mukana jopa Halojen jeeppejä epäilyttävästi muistuttava höyryvaunu. Lisäksi Jericholla on lepohetkinä latautuva suojakenttä, eli verikilpi.

Onneksi mukaan on tarttunut myös hittipelien sujuva pelattavuus, ja vampyyrikostajaa on ilo ohjata.

On Darkwatchissa omiakin erikoisuuksia. Toisin kuin useimmissa räiskintäpeleissä, taistelu on enemmän puolustus- kuin hyökkäyspainotteista. Alamo-tunnelma on vahvasti mukana, sillä antisankari saa jatkuvasti torjua joka puolelta hyökkääviä vihollislaumoja. Pelaaja ei silti tunnu olevan alakynnessä, sillä Jericho on todella kova kaveri. Kun vampyyrivoimainen cowboy heilauttaa zombia kiväärintukilla otsaan, tuloksena on jykevä tömähdys ja pitkässä kaaressa lentävä raato.

Myös aseistus on liioitellun tyylikästä. Kuudestilaukeavassa on 18 ammuksen rulla ja haulikon perässä mestauskirves.

Pelissä on jopa toimivaa tasohyppelyä. Sankari kykenee kymmenen metrin loikkiin, eikä pohjattomia kuiluja tai muita typeryyksiä ole pelissä juuri lainkaan.

Lieväksi pettymykseksi Darkwatch muuttuu, kun peli alkaa nopeasti toistaa itseään. Onkin hienoa, että pelintekijät ovat ymmärtäneet lopettaa ajoissa. Lyhyen yksinpelin pelaa läpi alle kymmenessä tunnissa, eikä homma ehdi tuntua liian tylsältä.

Innokkain saattaa palata peliin läpipeluun jälkeenkin, sillä mukana on hyviä ja pahoja tekoja mittaava järjestelmä, joka määrittää Jerichon saamat supervoimat. Järjestelmä on tosin päälleliimatun oloinen, eivätkä sitä pelasta edes pelin vaihtoehtoiset loppuratkaisut.

Varsinkaan länkkärifanien ei kannata odottaa peliltä liikoja, sillä Darkwatch keskittyy enemmän kauhuun kuin lännen tunnelmiin. Saluunat ja ratsuväen linnakkeet ovat kuin pahvikulisseja, joissa zombit saavat raivota.

Xbox-version valttikorttina on pätevästi toteutettu nettimoninpeli, ja PS2-pelaajia hemmotellaan jaetun ruudun yhteispelillä.

Outoakin oudompi länsi

Länkkäreissä on nähty vampyyreja ja muita kummallisuuksia paljon ennen Darkwatchiakin. Listaamme mielenkiintoisia kokemuksia oudossa lännessä.

Elokuvat

Kathryn Bigelow'n kauhuklassikko Pimeyden läheisyys ja John Carpenterin hölmönhauska Vampires antavat katsauksen modernien vampyyrien elämään länkkäritunnelmissa. Karmea Will Smith -komedia Wild Wild West korvaa perusroistot jättirobotilla, ja Paluu tulevaisuuteen 3 hauskuttaa aikamatkailulla.

Tv-sarjat

Joss Whedonin Firefly vie lehmipojat avaruuteen, ja kulttinäyttelijä Bruce Campbellin esittämä Veijari nimeltä Brisco kohtaa hulluja tiedemiehiä ja ihmekoneita.

Sarjakuvat

Kehuttu Desperadoes ja suomeksikin julkaistut Jonah Hex ja Preacher sekoittavat länkkärimeininkiin veristä kauhua.

Kirjallisuus

Alan kirjailijamestari on Joe R. Lansdale, jonka laajassa tuotannossa sekoitetaan jatkuvasti western-perinteitä fantasia- ja kauhujuttuihin.

Pelit

Pöytäroolipeli Deadlands on selkeästi innoittanut Darkwatchin tekijöitä. Maailmanlopun tunnelmissa pyörivästä Deadlandsista on parhaillaan tekeillä PS2:lle ja Xboxille ilmestyvä toimintakauhupeli.

6/10

Kommentit

Käyttäjän Rocky_Balboa kuva
Rocky_Balboa

Keskinkertainen, mutta viihdyttävä. Jaksoin pela

Käyttäjän Antichrist kuva
Antichrist

demon perusteella mielenkiintoinen :)

Käyttäjän vapaus_valita kuva
vapaus_valita

hieno pelimaailma jää hyödyntämättä

Käyttäjän madKORfan kuva
madKORfan

Paljon yritystä, kokonaisuus ei aivan toimi.

Käyttäjän Big Boss kuva
Big Boss

Hauska mutta ihan liian lyhyt räiskintä.

Käyttäjän Valagante kuva
Valagante

Paljon haaskattua potentiaalia.

Käyttäjän himopelaaja kuva
himopelaaja

Ei ollut kovin hääppöinen. Kivoja aseita kyllä

Käyttäjän macrodeath kuva
macrodeath

"NOO; WHYY MEE!!!" "BOOOM!!!" :)