Hiiri-imperiumin vastaisku

Jos Disney-imperiumin ylivalta maailman viihteestä huolestuttaa, lelukeräilypeli Disney Infinityn kolmas tuleminen on oikea tuomiopäivän airut. Ensimmäisessä osassa parrasvaloissa olivat Pixar-hahmot ja kakkosessa Marvel-supersankarit. Nyt kolmannessa iskee tietenkin Tähtien sota, josta höyrytään peleissä ja elokuvissa taas seuraavat kymmenen vuotta.

Jedien isku ei ole huono juttu hyvistä peleistä pitäville, sillä kovinkin Marvel-fani joutui myöntämään, että kakkos-Infinityn supersankarointi oli tappavan tylsää, ankeaa ja harmaata. Kolmosen peruspaketissa aukeaa sen vastapainoksi toimintarikas ja värikäs pelimaailma nimeltä Twilight of the Republic, jossa nähdään uudemman Star Wars -trilogian sekä Clone Wars– ja Rebels-animaatiosarjojen paikkoja ja hahmoja.

Esiosaleffojen kökköä juonta ei sentään kerrata sellaisenaan. Darth Maul (taas yhtenä kappaleena) käynnistelee Geonosiksen droiditehdasta uuden armeijan toivossa. Anakin, peruspaketin kahdesta hahmosta toinen, saa taas olla sankarillinen jedinuorukainen. Voiman pimeälle puolelle kääntymistä tulevaisuudessa ajaa varmasti se, että toinen hahmo on Ahsoka, jolla on tuplasti lasermiekkoja ja viihdyttävämmät liikkeet.

Disneyn jäyhyyttä Playset-maailmojen suhteen kuvastaa se, että Twilightista puuttuu Lego Star Warsien jatkuva hilpeys, mutta se ei ole lainkaan huono lasten toimintaseikkailu. Uusista figuista turhankin suuri osa on jedihahmoja, joiden miekkaliikkeet ovat Ahsokan ja Yodan kaltaisia poikkeuksia lukuun ottamatta liiankin samanlaisia, mutta pätkinnässä on viuha fiilis. Kokeneemmat pelaajat voivat turvautua raivokkaan naputuksen sijasta muun muassa ilmakomboihin sen ansiosta, että kehitysapuna on nyt DMC:stäkin tuttu Ninja Theory. Kiiturimenoa on puolestaan maustanut autopelitaustainen Sumo Digital.

Jopa avaruustaistelut ovat simppelistä luonteestaan huolimatta näyttäviä ja hauskoja, mikä ilostuttaa jälkikasvun kanssa pelaavia ”jedimestareita”. Kun kentistä on kerännyt erikoiskolikoita, seikkailussa voi käyttää myös (tietenkin erikseen ostettavia) Rebels-hahmoja ja originaalitrilogiaan sijoittuvan (tietenkin erikseen ostettavan) seikkailun Luke- ja Leia-figuja.

Disney Infinity 3.0:n arviointia vaikeuttaa se, että Twilight of the Republic -peruspaketti on vain osa kokonaisuutta. Vapaa rakenteluosio eli lelulaatikko on edelleen tallella, ja sitä on tällä kertaa viilattu monella pikkuparannuksella. Hupia voi repiä esimerkiksi ennen turhaan ympärillä pyörineistä sivuhahmoista, jotka ovat nyt taisteluapureja, ja Roope Ankan rinnalla on kieltämättä hyvä taistella. Testaamatta jäi valitettavasti Toybox Takedown -pelimaailma, jossa kaikki sekalaiset hahmot saavat riehua diablomaisesti yhteisessä tehtävässä.

Uuden Pixar-leffan eli Inside Outin mukaan tehty lisäpeli oli taas ristiriitainen tapaus. Kaikki tunnehahmot, kuten Viha ja Pelko, ovat leluhahmoina erittäin laadukkaita, ja niillä on kiinnostavia erikoiskykyjä. Itse seikkailu on pätevästi tehty mutta nopeasti yksipuoliseksi käyvä seikkailu, jossa keräillään ilmapalloja 2D- ja 3D-tasohyppelyissä. Parempi tapaus on lelulaatikon latauksena saatava kunnianosoitus Wii U:n Splatoonille.

Kakkos-Infinityn pelimaailmojen ankeus jätti paljon Minecraft-nuorisolle tehdyn lelulaatikon harteille, mutta kolmannella kerralla kokemus on selkeästi tasapainoisempi. Piintyneille Tähtien sota -faneille Twilight of the Republic on nimittäin kokeilemisen arvoinen, vaikkei Infinity muuten kiinnostaisi.

Tulisipa vielä se päivä, jolloin Disney uskaltaisi päästää hahmot mellastamaan toistensa pelimaailmoihin. Kuka hirviö Disneyn toimistossa päätti, ettei Frozenin Olaf-lumiukko pääse ikinä Tatooinen aurinkoon virallisissa seikkailuissa? Onneksi on lelulaatikko.

8/10

Tähtien sota parantaa näemmä kaikkea, ja parannettu lelulaatikko on riemun lähde.

Janne Pyykkönen

8/10
PeligenretToiminta
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätKauhu, Online, Väkivalta
Lisää luettavaa