Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Nintendo Switch) / Arvostelut / pelaaja.fi

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Nintendo Switch)

7.06.2018 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
0

Ajatonta tasoloikkanautintoa

Mainio Donkey Kong Country: Tropical Freeze tuntui jäävän turhan vähälle huomiolle ilmestyessään neljä vuotta sitten Wii U:lle. Pelin ajoitus ja lähtökohdat olivat kieltämättä haastavia. Valveutuneet Nintendo-fanit toivoivat kieli pitkällä, että tasoloikan kehittänyt Retro Studios tekisi mieluummin jatkoa Metroid Prime -trilogialleen, eikä Wii U:lla ylipäätään ollut pulaa laatuloikinnoista New Super Mario Bros. U:n ja Rayman Legendsin myötä.

Nyt viidakon tasoloikkakuningas on monen muun Wii U:n peliaarteen tavoin saanut mahdollisuuden kukoistaa huomattavasti menestyneemmällä Switchillä, mikä on pelit entuudestaan pelanneiden itkuvirrestä huolimatta sangen positiivinen asia. Donkey Kong Country: Tropical Freeze erityisesti on ajaton, ansiokas ja keskivertoa haastavampi tasoloikkanautinto, jonka pariin uppoutuu yhtä mielellään niin ensimmäistä kertaa kuin toistamiseenkin.

Uusi Switch-versio on suurimmaksi osaksi suora käännös Wii U:lta ulkoasua myöten. Uutuuspiirteenä peliin on lähinnä lisätty Funky-pelitila, joka on käytännössä aloittelijoille ja nuoremmille pelaajille tarkoitettu helpompi vaikeustaso. Siinä koko peli pelataan Donkey Kongia huomattavasti kestävämmällä Funky Kongilla, joka hallitsee myös lukuisia pelaamista helpottavia liikkeitä. Tuplahypyt sujuvoittavat tiukimpia loikintatilanteita, ja pyörähdysliikkeiden pitkittäminen tekee vihollisiin paiskautumisesta vähemmän riskialtista. Pystyypä Funky loikkaamaan surffilautansa avulla piikkien päälle vahingoittumatta lainkaan.

"Ohjaaminen on nautinnollista, mutta nerokkaan pirullinen kenttä- ja vihollissuunnittelu panee taidot koetukselle lähes alkumetreiltä asti."

Funky-tila saattaa tulla tarpeen myös pienestäkin hampaidenkiristelystä pyyhkeen kehään heittäville, sillä alkuperäinen kampanja voi toisinaan olla äärimmäisen hauskan ohella myös raivostuttavan haastava. Supersulavan tuntuman ansiosta Donkey Kongin ja tämän apureiden ohjaaminen on nautinnollista, mutta nerokkaan pirullinen kenttä- ja vihollissuunnittelu panevat taidot koetukselle lähes alkumetreiltä lähtien. Onneksi kravattigorillan selkään loikkaavat Diddy, Dixie tai Cranky Kong tarjoavat riittävän erilaisia pelityylejä, joilla lähestyä haastavimpia tilanteita.

Toisinaan jo kentän läpijuoksu verottaa kasapäin elämiä, mutta kieli saa todenteolla olla keskellä suuta, mikäli mielii löytävänsä kaikki kenttiin ripotellut salaesineet ja -reitit. Jokaisen oikeasti erinomaisen tasoloikan tapaan Donkey Kong Country: Tropical Freezessä pelaajat tietävät, että epäonnistuessa syy on ohjauksen sijaan itse pelaajassa ja tämän reaktiökyvyssä. Tasapainon löytäminen onkin kaikki kaikessa, sillä hosumalla ei saa aikaiseksi mitään, ja hidastelukin kostautuu kenttien nokkelien ansojen ja vihollissijoittelujen myötä.

Tropical Freezen rytmiin pääseminen ei kuitenkaan vie erityisen kauaa. Kun haasteiden voittaminen alkaa tapahtua kunnialla, onnistumisen tunne on huomattavasti palkitsevampi kuin monissa muissa lajityypin peleissä. Erityisesti mittavista pomotaisteluista suoriutuminen on oma lukunsa, sillä ne vaikuttavat kerta toisensa jälkeen ylitsepääsemättömiltä koitoksilta mutta paljastuvat vastusten eri vaiheita ja hyökkäyskaavoja tarkemmin tutkimalla aina reiluiksi ja jännityksen kattoon kohottaviksi yhteenotoiksi.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze on kaikin puolin erinomainen lisäys Switchin pelikirjastoon, sillä se on vielä tänäkin päivänä tuore ja yllättävä tasoloikkanautinto. Äärimmilleen hiottu ohjaus ja vaihteleva kenttäsuunnittelu pitävät huolen, että sama tuomio pätee varmasti vielä vuosienkin päästä.

8/10

Kehittäjä: 
Retro Studios
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Tasoloikka
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-3

Nostoja