Doom 3 BFG Edition / Arvostelut / pelaaja.fi

Doom 3 BFG Edition

10.12.2012 // Kirjoittanut: Anonymous
0

Vanhaa uutta tekniikkaa

Doom 3 jakoi mielipiteitä ilmestyessään, eikä vähiten dynaamisessa valossa koetun kauhun tähden, jossa dynaaminen tarkoitti pimeyttä ja kauhu räiskimistä sokkona. Sittemmin modiyhteisö innovoi peliin pieniä viilauksia, joista suurin oli taskulampun teippaaminen aseeseen kiinni. Ominaisuus lienee myös Doom 3 BFG Editionin suurin mullistus sitten pelin julkaisun.

Doom 3 kertoo tarinan pieleen menneestä tieteellisestä kokeesta Marsissa. Se ei tehnyt sitä erityisen hyvin kahdeksan vuotta sitten, eikä se tee sitä kovin hyvin tänäkään päivänä. Pohjimmiltaan Doom 3 oli aikanaan tekninen taidonnäyte, ja sen julkaisun yhteydessä puhuttiin paljon bump mapping- sekä stencil-tekniikoista. Kun tämä viedään pois, jäljelle jää vain keskinkertainen räiskintä, jonka tunnelman ylimääräinen valo yllättäen pilaa – ja silti valo tekee siitä myös pelattavan.

Vika on rakenteellinen. Doom 3 ei juuri omaperäisyydellä juhli, eivätkä nykyaikaiseen muotoon mietityt hirviöt vastaa oikein esikuviaan 90-luvun alusta. Tämän voi jokainen todeta kokeilemalla kahta alkuperäistä Doomia, jotka tulevat pelin mukana yhdessä Resurrection of Evil -lisäosan kanssa.

Jos jostain, Doom 3 jäänee historiaan lähinnä koodauksestaan, joka rikkoi monia rajoja ilmestyessään. Teos piti ilmestyessään sisällään paljon ihmetyksen hetkiä, joista kirjoitettiin loputtomasti. Mutta matka ei välttämättä ole kokemisen arvoinen sille, joka arvostaa enemmän elämystä kuin analyyttista kenttärakenteiden tutkimista kahdeksan vuotta vanhan tekniikan valossa.

4/10

Kehittäjä: 
ID Software
Julkaisija: 
Bethesda Softworks
Peligenre: 
Räiskintä
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 3, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18