Dragon Quest Builders 2 / Arvostelut / pelaaja.fi

Dragon Quest Builders 2

10.10.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Arvostelu on julkaistu alunperin Pelaaja-lehden syyskuun 2019 numerossa 203.

Palikkaa toisen päälle

Pelivuoden 2016 suurimpien rikosten listalle kuului ehdottomasti aliarvostus, josta mainio Dragon Quest Builders joutui julkaisunsa aikaan kärsimään. Toimintaseikkailua, hurttia huumoria ja luovaa rakentelua riemukkaasti yhdistellyt peli oli todellisuudessa vuoden viihdyttävimpiä tapauksia, mutta jäi oletettuna Minecraft-kloonina pelaamatta aivan liian monelta.

Kaikeksi onneksi pelille ryhdyttiin tästä huolimatta heti kehittämään jatko-osaa, jonka toivoisi saavuttavan suuremman yleisön. Dragon Quest Builders 2 on edeltäjäänsä kaikin puolin suurempi ja kauniimpi kokemus, jonka ytimessä on tälläkin kertaa lajityypillisen mahtipontinen tarina. Pelin päähenkilö on myyttisiä luovia voimia hautova sankarirakentaja, joka joutuu eeppisiin kahinoihin tuhoa ihannoivan Children of Hargon -kultin kanssa. Matkallaan sankari tapaa kultin uhreiksi joutuneita raukkoja, jotka kaipaavat kipeästi apua kotikyliensä jälleenrakentamiseen.

Noin 60-tuntinen seikkailu jakautuu neljään teemoiltaan ja miljöiltään hyvin erilaiseen osioon, joista kukin täydentää sankarin taitorepertuaaria loogisesti: maalaiskylässä opitaan viljelemään, sotatantereella taistelemaan. Tehtäväpainotteinen rakentaminen on edelleen pääasiallinen tapa edetä pelissä, mutta seikkailu tuntuu pelielementtinä vihdoin tasavertaiselta, sillä Builders 2:n maailma on paljon edellistä paremmin suunniteltu. Tukikohdasta ei hortoilla enää pois pelkkien rakennustarpeiden toivossa, vaan maailman lukuisat piilotetut pulmat ja suuret luolastot kutsuvat tutkimaan. Dragon Questin henki elää ja voi hyvin myös Buildersissa.

Dragon Quest Builders 2 -arvostelu

Dragon Quest Builders 2 on valtavan vinkeä sekametelisoppa, jonka kaikki eri osa-alueet ovat keskenään loistavassa tasapainossa.”

Dragon Quest Builders 2 -arvostelu

Tarinan edetessä sankarin seuraan liittyvät hahmot ovat taattuun Dragon Quest -tyyliin melkoisia huumoriveikkoja, ja heidän kanssaan on hauska seikkailla. Vuorovaikutusta kyläläisten ja sankarin välillä on tehostettu, ja tekoälyhahmot voivat nyt esimerkiksi auttaa pelaajaa suurissa rakennusprojekteissa. Lämmittää sydäntä katsella, kun vilkkaat pikku-ukot puurtavat työn touhussa päivisin ja rentoutuvat sitten pelaajan rakkaudella rakentamissa pubeissa ja kylpylöissä autuas ilme kasvoillaan.

Ensimmäisenkään Buildersin rakentelumekaniikoissa ei ollut juuri valittamisen aihetta, mutta jatko-osa tuo niihin tuntuvasti syvyyttä. Sankarin rakentelukatalogissa on edelliseen peliin verrattuna moninkertaisesti valikoimaa, ja huoneita rakentaessa täytyy nyt pitää silmällä myös niiden koristeellisuutta ja tunnelmaa. Tarinapätkien välissä pelaaja voi halutessaan vetäytyä ikiomalle saarelleen, jonne voi rakentaa uuden sivilisaation joko oman mielensä mukaan tai pelin tarjoamien aihioiden päälle.

Myös toiminnan saralla on petrattu. Perusmätön lisäksi pelaajalle annetaan mahdollisuuksia kampittaa hirviölaumoja erilaisten ansojen avulla, ja tietyssä vaiheessa peliä päästään käskyttämään myös pientä armeijaa. Hyökkäysnapin hakkaaminen on edelleen täysin toimiva strategia, mutta muut vaihtoehdot ovat monipuolisuudessaan huomattavasti houkuttelevampia.

Dragon Quest Builders 2 on edeltäjänsä tavoin valtavan vinkeä sekametelisoppa, jonka kaikki eri osa-alueet ovat keskenään loistavassa tasapainossa. Käsin tekemisen tyydyttävyys yhdistettynä jatkuvaan etenemisen tunteeseen on melkoista mielihyvähuumetta, joka varomattomasti nautittuna nielaisee illan jos toisenkin.

9/10

Kehittäjä: 
Square EnixOmega Force
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Simulaatio, Seikkailu, Toiminta
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Kauhu, Väkivalta

Nostoja