Vuonna 2013 tiedemiehet seulovat edelleen rutiininomaisesti ulkoavaruudesta tulevaa radiomagneettista säteilyä. Eräänä päivänä yksi viesti tunnistetaan vieraan elämänmuodon tuottamaksi. Humanoideja luullaan rauhantahtoisiksi, mutta totuus paljastuu pian. Kaksi vuotta myöhemmin perustetaan erikoisyksikkö turvaamaan Maan tulevaisuus, ja ihmiset saavat karvaasti kokea, että vastakkainasettelun aika ei ole ohi.

Apua, he laskeutuivat!

Vuonna 2017 muukalaiset aloittavat massiivisen sodan, jonka myötä Independence Day -elokuvan tyyliset emoalukset ilmestyvät suurkaupunkien ylle. Ihmiskunnan viimeinen toivo on Japani, tuo ehtymättömän manga- ja animevirran koulima peräänantamaton kansakunta. Japanilaiset luottavat suureen jalkaväkeen, taistelupanssarivaunuihin, taisteluhelikoptereihin ja omatekoisiin mechoihin.

Panssarivaunut toimivat kelvollisesti, mutta helikoptereilla lentäminen ei vaikeudessaan muistuta minkään tosielämän aluksen ohjaamista. Mechat ovat hitaampia kuin levä sushissa, joten osuus puolustustaistelussa jää pieneksi. Juoni, jos sitä sellaiseksi voi kutsua, on kuin takavuosien b-luokan scifi-elokuvasta. Tehtävien välissä jaksetaan pauhata sen verran, että jostain suunnasta Japania lähestyy jonkin sortin vihollinen. Maailman kohtalo on vaakalaudalla joka toisella kerralla. Tekijät alleviivaavat näkemystään vahvalla punakynällä – aivot narikkaan ja pyssy kouraan.

Tervetuloa Maahan

Japanilaisten vahva jalkaväki jaksaa uskoa voittoon, vaikka toivo näyttää kadonneen iäksi. Raunioiden seasta kuuluu rivisotilaiden moraalia kohottavia kimeitä kannustushuutoja ja skappareiden möreitä viisauksia. Toisin sanoen ääninäyttely on huvittavan karmeaa, mikä ei ole poikkeuksellista halvemmissa tuotannoissa, kun japanilainen alkuperäisteos käännetään englanniksi.

Kaksi asetta kerrallaan rahtaavat soltut ovat todellisia moniosaajia. Heidän käsissään laulavat niin kiikarikiväärit, singot kuin kevyet kranaatinheittimetkin. Aseiden yleismies jantuseksi osoittautuu sinko, jota tarvitaan tehtävässä kuin tehtävässä jopa tylsyyteen asti.

Aseet valitaan ennen tehtävää siinä tuhottavien vihollisten mukaan. Liekinheitin on tehokas lähiase, mutta korttelin kokoisia robottikävelijöitä vastaan hyödyllisempi on lämpöhakeutuva raskas ohjus. Aseet myös eroavat ominaisuuksiltaan. Erilainen tulivoima, tuhovoima, latausaika, tulialue ja tarkkuusprosentti kannattaa ottaa huomioon. Valittuja aseita ei voi enää vaihtaa tehtävän aikana, mikä johtaa rasittavaan valikkorumbaan.

Erilaisia aseita on yli 150, mutta useimmat niistä ovat saman mallin variaatioita. Erikoisaseista hauskin on maahan asennettavat konekivääripesäkkeet, joiden pitkän latausajan vuoksi on osattava taktikoida.

Kiva planeetta, me otamme sen

Maailmankaikkeuden suurimmaksi vitsaukseksi osoittautuvat ylikasvaneet hyönteiset, kuten muurahaiset ja hämähäkit. Luulisi inhottavan, kun kymmenet ötökät vyöryvät päälle, mutta pienet ystävämme näyttävät liian kömpelöiltä ja halvoilta ollakseen pelottavia. Ulkoasu on kauttaaltaan erittäin vanhanaikainen. Laajuudestaan huolimatta kentät näyttävät autioilta ja kulmikkailta eikä ruudunpäivitys pysy koskaan tasaisena. Rakennukset sentään murskautuvat ammuttaessa kuin korttitalot.

Majesteettiset robottikävelijät ovat hieno näky. Ne tuhoutuvat komean pamauksen saattelemana, joka vavisuttaa tannerta ja saa muut viholliset kaatumaan rytinällä. Vihulaiset jättävät jälkeensä energia-, suoja- ja asepakkauksia. Suojia keräämällä kasvatetaan energian maksimimäärää ja asepakkauksia hakemalla avataan uusia tuhovälineitä. Korkeammalla vaikeustasolla löytää eri aseita.

Ristiriitainen tapaus

Ötököiden mättäminen kamun kanssa on hauskempaa kuin yksin, mutta se ei tuo pelaamiseen taktista lisäarvoa. Siitä ei myöskään saa erillisiä saavutuksia, joten porkkanaa ei tarjoilla. Kaveria vastaan pelaaminen onnistuu, mutta laajat kentät vaatisivat vähintään neljä pelaajaa. Edes erien lukumäärää ei voi säätää. Xbox Live -moninpeliä ei ole, mikä ei tällä kertaa harmita.

Earth Defense Force 2017 on kömpelö, ruma ja aivoton peli. Silti se viehättää. Kenties armoton lahtaaminen tai japanilaisittainkin naurettavan isot viholliset ovat osasyy. Aivottoman sinkohipan ystävät saavat tyytyväisyystakuun, muille löytyy monipuolisempaa räiskintää. Eikä siinä vielä kaikki, sillä kaupan päälle saa shokkihoitoa araknofobiaan sekä 53 tehtävää usealla vaikeustasolla.

Nousevan auringon maasta

Vuonna 1957 ilmestyi japanilainen scifi-elokuva Chikyuu Boeigun, joka tarkoittaa suoraan englanniksi käännettynä Earth Defense Force. Elokuva tunnetaan länsimaissa nimellä The Mysterians. Päätekijöinä toimi ”kultainen kaksikko” eli ohjaaja Ishiro Honda ja erikoisefektimies Eiji Tsuburaya. Se oli ensimmäinen Godzilla-sarjaakin tuottaneen Toho Studiosin stereoääntä hyödyntävä elokuva. Ryuhei Kitamuran ohjaama Godzilla: Final Wars, joka tuotettiin vuonna 2004 sarjan 50-vuotisjuhlan kunniaksi, sisältää myös kaijuja vastaan taistelevan joukko-osasto Earth Defense Forcen. Kaiju on japania ja tarkoittaa ”outoa olentoa”, kuten Godzillaa.

Earth Defense Force 2017 on japanilaisen Sandlotin Chikyuu Boueigun -pelisarjan kolmas osa. Sarjan peleistä toinen osa julkaistaan Euroopassa PlayStation 2:lle tänä vuonna nimellä Global Defense Force. Japanissa sarjaa on julkaistu kustantaja D3:n halpispelinä.

5/10
Lisää luettavaa