Elite Dangerous: Horizons / Arvostelut / pelaaja.fi

Elite Dangerous: Horizons

5.02.2016 // Kirjoittanut: Jukka Kauppinen
0
Elite Dangerous: Horizons -arvostelu

Avaruusseikkailua ladattu 20 %

Pelaaja vaatii ja pelintekijä toimittaa. Mutta entä jos pelintekijä toimittaa kirjaimellisesti juuri sitä, mitä pelaaja vaati?

Elite Dangerous oli viime vuoden huikein ja yllättävin peli, ja avaruusseikkailusimulaattori tarjoaa edelleen massiivisesti matkailtavaa galaksin syvyyksissä. Mutta jotain siitä puuttui, ainakin joidenkin mielestä. Moni kaipasi esimerkiksi mahdollisuutta laskeutua planeetoille.

Planeettalaskeutumisia kaivanneet ovat nyt saaneet haluamansa. Pilkuntarkasti. Nyt näet on mahdollista laskeutua ilmakehättömille planeetoille.

Mitä iloa ja hyötyä laskeutumisesta on? Joillakin planeetoilla on tukikohtia, isompia ja pienempiä. Niistä löytää kauppapaikkoja, mustia pörssejä, telakoita ja tehtäviä, samaan tapaan kuin avaruusasemiltakin, vain vähän erilaisia. Joskus planeetoilla on myös outoja artefakteja ja salaisuuksia.

Planeettojen pinnoilla voi ajella, jos ostaa alukseensa avaruusmönkijän, joka tosin haukkaa osan aluksen lastitilasta. Joten miksi pitäisi? Ehkä maisemien ihailun, tutkimusmatkailun ja upeiden pousauskuvien takia. Sillä sehän on yksi iso osa Eliten lumovoimaa – mennään aluksella (tai mönkijällä) jonnekin upeaan paikkaan, nautitaan maisemista ja otetaan peliselfieitä.

Ajeleminen on mallinnettu lystikkäästi. Avaruusmönkijät liiraavat mainiosti, ja niissä on myös kunnon hyppytoiminto KITTin malliin kuilujen yli loikkimiseksi. Siinäpä vasta hubaa, kun ryhmä ihmispelaajia sotii keskenään mönkijöillä hyppien kuin CS-jonnet kuunaan.

Elite Dangerous: Horizons -arvostelu

"Päämäärätöntä ajelua ja kivien ampumista."

Elite Dangerous: Horizons -arvostelu

Mutta lisärin ongelma on se, että tässä se sisältö jotakuinkin olikin: päämäärätöntä ajelua ja kivien ampumista. Joten ollaanpa realisteja: planeettalaskeutuminen, kaasukehälento ja planeettamönkiminen ovat tyylikäs kikka, mutta ne eivät tuo Eliteen mitään oikeasti kiinnostavaa uutta sisältöä. Tällaisenaan Horizons on lähes vedätys, etenkin kun se maksaa monta kymppiä – olkoonkin, että uudet pelaajat saavat samalla emopelin.

Onneksi tässä ei ole kaikki, sillä oikeasti tämä on vasta lähtölaukaus Eliten kakkoskaudelle, toiselle vuodelle.  Horizonsiin näet sisältyy viisi päivitystä, jotka tuovat peliin loottauksen ja craftaamisen, monen ihmisen ohjaamat avaruusalukset, hahmoeditorin sekä suurille aluksille laukaistavat kevyet hävittäjät, joita pelaaja voi ohjata itse. Nämä kaikki ovat siis juttuja, joita perus-Eliten omistajat eivät saa.

Siinä sivussa Horizons syventää Eliten mysteerejä. Aiempien avaruudesta löytyneiden muukalaisesineiden lisäksi myös planeetoilta löytyy nykyään outouksia, joita pelaajat ratkovat porukalla. Ja on pakko nostaa peukkua nettiyhteisölle, joka jo järjestää tapaamisia planeettojen pinnoilla. Tule sellaisena kuin olet, laskeudu aluksellasi annettuihin koordinaatteihin, ja ajellaan vähän ympäriinsä avaruusmönkijöillä.

Horizons onkin paha pala. Juuri nyt se on ontto. Planeettalaskeutumiset eivät tuo peliin mainittavaa pelillistä arvoa, mutta kakkoskauden myöhemmät sisällöt jo kuulostavat kiinnostavilta. Siksi kannattaakin miettiä: kuulostavatko ne sinusta niin hyviltä, että haluat sijoittaa tulevaan? Jos eivät, odota alea.

4/10

Elite itsessään on yhä täyttä timanttia, joten jos avaruusseikkailu kiinnostaa, Horizonsin voi jättää toistaiseksi hyllylle.

Jukka O. Kauppinen

4/10

Kehittäjä: 
Frontier Developments
Julkaisija: 
Frontier Developments
Peligenre: 
Simulaattori
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta, Online

Nostoja