Elite: Dangerous (Xbox One)

Elite: Dangerous vaatii paljon, mutta voi myös antaa paljon. On kiva nähdä, että hardcore-avaruuspelitkin löytävät paikkansa myös konsolien pelitarjonnassa.

4.12.2015 06:00

Elämää avaruudessa

Moni tieteisfani on lapsuudestaan saakka haaveillut avaruuteen pääsemisestä. Koska synnyimme sata vuotta liian aikaisin, emmekä ole miljonäärejä, haaveeksi se meille monille jää. Kiitos Elite: Dangerousin kaltaisten pelien haaveita voi kuitenkin yrittää toteuttaa – siis yrittää.

Brittiläisen Frontier Developmentsin Elite: Dangerous on hirmuisen laaja avaruussimulaatio, joka vaatii pelaajaltaan paljon. Ensimmäinen kynnys on jo se, että pelin salojen opettelu on hankalaa puuhaa. Alun perin tietokoneille tehty Elite on suunniteltu pelattavaksi lento-ohjaimen ja näppäimistön avulla, joten menee hetki jos toinenkin, ennen kuin aluksen toimintojen hallinta onnistuu ohjaimella. Tässä peli yrittää auttaa opetusosiolla, mutta se keskittyy lähinnä taisteluun ja on muutenkin aika pintapuolinen.

Oppimiskynnys ei jää siihen, sillä kun alus suunnilleen tottelee ohjausta, pitäisi selvittää, miten alla piilevät mekanismit toimivat. Sellainenkin perusjuttu kuin aurinkokunnasta toiseen matkustaminen vaatii paljon googlailua ja ihmettelyä, koska peli ei selitä juuri mitään. Vaikka asiat olisikin kerrottu paperilla, matkassa on senkin jälkeen monta muttaa ja pysäyttäjää. Miksi kaikki ei nyt mennytkään niin kuin ohjeet kertoivat? Teinkö jotain väärin vai törmäsinkö johonkin yllättävään juttuun?

Viimeinen ongelma tulee vastaan siinä vaiheessa, kun peli alkaa sujua, sillä silloin pitäisi keksiä jotakin tekemistä. Elite ei pitele kädestä, vaan heittää pelaajan avaruuteen. Mitään tarinatiloja tai juonenpätkiä on turha odottaa, sillä täällä hupi täytyy tehdä itse. Onneksi hupiin on aika laajat mahdollisuudet.

”Elite on hieno simulaatio siitä, millaista olisi olla avaruusduunari kaukaisessa tulevaisuudessa.”

Elite: Dangerous on hieno kokemus, koska se tarjoilee elämyksiä aikamoisella syötteellä. Itse koin oikeasti melkoisia ihmetyksen ja liikutuksen hetkiä, kun juuri peliin hypänneenä nyyppänä lähdin avaruusasemalta – mikä sekin oli hieno kokemus – avaruuteen. Olin pyörinyt hoopona aseman edustalla hetken, kun ylitseni pyyhälsi valot vilkkuen valtavan kokoinen avaruusalus. Paperille ei pysty vangitsemaan sanoiksi sitä mitättömyyden tunnetta, jonka ohjainta täristävä ja ties miten pitkään ylitseni lipunut kolossi herätti.

Näitä samaisia hetkiä koetaan sen jälkeen useita: hämmentävän kauniita avaruusmaisemia, jännittävää kuurupiiloa ylivoimaisia vihollisia vastaan asteroidikentissä ja epätoivoisia kauhunhetkiä, kun yrittää väistellä paljon kovempaa piraattialusta sen aikaa, että saa hyppymoottorinsa taas toimimaan.

Elite on hieno pelikokemus, kun siihen pääsee kunnolla käsiksi. Se on myös hieno simulaatio siitä, millaista olisi olla avaruusduunari kaukaisessa tulevaisuudessa. Se on myös kokemus, jota ei ole tarkoitettu kaikille. Moni pelaaja – minä heidän joukossaan – kaipaisi peliltä edes jonkinlaista runkoa. Hirvittävän laaja avaruussimulaatio, jonka ainoa tavoite on grindata parempia aluksia, jotta voi grindata parempia aluksia, ei oikein jaksa kiinnostaa.

En sano, että Eliten pitäisi olla mikään tarinasta toiseen etenevä ja pelaajaa opetusosioiden avulla johdattava kasuaalipeli, mutta jotain se kaipaisi. Tätä jotain se tulee kyllä varmasti saamaankin, sillä vaikka peli on virallisesti julkaistu, valmis se ei ole. Frontier Developments kehittää peliä aktiivisesti, ja vuoden loppuun mennessä siihen julkaistaan itsenäisen pelin kokoinen lisäosa, jonka myötä pääsee muun muassa planeettojen pinnalle.

Vaikka en nyt Eliteä hirveästi jaksanutkaan, tunnistin kyllä pelistä ne koukut, joiden avulla se voisi viedä minut totaalisesti mukanaan, jos minulla olisi hieman enemmän aikaa vain fiilistellä avaruuden pimeydessä. Tämä ei ole joka jätkän pelihupia, mutta jos se kolahtaa, se kolahtaa varmasti kympillä.

7/10

Elite: Dangerous vaatii paljon, mutta voi myös antaa paljon. On kiva nähdä, että hardcore-avaruuspelitkin löytävät paikkansa myös konsolien pelitarjonnassa.

Miikka Lehtonen

7/10
PeligenretSimulaatio
JulkaisualustatMicrosoft Xbox One
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätOnline, Väkivalta
Lisää luettavaa