Enchanted Arms / Arvostelut / pelaaja.fi

Enchanted Arms

31.08.2006 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
11

Microsoftin Xbox-perheen konsolit eivät ole olleet Japanissa mitään suurmenestyksiä, ja samalla myös japanilaisten yksinoikeuspelit laitteelle ovat olleet harvinaisia. Erityisesti puutetta on ollut japanilaistyyppisistä roolipeleistä, joskin Xbox 360:lla tilanne on pikku hiljaa paranemaan päin.

Nyt, lähes vuosi laitteen ilmestymisen jälkeen, Xbox 360:n JRPG-tarjonta on viimein korkattu Enchanted Arms -nimisellä tuotoksella. Syyllinen on FromSoftware-niminen poppoo, jonka tunnetuimpia pelinimikkeitä ovat pari viimeisintä Tenchu-peliä, Otogi-toimintaseikkailut ja moninpelipainotteinen Chromehounds. Roolipelirintamalla porukan meriitteihin lukeutuu GameCuben kohtuullinen Lost Kingdoms -sarja.

Enchanted Arms sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa ihmisten elämä on helpottunut taikavoimilla henkiin herätettävien golemien hoitaessa arkisia askareita. Golemeita henkiin herättäviä henkilöitä kutsutaan lumoajiksi, ja pelin päähahmo Atsuma on kyseisen ammattikunnan edustajaksi opiskeleva, lahjakas mutta pahasti ADHD-oireinen tapaus. Beverly Hills -tyylisenä high school -meininkinä alkava tarina muuttuu hyvin pian perinteiseksi maailmanpelastusreissuksi. Atsuman mukana roikkuu luonnollisesti sekalainen sankariporukka, joista ehkä huomionarvoisimpana on varmasti lajityypin ensimmäinen avoimesti homoseksuaali ryhmänjäsen.

Vuoron perään

Peli koostuu hyvin pitkälle erilaisten luolastojen koluamisesta, ja satunnaisesti tyhjästä alkavia taisteluita viljellään varsin runsaasti. Taistelu etenee vuoropohjaisesti ruudukkoihin jaetulla taistelukentällä. Hieman poikkeuksellisesti toteutettuun taisteluun tottuu onneksi nopeasti. Hauskana yksityiskohtana hahmojen terveyspisteet täydentyvät jokaisen tappelun alussa – tosin ominaisuuden pysyvyys vaatii ympäriinsä sijoiteltujen virkistyspaikkojen säännöllistä käyttämistä.

Taistelujen ulkopuolella huomaa, että tekijöiden vahvana vaikuttimena on ollut Final Fantasy X. Graafinen tyyli, kuvakulma ja ulkonäkö ruudun oikeassa ylänurkassa sijaitsevaa minikarttaa myöten ovat kuin suoraan vuosien takaisesta klassikkopelistä. Muuta Final Fantasyistä ei sitten valitettavasti olekaan kopioitu.

Enchanted Arms on nimittäin tylsä. Sen tarina ei kiehdo, sen henkilöhahmot ovat pääosin joko ärsyttäviä tai yhdentekeviä ja englanninkielinen ääninäyttely on surkeinta miesmuistiin. Onneksi pelin mukana tulee myös japaninkielinen, huomattavasti laadukkaampi ääniraita. Muuten tekniikka on kunnossa, joskaan graafisesti peli ei eroa uudemmista PS2-roolipeleistä juuri mitenkään.

Xbox 360:n pahin puute on ollut juuri rajallisessa roolipelivalikoimassa, ja onkin valitettavaa, että laitteen ensimmäinen aito JRPG on näinkin puolivillainen tekele. Se ei ime mukaansa tai herätä tunteita. Jos Xbox 360:lle on ihan pakko saada roolipeli, on Enchanted Arms valitettavasti ainoa vaihtoehto. Hyvä se ei ole missään tapauksessa.

3/10

Kommentit

Käyttäjän Wiii kuva
Wiii

Yhhyh kun on huono huonolta. Sori kun annan 1.

Käyttäjän maitokala kuva
maitokala
Käyttäjän vapaus_valita kuva
vapaus_valita

Perinnetietoinen JRPG niin hyvässä kuin pahassak

Käyttäjän Rocky_Balboa kuva
Rocky_Balboa

Ihan ok. Ei mitään erikoista, muttei huonokaan.

Käyttäjän Tarkkis kuva
Tarkkis

Hiukkasen aliarvostettu tekele.

Käyttäjän Matias Kainulainen kuva
Matias Kainulainen

Hauska, hieno ja aliarvostettu japsirope. FF Who?

Käyttäjän Ryynix kuva
Ryynix

Ei mikään loistava, Blue Dragonia odotellessa.

Käyttäjän Wiineri kuva
Wiineri

Aliarvostettu! Hyvin viihdyttävä peli tämä on!

Käyttäjän Czaba kuva
Czaba

Hyvä ja perinteinen japsiropetus.

Käyttäjän gildean kuva
gildean

Valju mutta pelattava japskirope.