Exit / Arvostelut / pelaaja.fi

Exit

21.04.2006 // Kirjoittanut: LassiK
3

Tässä on uusi Lumines: loistava PSP-peli, joka on suunniteltu puhtaasti taskuun ja joka käyttää konsolin vahvuuksia ja ohjaimia muuten kuin leikkimällä, että PSP on pikku-PS2.

Exitissä pääosassa ovat onnettomuudet. Esimerkiksi kerrostalo palaa, metrotunneliin tulvii, maanjäristys iskee ja hyperpakkanen jäädyttää. Selviytyneet ovat loukussa, mutta yksi mies voi vielä pelastaa tilanteen. Herra Escape juoksee paikalle 1930-luvun sarjakuvasankarin tyylillä ja johdattaa väen hätäuloskäynnille.

Pelin sankari, herra Escape liikkuu kuin vanhassa Prince of Persiassa, mutta refleksien sijaan pelaajalta kaivataan puhtaasti älynystyröitä.

Reittejä tukkivat liekit, sähköiset kiskot, heikot lattiat, veden täyttämät tunnelit ja muut katastrofien jäänteet. Jostain löytyy aina reitti, mutta harvemmin se on itsestään selvä.

Työkalut löytyvät kentistä

Kentän ratkaisu koostuu uhrien paikantamisesta ja tapaamisesta, minkä jälkeen selvitellään reitti hätäuloskäynnille yhteistyössä heidän kanssaan. Apuvälineitä löytyy kentistä: lukitut ovet aukeavat avaimilla, hakulla voi murtautua heikkojen seinien läpi, vaahtosammutin taltuttaa liekit ja niin edelleen. Laatikoiden työntäminen ja sprinklereiden käynnistäminen kuuluu herra Escapen päivätyöhön.

Kaksiulotteisten onnettomuuspaikkojen läpi on yleensä tasan yksi reitti ja järjestys, joten ensimmäisellä yrityksellä pitkä aika kuluu vain paikkojen tutkimiseen analogiohjaimella kameraa liikutellen.

Vakiona pelissä on satakunta tasoa, jotka jakautuvat kymmeneen eri onnettomuustilanteeseen. Niitä saa pelata varsin vapaavalintaisessa järjestyksessä, joten jumiin ei jää. Lisäkenttiä tarjotaan ladattavaksi langattoman verkkoyhteyden tai Exitin kotisivujen avulla.

Juonesta en osaa sanoa, koska testiversio on Japanista tilattu – sanotaan, että sillä ei pelin kannalta ole merkitystä, ja oudolta homma vaikuttaa kuvienkin perusteella.

Ulkoasusta voisi sen sijaan kirjoittaa sivukaupalla: herra Escape on täydellinen sankarihahmo, jonka kasvottomaan sarjakuvaulkoasuun on helppo samaistua. Sulava animaatio tekee vaikutuksen, samaten eri kenttien jazzahtavat musiikit.

Pelatessa huomaa, että usein suupielessä on vino virne. Tekijöiden kekseliäisyyttä on pakko ihailla, sillä hauskuus syntyy loppuun asti mietityistä ja viedyistä yksityiskohdista. On esimerkiksi mainion näköistä, kun herra Escape kiskoo lihavaa miestä esteen yli yhdessä toisen selviytyneen kanssa.

Valitettavasti joudun ennustamaan, että Exit ei ole massahitti. Samaan tapaan kuin Lumines, sen maailmaan uskaltautuvat pelaajat pääsevät kuitenkin nauttimaan kokemuksesta, jota kehtaa luonnehtia kolmella painokkaalla laatusanalla: ainutlaatuinen, tyylikäs ja hyvä.

8/10

Kommentit

Käyttäjän Tuulisti kuva
Tuulisti

PSP ansaitsee hyviä ja erikoisia pelejä.

Käyttäjän Yankee kuva
Yankee

Omaperäinen ja kauniisti toteutettu puzzletus.

Käyttäjän Cyrus kuva
Cyrus