Farming Simulator 2013 / Arvostelut / pelaaja.fi

Farming Simulator 2013

10.12.2012 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
0

Maalaispoika oon

Farming Simulator 2013 voi todennäköisesti huoletta mainostaa itseään maataloussimulaattorien numero ykkösenä, kuten pelin kotelossakin kerrotaan. Rohkenisin olettaa, ettei alaa simuloivien pelien saralla ole hirvittävää tungosta, vaikka esimerkiksi Farmville ja Hay Day ovatkin olleet jättimenestyksiä omilla alustoillaan. Totisempien simulaattorien saralla on kuitenkin hiljaista, vaikka Farming Simulator 2013 onkin jo sarjansa kuudes julkaisu.

Sveitsiläisen GIANTS Software -studion Farming Simulator 2013:ssa keskitytään simuloimaan maanviljelyksen perustöitä. Pelaajan tehtävänä on kyntää pellot, kylvää viljaa, levittää lannoitteet, puida sato ja toimittaa varastot myytäväksi eri kohteisiin. Eläinten ystävät voivat noukkia kananmunia pihakanalasta ja ruokkia lampaita sekä lypsylehmiä. Utareisiin ei kuitenkaan päästä käsiksi, vaan pelaajan rooli on hankkia karja ja ajella edestakaisin rehua ja karjan tuotoksia kuskaamassa.

Jos työt kuulostavat paskahommilta, sitä ne ovatkin, toisinaan kirjaimellisesti. Pääsääntöisesti peli koostuu edestakaisin ajelusta, vaikka menopeli alla vaihtuukin tiuhaan tahtiin. Välillä ajellaan peltoa edestakaisin lantakärryä vetäen, ja toisinaan perässä on kylvökone, aura tai joku muu mainio maatalouskone. Vaihtelua voi etsiä leikkaamalla ruohonleikkurilla ruohoa tai suorittamalla tehtäviä, jotka koostuvat pääsääntöisesti edestakaisin ajelusta laatikoita kuskaten.

Osa perustoiminnoista on onneksi mahdollista automatisoida palkkaamalla työvoimaa esimerkiksi peltotöihin, jotka kieltämättä tapaavat olla ensimmäisten kokeilukertojen jälkeen pelin pitkäveteisimpiä osuuksia. Kalusto on kuitenkin itse vietävä oikean pellon luo, eivätkä puupäärengit osaa esimerkiksi itse käydä tyhjentämässä leikkuupuimuria pellon laidalle pysäköityyn kärryyn, vaan pelaajan on käytävä itse pysäköimässä kärry pellolle säiliön täyttyessä. Traktorien ratissa toilailevat tunarit eivät myöskään ymmärrä väistellä toisiaan, vaan kalusto jää usein seisomaan pellon reunaan, kunnes sulun käy itse purkamassa kapuamalla ohjaksille. Touhua ei auta hervoton fysiikkamallinnuskaan, jonka ansiosta menopelit kimpoilevat törmäyksissä holtittomasti ja jäävät jumiin puihin ja rakennuksiin tolkuttoman helposti.

FS2013 kuulostaa epäilyttävästi rutiinityöltä, ja siltä se alkaa myös tuntua muutaman tunnin pelaamisen jälkeen. Raha on käytännössä ainoa houkutus töiden tekemiselle, ja rahasta tekee houkuttelevaa pelin tarjoama kalusto. Erilaisia ajoneuvoja ja lisävarusteita onkin tarjolla huikean iso liuta. On pakko myöntää, että ajatus melkein puolen miljoonan traktorista, sadantuhannen rehukärrystä ja kymmenistä muista uusista kilkkeistä tuntui pelin yksitoikkoisuudesta huolimatta tarpeeksi houkuttelevalta, että pystyin sietämään samojen peltojen kylvämistä ja puintia kerta toisensa jälkeen monen illan ajan.

Varallisuuden kartuttamisella ja uuden kaluston viehätysvoimallakin on rajansa, joten maanviljelyssimulaattorille on povattava lyhyehköä elinikää. Yksitoikkoisuutta ei tarvitse edes kärjistää, sillä todellisuudessa pelissä ei voi juuri muuta tehdä kuin ostaa tilalle ansaintakalustoa ja peltoja sekä ajella ympäri pitäjää hankkimassa lisää rahaa uuden kaluston ostamiseen. Prosessia voi nopeuttaa valitsemalla helpoimman vaikeusasteen, ja onkin vaikeaa kuvitella järkevää syytä toiston pitkittämiseen vaikeampaa vaikeustasoa käyttämällä.

6/10

Kehittäjä: 
GIANTS Software
Julkaisija: 
Focus Home Interactive
Peligenre: 
Simulaatio
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3