Fifa 06 / Arvostelut / pelaaja.fi

Fifa 06

20.04.2006 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
12

Syksy tuo mukanaan paitsi räkätaudit ja putoilevat lehdet, myös alkavat eurooppalaiset futiskaudet. Parhaaseen markkinarakoon iskee myös EA Sportsin jokavuotisen pelisarjan uusin osa, FIFA 06. Helppo pelattavuus, kattavat lisenssit ja rempseä meininki ovat aseet, joilla EA Sports käy sotaan Pro Evolution Socceria vastaan.

FIFA 06:een on hankittu kaikki mahdolliset lisenssit, jonka myös huomaa välittömästi. Joukkueita löytyy maailman joka kolkasta, tosin Suomesta ei tällä kertaa ole saatu mukaan edes sitä pakollista HJK:ta. Pelaajat ovat myös paitsi aitoja, myös oikeissa tämän kauden joukkueissaan.

Myös pelitilat ovat kattavat. Yksittäisten liigapelien, kausien ja turnausten ohella yksinpelaajia ilahduttanee mahdollisuus astua managerin saappaisiin. Manageritila muistuttaa kovasti NHL-peleistä tuttua franchise-tilaa. Se asettaa pelaajan vastuulle kenttätapahtumien lisäksi finanssipuolesta huolehtimisen ja pelaajien värväyksen.

Yksinkertaistettu managerointi sopii peliin hyvin ja lisää yksinpelin kestoa huomattavasti. FIFA 06 tukee myös nettimoninpeliä, mutta mitään ihmisten välisten sarjojen kaltaisia hienouksia se ei sisällä.

Kevyttä arcadefutista

Viralliset lisenssit näkyvät ja tuntuvat myös pelikentällä. Aitojen pelipaitojen ohella esimerkiksi Valioliigajoukkueet astelevat kentälle virallisen liigan tunnusfanfaarin saattelemana. Suurimpien joukkueiden peleissä kuullaan aitoa, katsomosta nauhoitettua kannustuslaulua.

Täytyy myöntää, että vaikutelma toimii. Jopa paatunut kyynikko tuntee väristyksiä, kun Manchesterin paikallisottelu alkaa virallisten seremonioiden myötä loppuunmyydyn Old Traffordin huutaessa herjojaan kaupungin siniselle puoliskolle.

Komeat puitteet eivät kuitenkaan tee vielä peliä. FIFA 06:n suurin ongelma on, ettei se yksinkertaisesti näytä tai tunnu aidolta futisottelulta. Siinä missä kahden taitavan pelaajan välinen Pro Evolution Soccer -ottelu tuntuu hetkittäin pelottavan realistiselta, FIFA 06 suorastaan huutaa olevansa vain videopeli.

Unelmat hitaasta pelinrakentelusta ja puolustukset hajalle repivistä nopeista syötöistä voi unohtaa pukukopin puolelle. Joukkuekaverit eivät osaa pelata yhteen tai edes hakea kunnolla tilaa kentällä. Näin peli menee yksin juoksemiseksi ja loputtomaksi läpisyöttöjen hakemiseksi. Nopeatempoista arcadefutista kaipaavia moinen ei luultavasti häiritse, mutta realismin ystäviä odottaa pettymys.

Tekoälystä ei myöskään irtoa kunnollista tai nautinnollista vastusta. Kone pelaa tyhmästi ja epärealistisesti. Järkevän syöttelypelin sijaan se keskittyy loputtomiin jalkakikkoihin ja mahdottoman näköisiin rebound-maaleihin. Suuri osa ärsytyksestä juontaa juurensa tekoälyn taipumuksesta vetää törkeästi kotiinpäin pelaajiensa ominaisuuksissa. Kun viheliäiset divarijyrät juoksevat kiinni maajoukkuetason laitureita ja vetelevät kantapääkikkoja, jotka saisivat Ronaldinhonkin kalpenemaan, jossain on vikaa. Vaikeustason säätäminen vaikuttaa vain konepelaajien saaman dopingin määrään, mutta ei vastustajan pelitaitoihin.

Pelityylistään johtuen FIFA 06 muistuttaa tavallaan melkoisesti saman firman FIFA Street -peliä. Molemmissa peleissä avain voittoon löytyy harhautusten, kikkojen ja yksilösuoritusten kautta. Tällä tavalla ajateltuna FIFA 06 maistuu yllättäen paremmalta, sillä pelin kuviot opittuaan siitä tulee mukavaa ja nopeatempoista mättöä, joka on varsinkin kavereita vastaan oikein viihdyttävää.

Komea katsoa, kömpelö pelata

Pelaajan mieltymyksistä huolimatta FIFA 06 :n kontrolleja ei voi kehua. Ne ovat periaatteessa kattavat ja sisältävät kaikki modernille futispelille pakolliset hienoudet. Tuntuma on kuitenkin pahasti hakusessa. Kone tuntuu tulkitsevan pelaajan liikkeitä jatkuvasti aivan liikaa ja tarjoaa vääränlaista apua. On turhauttavaa hukata erinomainen hyökkäysmahdollisuus, koska pelimoottori kuvittelee läpisyöttöni olleen tarkoitettu aivan väärälle pelaajalle. Jonkinlainen kuvakepohjainen syöttötila olisi ollut enemmän kuin tervetullut.

FIFA 06 on audiovisuaaliselta toteutukseltaan onnistunut paketti. Vaikka FIFA-sarjan graafinen tyyli ei välttämättä kaikkia miellytäkään, ei sen teknisen toteutuksen laatua voi kiistää. Peli sujuu jouhevasti, eikä ruudunpäivitys kärsi missään vaiheessa. Äänipuolella menee myös lujaa. Selostuksesta vastaa aito brittiläinen selostajakaksikko, ja jälki on sen mukaista. Välillä selostajat tosin menettävät järkensä ja selittävät, miten 6-0 johtava joukkue voi vielä päästä peliin mukaan, mikäli se onnistuu nopeasti maalinteossa.

FIFA 06 on joko mukavaa ajanvietettä tai melkoinen floppi, riippuen puhtaasti siitä, mitä pelaaja futispeliltään haluaa. Voin helposti kuvitella, että peli löytää kohdeyleisönsä, joka ihmettelee katkeran futisparran avautumista. Itse kuitenkin kuulun siihen pelaajaryhmään, joka odottaa peliltään tinkimätöntä realismia ja kontrolleja, joiden avulla saan pallon toimitettua juuri sinne, minne sen haluan menevän. Oma valintani on jatkossakin Pro Evolution Soccer.

FIFA-historiikki

FIFA-sarja on alusta asti ollut maailman suosituimpia pelisarjoja. Sarja juontaa juurensa vuoteen 1993, jolloin Megadrivelle ilmestynyt FIFA International Soccer pisti kerralla futispelien toteutustavat uusiksi. Seurajoukkueet tulivat mukaan kuvioihin vuoden 1995 painoksessa. Vuonna 1997 pelissä siirryttiin käyttämään aitoja vektorimalleja ja se sai nykyistä muistuttavan, joskin rujon ulkoasun.

Vuosien varrelle on mahtunut useita World Cupeille ja muille suurille turnauksille omistettuja erikoispelejä, joista FIFA 98: Road to the World Cup on jäänyt monille erityisen lämpimästi mieleen teknisten edistystensä ja mahtavan World Cup tilansa ansiosta.

6/10

Kommentit

Käyttäjän Nazza kuva
Nazza

Kelpo jalispeli, ei kuitenkaan yllä PES5:n tasoll

Käyttäjän Raul blanco kuva
Raul blanco

ihan mukavaa futista

Käyttäjän koskenkorva kuva
koskenkorva

Huonompi kuin Pes5

Käyttäjän Templar kuva
Templar

PSP:llä melko hyvä

Käyttäjän N360T kuva
N360T

omistan ds:lle ja on hyvää futista viihdyttää!

Käyttäjän Froze kuva
Froze
Käyttäjän Spele kuva
Spele

Alelaarista perushyvää jalkapalloa. (GameCube)

Käyttäjän Prokopjev kuva
Prokopjev

Parempi kuin PES

Käyttäjän bombsly kuva
bombsly

Sisältää myös Fifa94:n, siitä plussaa

Käyttäjän Koo 007 kuva
Koo 007