FIFA 07 / Arvostelut / pelaaja.fi

FIFA 07

29.09.2006 // Kirjoittanut: Jarkko Fräntilä
0

Vihdoinkin pelattavuus ja lisenssi kohtaavat toisensa.

FIFA-pelisarja on aina kulkenut pelattavuudessa askeleen Pro Evolution Soccerin takana. EA:lla on kuitenkin jo pari vuotta sitten ymmärretty, että kolikkopelimäinen päästä päähän jalkapalloilu on peleissä yhä vähemmän ja vähemmän suosittua, ja että jalkapallo on oikeasti älylaji. Syötöt, laukaukset ja harhautukset eivät puupäältä onnistu, vaan pelaaja tarvitsee käytännön älykkyyttä onnistuakseen kentällä. Lähentyminen Pro Evolution –sarjan kanssa ei siis olisi tyhmä idea, varsinkin kun käytössä on koko FIFA-lisenssin voima. FIFA 07 on juuri tällainen peli, ja lähimpänä oikeaa jalkapalloa mitä EA:lta on koskaan nähty.

Kaikki maailman sarjat!

FIFA 07:ssa on jälleen kerran todella paljon pelattavia sarjoja, yhteensä 18 kappaletta. Valitettavasti kotoinen Veikkausliiga lienee mukana vasta kun helvetti jäätyy, mutta esimerkiksi länsinaapurin Allsvenskan on jälleen mukana. Eksoottisimpia mukana olevia liigoja ovat muun muassa Mexicon ja Brasilian ylimmät sarjatasot. Mutta milloin pääsee pelaamaan HJK:lla!? Mielenkiintoisin pelimuoto on manageritila, jossa perinteitä kunnioittaen valmennetaan omaa joukkuetta, etsitään lupaavia nuorukaisia ja kehitetään pelaajia. Mikään syvällinen managerimoodi ei ole kyseessä, mutta kyllä se perinteisen sarjapelaamisen voittaa. Harva asia on hauskempaa kuin nostaa Accrington Stanley Englannin neljänneltä sarjatasolta Euroopan huipulle ja siinä samalla nostaa myös junnuja joukkueeseensa. Joukkueiden kokoonpanot on päivitetty 29.8., joten liikoja ei pelaajan itse tarvitse suosikkijoukkueensa kokoonpanoja muutella. Maajoukkueilla ei kuitenkaan pääse pelaamaan kuin yksittäisiä otteluita, mikä hieman kummastuttaa. Audiovisuaalisesti peli on tuttua FIFA:aa – grafiikka toimii, mutta ei loista. Äänimaailma sen sijaan on nautittava. Yleisön mylvintä kaikuu korvissa komeasti, ja johtoasemassa pakilta pakille syötellessä yleisö sen kun innostuu vastustajan kustannuksella. Vallan hienoa! Hieno yksityiskohta on myös säätilan vaihtelu otteluiden aikana.

Paranneltu pelattavuus

Suurin muutos on kuitenkin pelattavuudessa. Korkeat läpisyötöt onnistuvat edelleenkin hieman liian helposti, ja välillä hyökkääjät leikkaavat keskelle, kun laidassa olisi tilaa vaikka kuinka. Puolustajatkin töppäilevät välillä sijoittumisellaan. Nämä ongelmat on kuitenkin saatu karsittua minimiin. Pelaajan pitää kierrättää palloa joukkuetoverilta toiselle enemmän kuin ennen. Vieläkään ei päästä Pro Evolution -sarjan realismiin, mutta hyvin lähelle sitä. Enää ei rynnätä kentän toisesta päästä toiseen vailla järkeä, vaan miettiäkin pitää. Ei liikaa, mutta juuri sen verran, että homma tuntuu mielekkäältä. Mikä realismissa hävitään, se hauskuudessa voitetaan. Konetta vastaan pelatessa maaleja syntyy liukuhihnalta. Niin kuin myös aina ennenkin, toden teolla pelin hauskuus tule esiin kaverin kanssa pelatessa. Mielenkiintoiselta kuulostaa myös nettipelaamisen eri mahdollisuudet, mutta valitettavasti niitä ei testiversiolla vielä päässyt kokeilemaan. Etenkin virtuaalinen liiga, jossa pelataan suosikkiseuransa puolesta samalla viikolla oikeiden liigakierrosten kanssa kuulostaa hauskalta idealta. Interaktiivisessa liigassa mukana ovat Englannin, Ranskan, Saksan sekä hieman oudosti Meksikon sarjat – tämä EA:n mukaan siksi, että näiden neljän sarjat fanit ovat ahkerimpia nettipelaajia. Meksiko?

Paras FIFA koskaan?

Pelin suurin ongelma on sen vaikeustasossa. Viimeisimmät kaksi Arsenalilla pelaamaani ottelua ovat päättyneet 7-1 voittoon Tottenhamista ja 6-3 voittoon Manchester Citystä - vaikeimmalla tasolla. On todella sääli, että vaikeustaso on näin alhainen jopa FIFA:aa hieman vähemmän pelaamallekin. Tämä siis peliohjaimella, sillä käytännössä nuolinäppäimillä pelaaminen on tuhoon tuomittu yritys. Nettipeli ihmispelaajaa vastaan pelastaa toki paljon, mutta sitä ei ennakkoversiolla siis päässyt testaamaan. Tästä huolimatta peli pitää otteessaan – liekö se voitto ja menestys, joka kiinnostaa? FIFA 07 herättää varmasti mielipiteitä. Virtuaalisen jalkapallon fanit ovat yleensä sokaistuneita omien suosikkipeliensä paremmuuteen niiden kilpailijoihin verrattuna. Olisi todella sääli, jos FIFA 07 jäisi vaille huomiota Pro Evolution -fanien joukossa. Kyseessä on kuitenkin todella, todella viihdyttävä peli, jota jaksaa pelata tuntitolkulla, kiitos lukemattomien eri sarjamuotojen, todella kattavan lisenssin ja ensimmäistä kertaa FIFA-sarjan historiassa, toimivan pelattavuuden.

Alkuperäinen pistemäärä: 83/100

8/10

Kehittäjä: 
EA Canada
Julkaisija: 
Electronic Arts
Peligenre: 
Urheilu
Julkaisualustat: 
Kotikonsolit, Microsoft Xbox 360, Käsikonsolit, Nintendo 3DS, Sony PlayStation Portable, Vanhemmat konsolit, Microsoft Xbox, Sony PlayStation 2, Tietokoneet, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3