FIFA 10 / Arvostelut / pelaaja.fi

FIFA 10

1.10.2009 // Kirjoittanut: Riot
55

Kilpailu PESin ja FIFAn välillä on ollut tiukkaa, mutta viime vuosina FIFA on ajanut reippaasti ohitse. Kaltaisteni PES-fanienkin on ollut se pakko myöntää, mutta olivat FIFA-pelit tähän asti kuinka hyviä tahansa, niin pelituntumasta puuttui se jokin, joka olisi saanut minut koukutettua.

FIFA 10:ssä on viimeinkin tälläinen tuntuma. Sen tuntee heti ensimmäisellä pelikerralla. Viimeistään FIFA 10:n myötä on unohdettava ristiohjaimella pelaaminen. FIFA-pelit ovat rakentuneet analogitikulla pelattavaksi, ja ne hyödyntävät loistavasti tikun suvaitsemia mahdollisuuksia, oli kyseessä sitten Dualshock 3- tai Xbox 360 ohjain.

Täydellinen vapaus

FIFA 10:n tarjoama virtuaalinen jalkapallo sekä tuntuu että näyttää dynaamiselta ja orgaaniselta. Pelaajien toiminta ei näytä lainkaan ”raiteilla kulkevalta”, mikä vaivaa vieläkin Pro Evolution Socceria. FIFA 10:n pelaajat lipuvat upeasti nurmikentällä ja meininki näyttää futikselta. Vetoihinkin on tullut enemmän tarkkuutta ja fiilistä. Jälkimmäinen johtuu paremmasta pallofysiikasta sekä siitä, että pallo tuntuu nyt sopivan painavalta eikä rantapallolta.

Pelatessa tuntuu siltä kuin mitä tahansa voisi tapahtua. Joskus puolustajallaan saa hikisesti liukutaklattua pallon ennen kuin se ylittää sivurajan, vaikka tilanne näyttäisikin epätoivoiselta. Toisaalla taas pallo livertää tuskaisen hitaasti maalivahdin kainalon alta maaliin tai huippuhyökkääjä tuikkaa sen avopaikasta taivaan tuuliin kuin toimituksen Eemeli konsanaan.

Voin vain ihailla, kuinka monella eri tavalla pelaajat hakevat tasapainoaan taklauksen jälkeen tai kuinka hyvin pallosta kahnaavat pelaajat riuhtovat toisinaan.

Pointtini on se, että matsien tapahtumat ovat todella dynaamisia. FIFA 10:ssä ei ole joka kerta saman kaavan mukaisesti tapahtuvia asioita kuin PES-peleissä.

Parempi kosketus

Eniten minua vaivasi FIFA 09:ässä ohjauksessa tuntuva viive, jonka takia syötöissä ja vedoissa piti ottaa reilusti ennakkoa, ja pelaajien hallitseminen oli vaikeaa. Tämä oli enemmän suunnittelijoiden ratkaisu kuin tekninen ongelma, mutta pelaajien haluihin on selvästi reagoitu. Ohjauksessa on nyt kaivattua nopeutta ja terävyyttä, mutta se ei tarkoita sitä, että pelaajat kääntyisivät epärealistisen nopeasti. Tuntuma on vain paljon parempi ja pelaajat tottelevat nopeammin pelaajan käskyjä. Se tekee ihmeitä pelattavuudelle.

Nyt uskallan kuljettaa palloa keskikentällä ja taitavalla pelaajalla harhauttaakin. FIFA 09:ssa pallon menetti todella helposti ja puolustavista pelaajista oli liian vaikea päästä ohi. FIFA 10 on hieman helpompi peli, ja futisfanien onkin syytä aloittaa World Class tasolta, jotta vastus olisi sopiva.

Ohjauksen monipuolisuuteen on syytä perehtyä. Tätä helpottaa se, kuinka FIFA 10 tarjoaa tutoriaalivideon lähes pelin jokaisesta osa-alueesta.

Aiempaa tarkempi harhautusohjaus

Uusi ominaisuus on ns. Skilled dribbling. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, kuinka harhautuksiin saa enemmän kontrollia painamalla liikkuessaan molemmat olkanapit pohjaan. Tällöin pelaajan vauhti hidastuu ja palloa pidetään aivan kiinni nappulakengissä.

Tätä kannattaa hyödyntää nopeisiin suunnanvaihdosharhautuksiin ja boksitilanteissa. Lähikontrollit toimivat myös puolustuspelaamisessa. Olkanappi pohjassa puolustava pelaaja seuraa tarkemmin pallollista pelaajaa. Tällä tavalla voi välttää sen, ettei pelaaja juokse ohi hyökkäävän pelaajan, vaan pysyy koko ajan iholla.

FIFA 10:n ohjaus on uskomattoman monipuolinen, mutta se toimii pelaajan ehdoilla ja tekee, mitä pelaaja haluaa. PESissä ohjaus tuntuu hitusen taistelevan pelaajaa vastaan, kun taas FIFAssa voi tehdä huikeita syöttökimaroita ja tilanteita, sillä pelaajat ja ohjaus reagoivat kuten pitääkin.

Ohjauksessa on uskomatonta hienovaraisuutta. Pelaajat tekevät juuri sen mitä haluat, oli kyseessä sitten kevyt pusku laiturille keskikentältä, rinnalla tiputus tai kantapääkikalla pallon jatkaminen puolustavan pelaajan längeistä. Se kuuluisa ”tatsi” on Maradona-luokkaa, enkä meinaa sitä Diegoa, joka ammuskeli toimittajia, vaan 1986 MM-kisojen futisvelhoa.

Rakenna peliä

Se mistä eritoten pidän, kun pelaan rakkaalla Real Madridillani sekä Espanjalla, on se, kuinka voin rakentaa peliä keskikentän pohjalta esimerkiksi Xabi Alonson kaltaisella syöttökoneella, joka tarjoaa valtavasti vaihtoehtoja.

Erityisesti pitkät korkeat pallot tai korkeat syötöt yleensä ovat toimiva tapa pallon siirtelyyn. Tämä puoli ei toimi Pro Evossa, jossa korkeita palloja käytetään käytännössä vain laidanvaihtoihin eikä varsinaiseen pelinrakentamiseen. FIFA 10:ssä voi pistää korkeita palloja lähelle ja kauas. Pallon lentorata ei tunnu missään vaiheessa yhtä kaavamaiselta kuin PESissä. Pelinrakentaminen FIFA 10:ssä antaa äärimmäistä tyydytystä ja maalipaikkojen luominen on jo lähes taiteenlaji.

Sen, minkä Konami on PES-peleissä osannut tehdä, on pelaajien yksilöllisyys. Kun aikoinaan Michael Owenin nopeus oli 99 ja Adrianon vetojen kovuus luokkaa 99, niin se näkyi ja tuntui pelatessa.

Pelaajamallit ovat etenkin kasvoiltaan uskomattoman aitoja PES 2010:ssä, ja oletusarvoisesta kuvakulmastakin pelattuna Christiano Ronaldolla pallottelu tuntuu ja näyttää siltä, kuin pelaisi portugalilaistaiturilla. Fiilis on kiinni yksityiskohdista kuten oikeanlaisesta juoksuanimaatiosta ja liioitelluista graafisista yksityiskohdista.

FIFA:ssa osa pelaajien kasvoista on aidon näköisiä, mutta kentällä erot eivät ole niin tuntuvat. Vapareissa ja rankkareissa tietyt pelaajat vetävät toki omalla tyylillään, mutta varsinaisessa pelitilanteessa yksilöt eivät niinkään erotu. Mitä tulee pelitasapainoon, niin erot huonojen ja hyvien pelaajien välillä ovat hieman kasvaneet, mutta eivät tarpeeksi.

Tekoäly on kuitenkin korkeatasoista. Kone pelaa joukkueesta riippuen hyvin eri tavoin ja uskottavasti. Tällä saralla FIFA 10 vie PES 2010:tä todella pahasti. Vain tolppalaukauksia tulee hieman liikaa.

Kuningaspeli

Manageri- ja turnauspelitilat ovat yllätyksettömiä ja se asia vaivaa hieman, että päävalikossa on useampikin pelitila, jotka pitää joko ostaa (Adidas Live Season 2.0), tai sitten Ultimate Team, joka ei ollut vielä toiminnassa.

En ole PlayStation 3:n ja Xbox 360:n aikakaudella kokenut sellaista rakkautta jalkapallopeleihin kuin PlayStation 2:lla, jolloin Pro Evolution Soccer oli allekirjoittaneelle kuin huumetta.

FIFA 10 onnistuu luomaan ”pakko pelata” fiiliksen, mitä olen kaivannut. Se juontuu loistavasta pelattavuudesta ja syvästä pelimekaniikasta, joka tarjoaa paljon nyansseja ja opeteltavaa. Yksinpelaajalle pelitilat käyvät nopeasti tutuiksi, mutta netissä tämä voi olla sitä todellista kuningasviihdettä. Nettipelitiloja on paljon tilastoista puhumattakaan.

Monet pelaajat teilaavat FIFAn, koska sen tuntuma ei ole samanlainen kuin PESissä. Sanoisin, että se on ollut jo vuosia parempi peli, ja FIFA 10:lle on syytä antaa mahdollisuus, sillä se on paras futispeli sitten Pro Evolution Soccer 5:n.

Vaihtopelaaja

Kirjoittanut [pelaaja_author:8]

Uusi syksy, uusi FIFA. Moni pohtii varmasti tällä hetkellä lehteä lukiessaan, onko FIFA 10 ostoksen arvoinen, vai kannattaisiko sittenkin pitäytyä jo hyllystä löytyvässä FIFA 09:ssä. Oman kantani voisi muotoilla näin: pelasin FIFA 10:tä ensimmäistä – ja edellistä – kertaa keväällä EA:n esittelytilaisuudessa. Vaikka kosketus oli lyhyt, peli teki uudistuksillaan ja realismillaan niin suuren vaikutuksen, että FIFA 09:n pelaaminen loppui siihen. Ilman kaikkea sitä uutta ja upeaa en enää halunnut pelata jalkapalloa, enkä muuten halua jatkossakaan.

Thomas jo mainitsikin FIFA 10 parhaan ominaisuuden, 360 asteen kuljetuksen, mutta sitä ei voi mitenkään hehkuttaa liikaa. Klassiseen tapaan uudistus voi paperilla kuulostaa pieneltä, mutta sen käytännön vaikutukset ovat dramaattiset. Menisin jopa niin pitkälle, että sanoisin futispelien astuneen sen myötä uuteen sukupolveen. Varsinkin taitopelaajilla pelatessa on hillittömän hienoa tietää, että nyt jokainen rako on teoriassa hyödynnettävissä ja kuljettaa voi mistä tahansa – kunhan taidot riittävät.

FIFA 10 korjaa myös vihdoin ongelmaa, josta olen kitissyt Pelaajan sivuilla jo ties kuinka monta vuotta: tekoäly on selvästi aiempaa inhimillisempi. Okei, se kääntää välillä yhä maagisesti selkänsä liukutaklauksille ja reagoi irtopalloihin konemaisen nopeasti, mutta kokonaisuutena se on vastustajana paljon lähempänä kaveria kuin koskaan ennen. Jos FIFAnsa pelaa yksin, tämä on puhtaasti hyvä juttu.

Mikään peli ei toki ole täydellinen, ei edes FIFA 10. Ensi vuonna näkisin mielelläni pelissä enemmän pelitiloja, sillä vaikka valikoimasta löytyy nyt jo paperilla paljonkin vaihtoehtoja, yksin pelaavalle on tarjolla vain välimallin kausitila, ellei sitten pidä manageroinnista. Kun PESistä on muutenkin lainattu kaikki hyvä, niin mitä jos saisimme seuraavaksi mukaan vielä Master Leaguen?

9/10

Kommentit

Käyttäjän El Guaje kuva
El Guaje

Parasta fudista ever <3

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

Sujuvaa potkupalloa. Toimii siis.

Käyttäjän Snakeleader kuva
Snakeleader
Käyttäjän CrazyMario kuva
CrazyMario

Loistava, taas menty askel eteenpäin.

Käyttäjän Kimppis kuva
Kimppis

Loistava. Selvästi parempi kuin 08

Käyttäjän jurassic kuva
jurassic
Käyttäjän Airus kuva
Airus

Onhan se hieno päivitys, mutta..

Käyttäjän Hekaz kuva
Hekaz

Tästä on vaikea pistää paremmaksi

Käyttäjän MiCCoo kuva
MiCCoo

Kaikkien aikojen futispeli!

Käyttäjän Eikka kuva
Eikka