FIFA 16 / Arvostelut / pelaaja.fi

FIFA 16

1.11.2015 // Kirjoittanut: Jarkko Fräntilä
0
FIFA 16

Kun keskikenttä heräsi henkiin

Kun EA Sports mainosti tämän vuoden FIFAa naisjoukkueiden mukaan ottamisella, en ollut luultavasti ainoa, joka pyöritteli päätään. Ei siksi, etteikö naisjoukkueiden mukanaolo olisi tärkeää, mutta se tuntui juuri sellaiselta ei-pelimekaaniselta uudistukselta, josta kerrotaan, kun oikein mitään muuta uutta ei peliin ole lisätty.

Huoleni oli selvästi turha. Edellisessä Pelaajan numerossa pääsin juuri hehkuttelemasta Pro Evolution Socer 2016 -pelin uusiutumista entistä realistisempaan suuntaan. Epäilin myös kovasti, kykenisikö FIFA 16 nousemaan PESin tasolle. Vaan eikö mitä, FIFA 16 on uusimman PESin kaltainen makupala etenkin realistisemman futiksen ystäville.

Vähemmän futispelejä pelanneelle FIFA 16 näyttää varmasti samanlaiselta kuin parit edellisenkin vuoden versiot. Aivan kuten oikeassa elämässä ja jalkapallokentällä ylipäänsä, pienet muutokset ovat kuitenkin niitä asioita, jotka saavat pelin tuntumaan raikkaalta.

Syöttöpeliä on uudistettu hankalampaan suuntaan. Nyt pelaajan asennolla on huomattavasti enemmän merkitystä siihen, miten syöttö onnistuu. Uutuutena mukaan on otettu myös kovempi syöttö, jolla saa pidemmät puolenvaihdot onnistumaan paremmin.

Pelitempo on laskenut edellisiin vuosiin verrattuna melkoisesti. Nopeat pelaajat eivät ole enää niin ylivertaisia kuin ennen. Tämä on etenkin nettipelin suhteen silkkaa ihanuutta. Edellisinä vuosina tuli vastaan lukemattomat kerrat pelaajia, joiden ainoa tyyli pelata oli antaa pallo yliluonnollisella nopeudella varustetulle laiturille ja kirmata pallon kanssa puolustuslinjan läpi. Myös puolustaminen on helpompaa kuin ennen, eikä Balella kikkailu onnistu lähellekään niin helposti kuin aiemmin.

"Pelitempo on laskenut edellisiin vuosiin verrattuna melkoisesti. Nopeat pelaajat eivät ole enää niin ylivertaisia kuin ennen. Tämä on etenkin nettipelin suhteen silkkaa ihanuutta."

Kun pikakiitureiden ylivertaisuutta on laskettu, syöttöpelin merkitys on noussut arvoon arvaamattomaan. Keskikenttä ei ole enää jotakin, jonka yli vain juostaan spurttinappi pohjassa. Ei, palloa pitää pyörittää puolelta toiselle ja kärsivällisesti odottaa tyhjää syöttötilaa. Etenkin kahden taitavan pelaajan kohdatessa pelaaminen alkaa jo oikeasti muistuttaa sitä kliseistä sanontaa vihreän veran shakista.

Todellisen jalkapallokokemuksen FIFA-veteraani saa vetelemällä pelistä löytyviä liukusäätimiä oikeaan suuntaan. Esimerkiksi Operation Sports -sivustolta löytyvät peliasetukset, joiden avulla pelaamisesta tulee tiukkaa vääntöä, jossa maalipaikoille pääseminen on työn ja tuskan takana. Todellinen FIFA-fani vääntää tietenkin niin syöttö-, keskitys- kuin laukaisuasetukset täysin manuaalisiksi, jolloin pelkkä veto maalia päin on valtavan harjoittelun takana.

Suurin ongelma pelissä on siinä, etteivät joukkueiden taktiikat eroa toisistaan tarpeeksi. Siinä missä PESissä osa joukkueista pelaa vanhalla, brittikentiltä tutulla pitkä päätyyn ja perään -taktiikalla, tuntuu jokainen FIFA-joukkue pelaavan melkoista tikitakaa ja lyhytsyöttöpeliä. Osa joukkueista luottaa enemmän keskitysten voimaan kuin toiset, mutta silti pelityyleissä on harmittavan vähän eroa joukkueiden välillä.

Jos EA Sports saa ensi vuonna hieman enemmän yksilöllisyyttä tekoälyn ohjastamiin joukkueisiin niin, että jokainen ottelu tuntuu aidosti erilaiselta, käsissä saattaa olla modernin virtuaalifutiksen mestariteos. Tänäkin vuonna liki parinkymmenen tunnin yksin- ja verkkopelaamisen jälkeen tuntuu siltä, ettei takuuvarmaa maalintekokikkaa löydy. Tämä jos mikä on tervetullut uudistus. Eläväinen, päästä päähän (hitaasti) aaltoileva peli sekä yllätyksellisyys ovat lajin suola.

8/10

FIFA 16 tuo pelisarjaan tervetulleita uudistuksia, joita siinä ei ole pariin vuoteen nähty.

Jarkko Fräntilä

8/10

Kehittäjä: 
EA Sports
Julkaisija: 
EA Sports
Peligenre: 
Urheilu, Jalkapallo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 3, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3
Pegi-merkinnät: 
Online

Nostoja