FIFA Street 2 / Arvostelut / pelaaja.fi

FIFA Street 2

21.04.2006 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
5

Suurkaupungin asfalttikadut ovat pelikenttiä, joilta useampikin huippufutaaja on saanut alun uralleen. Pikkupojat potkimassa puistossa, reput ja takit maalitolppinaan, kuten Ron Manager sanoisi. Pikkupoikia tai Ruuvit löysällä -hahmoja FIFA Street 2:ssa ei nähdä, mutta muuten kyseessä on mallikas katufutispeli.

FIFA Street 2 ei ole tyypillinen futispeli. Ruohokentillä lopulta vain tulos ratkaisee, eikä tyyli. Kaduilla kaikki on toisin. Tyyli on paitsi avain voittoon, myös koko pelin idea. Bisnesfutis ei näillä kentillä voita peliäkään.

Tie tähtiin

Vuoden takainen FIFA Streetoli hetken aikaa mukava peli, mutta kaatui nopeasti sisällön puutteeseen. Uratila oli hyvin rajoittunut, eikä tekoälystäkään juuri ollut vastusta. Meille edellisen osan ystäville tulee siis iloisena uutisena se, että pelin jatko-osa on selkeästi edeltäjäänsä parempi.

Uratilaa on laajennettu mukavasti. Sen ideana on edelleen nostaa oma futaajansa maailman huipulle, mutta tie tähtiin ei ole enää niin lineaarinen kuin ennen. Peli alkaa edelleen pohjamudista pelaamalla höntsäpelejä nimettömiä pelaajia vastaan. Kun mainetta on tarpeeksi, pelaaja ylennetään ensin oman joukkueensa ja lopulta maansa katufutismaajoukkueen kapteeniksi.

Maineen kasvaessa myös vastus kovenee, sillä geneeristen katufutaajien tilalle tulee aitoja jalkapalloilijoita. Yli 300 pelaajan joukosta löytyy jälleen kerran rikollisen vähän suomalaisia. Pelaajamanagerointia on myös monipuolistettu, sillä pelaajia voi vaihtaa ja kustomoida uusilla varusteilla.

Kipinöivät piikkarit

Kuten muissakin Street-sarjan peleissä, myös FIFA Street 2:ssa homman nimi on kikkailu. Onnistunut temppuilu on tie pisteisiin, mutta myös maaleihin, sillä maalivahtien taitoja on ruuvattu selvästi ylöspäin. Suorat vedot eivät yksinkertaisesti uppoa tarpeeksi usein, jotta niillä voittaisi pelejä. Sen sijaan pallo pitää pelata maaliin hunajaisten kuvioiden kautta, sillä mitä pitemmäksi komboputki venyy, sitä enemmän ruutia sen lopullisen vedon takaa löytyy.

Edellisessä versiossa kikkailu oli yksipuolista ja vain hyökkääjien touhua. Pakit katselivat vierestä, kun hyökkääjät painoivat pallo lentäen ohi tai yli. FIFA Street 2 lisää peliin myös puolustuksen kikat. Jokaiselle hyökkäystempulle on oma vastakikkansa. Nappisuorituksella paitsi nöyryytetään vastustajaa, myös riistetään pallo puhtaasti.

Systeemi on syytä opetella, sillä liukutaklaukset ja olkapääblokit eivät ole lainkaan yhtä tehokkaita kuin ennen. Viime vuonna törkeimmätkin kikkakuviot pysähtyivät tylysti kunnon taklauksella. Nyt perustaklaukset eivät tehoa lainkaan kikkoihin ja ovat lisäksi helposti ohitettavia.

Peliuudistusten yhteisvaikutuksena FIFA Street 2 on huomattavasti edeltäjäänsä monipuolisempi ja haastavampi. Pelejä ei voiteta enää toistamalla paria peruskikkaa, vaan jokainen ottelu pakottaa pelaajan käyttämään kaikkia osaamiaan temppuja. Bonuksena tekoäly on kerrankin reilusti armoton, eikä sorru halpaan huijaukseen. Kone ei tee hölmöjä virheitä, mutta noudattaa samoja sääntöjä kuin pelaajakin. Kerrankin näin.

Parhaimmillaan peli on kuitenkin kahden taitavan ihmispelaajan yhteenotossa. Ottelun sääntöjä voi säädellä, ja esimerkiksi käytännössä varman maalin tarjoavat gamebreaker-liikkeet voi kokonaan kieltää. Kyyti on aloittelijalle kylmää, mutta jyrkän oppimiskäyrän päässä odottaa katufutiksen luvattu maa. Harva peli on yksinkertaisesti näin hauskaa ihmisiä vastaan. Huikeat kikkakombot ja yllättävät pelitilanteen täydelliset muutokset pitävät huolen siitä, että näyttävyyttä pelistä ei ainakaan puutu.

Lunastetut lupaukset

Kehitystiimi on selvästi nähnyt vaivaa pelinsä eteen, sillä ympäristöt ja pelaajat ovat todella komean näköisiä. Peliin on mallinnettu viisi legendaarista katufutiksen tyyssijaa, joista jokainen on sekä tyyliltään että pelattavuudeltaan uniikki. Mikäli valmiit kentät eivät riitä, pelaaja voi myös itse suunnitella omia kenttiään ja sijoitella niihin erilaisia esteitä. Turun urheilupuistoa en silti saanut aikaan.

FIFA Street 2 on selvästi edeltäjäänsä parempi peli. Pelattavuus tuntuu huomattavasti aiempaa monipuolisemmalta ja haastavammalta. Viime vuonna torsoksi jäänyt uratila tuntuu myös vihdoin mielekkäältä manageroinnin ja monipuolisemman ottelutapahtuman johdosta. Peli ei kuitenkaan ole täydellinen, sillä verkkopeli puuttuu kokonaan. Kehitystiimi halusi omien sanojensa mukaan keskittyä hiomaan peruspelin kuntoon ja pureutua vasta sitten nettipeliin. Ratkaisua voi pitää perusteltuna, sillä FIFA Street 2 on vihdoin se peli, jota odotin jo vuosi sitten.

Kunnian kentät

Pelin realistiset ja elävän oloiset kentät eivät ole sattuman, vaan pitkällisen työn tulosta. Kehitystiimi kiersi kameran kanssa maailmaa kuvaamassa aitoja katufutaajia näiden aidoissa ympäristöissä. Tuloksena oli kourallinen aitojen ympäristöjen inspiroimia pelikenttiä ja pari todellista katufutiksen legendaa.

Brasilian Barra Beach on yksi maailman suosituimmista aurinkorannoista ja myös oiva paikka bongata kesäisin Ronaldinhon tai Rivaldon kaltaisia supertähtiä. Kaduilta uransa aloittaneet maailmantähdet rentoutuvat kesäisin futiksen merkeissä kotimaansa rannoilla.

Lontoon Westway Sports Centre ei välttämättä ole monellekaan suomalaiselle tuttu nimi, mutta sitäkin kuumempi käsite eurooppalaisen katufutiksen maailmassa. A-20-moottoritien varjossa sijaitseva urheilukompleksi toimii monien brittifutaajien lähtöpaikkana ja lukuisien katufutistapahtumien ympäristönä.

Rantafutis

Perinteisesti vain rantaleijonien harrastama höntsäily sai aivan uusia ulottuvuuksia, kun FIFA otti lajin siipensä alle. Rantajalkapallon ensimmäinen virallinen World Cup järjestettiin viime kesänä Rio de Janeirossa.

Ammattilaisjoukkueiden turnauksessa nähtiin entisten maailmantähtien lisäksi lajille omistautuneita ammattilaisia. Rantafutiksen ensimmäinen virallinen maailmanmestaruus meni Eric Cantonan valmentamalle Ranskan joukkueelle. United-legenda on kunnostautunut valmennuksen lisäksi myös rantajalkapallon lähettiläänä. Miestä pidetään suurena syynä siihen, että rantajalkapallo on muutamassa vuodessa kokenut räjähdysmäisen kasvun maailmalla.

8/10

Kommentit

Käyttäjän maxwell83 kuva
maxwell83
Käyttäjän N360T kuva
N360T
Käyttäjän BobDog kuva
BobDog

Bilepelinä ihan kiva

Käyttäjän Spuke kuva
Spuke

Pidän juuri tämmöisistä peleistä.

Käyttäjän redshift kuva
redshift

Just..