FIFA Street 3 / Arvostelut / pelaaja.fi

FIFA Street 3

7.03.2008 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
4

FIFA Street on mielenkiintoinen pelisarja. Siinä pelataan futista, jollaista ei oikeasti näe kuin kenkävalmistajien mainoksissa. Pelien olisi kuvitellut löytävän yleisönsä, sillä futisfanit pitävät huikeista tempuista. Vastaanotto on kuitenkin ollut ristiriitainen, joten EA on päättänyt julkaista uuden sukupolven konsoleille uudistetun version pelistä.

Graafinen tyyli ja pelitilat on laitettu kokonaan uusiksi, ja pelattavuutta on muutettu. Sarjan suurinta ongelmaa ei silti ole ratkaistu, eikä vieläkään ole selvää, onko peli suunnattu kevyttä pelaamista kaipaaville vai futikseen paremmin perehtyneille.

Rooney bulldogina

FIFA Street 3:n näkyvimmät uudistukset ovat kosmeettisia. Realismiin pyrkinyt grafiikka on korvattu karikatyyreillä. Ne sopivat selkeästi aiempaa paremmin pelin tunnelmaan, sillä eihän FIFA Street 3:n jalkapallokaan ole realistista.

Varsinaiset pelaamiseen vaikuttavat uudistukset liittyvät jälleen kerran ohjaukseen, jota on hienosäädetty vuoden verran. Kikat tehdään nyt oikealla analogitikulla ja olkanäppäimillä. Ohjaus tuntuu jämerämmältä ja tarkemmalta, mutta näppäinyhdistelmät ovat melkein yhtä vaativia kuin varsinaisessa FIFAssa. Uusi kikkailusysteemi tekee pelistä entistä yksipuolisemman. Kikkailu on edelleen avainasemassa, ja nyt se on vieläkin helpompaa.

Kun analogitikkua heiluttaa villisti, pelaaja pyörii pallon kanssa kuin ihmishyrrä ja kombomittari täyttyy. Vastustajan tekoäly tyytyy katselemaan kikkailua kauempaa, eikä pakki mahda kaksinpelissäkään mitään, sillä FIFA kielsi liukutaklausten lisäämisen peliin. Pallo on siis anastettava varovasti karvaamalla tai potkaistava pois oudolla kierrepotkulla. Kumpikin keino tepsii vain satunnaisesti, joten pelaaminen on aina turhauttavaa toiselle pelaajalle.

Toimiviakin uudistuksia on onneksi mukana. Viime vuoden pelissä nähdyt yliampuvat Gamebreakerit on pantu aisoihin, eikä peli-innon saaminen täyteen johda enää pelin päättymiseen tai automaattisiin maaleihin. Vastustajan Gamebreakerin voi lisäksi kääntää edukseen tekemällä maalin kesken vastustajan kikkailun.

Missä yleisö?

Uudistuksista huolimatta sarjan hyvät ja huonot puolet ovat ennallaan FIFA Street 3:ssa. Kaveria vastaan pelaaminen on hauskaa ainakin hetken verran, jos vire on sopiva. Pelistä kuitenkin puuttuvat koukut ja ideat, jotka kannustaisivat pelaamaan enemmän kuin pari satunnaista matsia.

On epäselvää, mikä FIFA Street 3:n kohdeyleisö on. Pelaajat, joita futis ei kiinnosta, tuskin jaksavat opetella pelin ohjausta ja kombojen rakentelua. Futisfaneilla on ehkä riittävästi kärsivällisyyttä, mutta pelissä ei ole syvyyttä, joten he palaavat nopeasti FIFA 08:n pariin.

Pelin kohtalona on olla väliinputoaja, ja se on selvästi tullut tiensä päähän. Sarjan seuraavan osan täytyy sisältää oikeita uudistuksia. Peli voitaisiin esimerkiksi julkaista Wiille aiempaa yksinkertaisempana bilepelinä tai yhdistää FIFA-sarjaan. Tällaisena sitä ei jaksa pelata.

 

Uraputki katkesi

FIFA Street 3:ssa uratilan tilalla on uusi, skenaariopohjainen pelitila, jossa pelaaja pelaa jatkuvasti vaikeutuvia joukkueita vastaan ennalta määrätyillä kokoonpanoilla. Itse en pitänyt uudesta uratilasta lainkaan, sillä siitä puuttuvat kannustimet ja pelaaminen tuntuu FIFAn ylijäämätilalta.

5/10

Kommentit

Käyttäjän BobDog kuva
BobDog

Iha jees kavereiden kaa, mutta...

Käyttäjän 4eigner kuva
4eigner
Käyttäjän Hekaz kuva
Hekaz

Surkea peli, turha ostos

Käyttäjän Wagner kuva
Wagner

Nostoja