Tänä kesänä nuoren miehen ajatukset kääntyvät väistämättä hikiseen ähellykseen, valloituksen riemuun ja pyöreisiin palloihin. Nyt puhutaan tietenkin jalkapallon MM-kisoista! World Cup 2006 saa luonnollisesti myös virallisen kisapelinsä, joka tosin olisi kaivannut vielä lisätreeniä.

FIFA-pelisarja on vuosien varrella joutunut pahasti paitsioon. Aikanaan futisfanien suvereeni ykköspeli on hiljalleen saanut rinnalleen tiukkoja kilpailijoita, joista varsinkin Pro Evolution Soccer -sarja on ajanut heittämällä ohi. Kilpailijoiden vauhtiin vastatakseen FIFA on siirtynyt hiljalleen kohti realistisempaa jalkapalloa, uskaltamatta kuitenkaan päästää irti arcade-juuristaan. Tulos on ollut melkoinen sekasikiö, joka tuskin miellyttää moniakaan. FIFA World Cup 2006:n Xbox 360 -versio oli sitä vanhaa tuttua settiä, mutta todella komeissa kuorissa. Uusi grafiikkamoottori sai pelin näyttämään hetkittäin häikäisevän hyvältä ja toi touhuun uutta imua. Pc-version olettaisi siis olevan samanlainen ja käyttävän hyväkseen uusimpien grafiikkakorttien ominaisuuksia? Ei sinne päinkään.

Wannabe-Hodgson

Koska FIFA World Cup 2006 on virallinen kisapeli, se keskittyy vain ja ainoastaan MM-kisoihin. Pelaaja voi hypätä haluamansa maan puikkoihin eri vaiheissa kisoja, tai vaihtoehtoisesti aloittaa pitkän kisaprojektin karsintoja edeltävistä ystävysotteluista lähtien. Kisoihin päässeitä joukkueita voi korvata halutessaan maitojunan matkustajilla ja vaikka arpoa koko karsintalohkot uusiksi. Täysi kisatila sisältää kevyitä manageri-tyyppisiä elementtejä. Pelaaja vastaa paitsi kenttätapahtumista, myös joukkueen kasaamisesta, yleismalkaisista valmennuskuvioista ja vielä henkisestä puolestakin. Voitot kasvattavat joukkueen fiilistä, mikä taas näkyy kentällä parempina otteina, ainakin teoriassa. Käytännössä vaikutus on kuitenkin melko vähäistä. Voitoilla kerätään myös FIFA-pisteitä, joilla avataan kaikenlaista bonusmateriaalia. Todellisena kuningasideana mukana on myös pelitila, jossa pääsee kokemaan uudelleen MM-kisojen tähtihetkiä. Onko sinussa esimerkiksi ainesta kääntämään Englannin itsetunnon turmellut Saksa-tappio riemukkaaksi voitoksi? Koko pelitila kuitenkin vesittyy täysin käsittämättömään kardinaalimokaan – kaikki joukkueet pelaavat tämän kesän kokoonpanoissaan. Onko lisenssi jäänyt puutteelliseksi vai kuvastaako töppi jalkapallotiedon puutetta?

Karu meininki

Haaveet Xbox 360 -version pc-käännöksestä voi myös ulkoasun suhteen unohtaa heti kättelyssä, sillä FIFA World Cup 2006 on FIFA 2006 pienillä viilauksilla. Jo viime vuonna ankean näköinen peli ei ole ainakaan kaunistunut. Pelaajat tuntuvat olevan jonkinlaisen jatkuvan likakerroksen peitossa. Ruoho on haalean harmaanvihreää ja taivas näyttää Los Angelesin savusumulta. Ihan kuin taidetiimiltä olisi jäänyt kontrastimittari kaakkoon. Hahmoanimaatio on huomattavasti parempilaatuista ja parhaimmillaan todella aidon näköistä. Pelattavuus itsessään on sitä tuttua FIFAa . Tekoälyllä ei ole jalkapallon pelaamisesta hajuakaan, ei pelaajan kanssa sen enempää kuin häntä vastaankaan. Vastustaja kuskailee palloa pelitilanteesta riippumatta passiivisesti omalla puoliskollaan ja pelaajan lähestyessä pyörii ympyrää ja tekee jalkakikkoja. Sitten konepelaajat heittävätkin yllättäen vaihteen silmään ja kierrosmittarin kaakkoon. Tämän jälkeen Bulgarian pakit kuljettavat palloa karkuun Thierry Henryltä, vetelevät maaleja puolesta kentästä ja muutenkin pelaavat kuin futiskentän Teräsmiehet. Kuten arvata saattaa, vaikutus on uskomattoman turhauttava. Hiellä ja kyyneleillä hankittu 2-0-johto muuttuu kolmella loppuhetken vedolla 2-3-tappioksi ja Englanti lähtee jälleen ennenaikaisesti kotiin. Omat tiimikaverit eivät ole yhtään sen välkympiä. Kuvioita ne kyllä noudattavat ainakin noin suunnilleen, mutta kaikki oma-aloitteisuus puuttuu. Sujuvaa syöttöpeliä ei tahdo saada millään aikaiseksi, koska kaverit eivät osaa hakea tilaa tai vapaita syöttölinjoja. Maalit syntyvät joko soolosuorituksista tai läpiajoista. Xbox 360 –ohjaimella pelaaminen sujui ongelmitta ja kontrollit osuivat oikeille napeilleen ilman auttamista. Kontrollit ovat muutenkin riittävän kattavat ja helposti omaksuttavat. Ongelmat syntyvät tälläkin osa-alueella tekoälystä. Tietokone nimittäin yrittää auttaa pelaajaa ennakoimalla tämän tekemisiä, mutta menee yleensä metsään ja pahasti. Parin metrin päässä juoksevalle kaverille tarkoitettu syöttö lähtee aivan toiseen suuntaan, kulmapotkua puolustava pelaaja vaihtuu viime hetkellä aivan toisaalla seisoskelevaan jantteriin ja muuta mukavaa. Totuttuun tapaan kaksinpeli on mukavampaa. Mikäli kaveri intoutuu huijaamaan, koston voi suorittaa välittömästi, vaikka taktisella juomankaadolla. Toisaalta kyseessä ei ole läheskään ainoa pc:n jalkapallopeli, joten pelkän moninpelin perusteella ostopäätöstä on vaikea puoltaa.

Rahastuksen makua

Kaikki ei kuitenkaan ole täyttä itkua ja hampaiden kiristelyä. Kisafiiliksen tavoittelussa on onnistuttu mainiosti. Katsomoissa raikaavat laulut ja maalien jälkeisiin tuuletusanimaatioihin on saatu oikean kisahulinan tuntua. Huippuhetkiä korostavissa minianimaatioissa on myös kunnolla tunnelmaa. Kokonaisuutena FIFA World Cup 2006:sta jää auttamattoman ikävä kuva nopeasti kyhätystä kisarahastuksesta. Se ei ole mikään futiskatastrofi, vaan pikemminkin mitäänsanomaton maalikerros jo ennestään tutun pelin päällä. Tämä on harmi, sillä kauan odotetulla ja kaivatulla tekoälyn uudistuksella peli olisi voinut olla mitä mainiointa kesäviihdettä.

Elämän malja

MM-kisojen voittajalle jaettu Jules Rimet -malja nimettiin MM-kisat aloittaneen FIFAn puheenjohtajan mukaan. Palkinnon historiaan mahtuu jos jonkinlaista tapahtumaa. 1929 – 3,8 kiloa painava kultamalja suunnitellaan. Patsas esittää Nike-jumalattaren kannattelemaa maljaa. Toisen maailmansodan aikana patsasta piiloteltiin kenkälaatikossa silloisen FIFA:n varapresidentin sängyn alla, jotta fasistit eivät pääsisi käsiksi siihen. 1966 – patsas varastetaan juuri ennen Englannin MM-kisoja. Seitsemän päivää myöhemmin Pickles-koira löytää sanomalehteen käärityn pokaalin lontoolaisen pensasaidan juurelta. 1970 – Brasilia voittaa maailmanmestaruuden kolmatta kertaa ja saa alkuperäisen palkinnon omakseen. 1983 – Palkinto varastetaan Rio de Janeriossa, eikä sitä enää koskaan löydetä. Nähtäväksi jää, saavuttaako nykyään jaettava palkinto ikinä samanlaista historiaa.

Alkuperäinen pistemäärä: 72/100

7/10
KehittäjäEA Canada
JulkaisijaEA Sports
PeligenretUrheilu
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa