Fire Emblem: Awakening / Arvostelut / pelaaja.fi

Fire Emblem: Awakening

3.05.2013 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
4

Kovakin pehmenee

Intelligent Systemsin Fire Emblem on taktisten roolipelien saralla melko mielenkiintoinen poikkeus. Sarjan pelit ovat laatunsa lisäksi tunnettuja paitsi yleisestä vaikeudestaan, myös siitä että pelissä kuolema on pysyvä. Lusikan nurkkaan heittänyt, rakkaudella varustettu hahmo on kuolon käydessä mennyttä ikuisesti. Tilanne luo sarjan peleihin poikkeuksellisen kovan taktisen paineen: päätöksiä ja valintoja joutuu miettimään tarkkaa, sillä mahdollisesti tehdyt uhraukset ovat pysyviä.

Ajat muuttuvat kuitenkin myös Fire Emblemeille. Sarjan tuorein, 3DS:lle julkaistu Awakening-osa on ensimmäinen, jossa aiemmin tiukasta periaatteesta on hieman hellitetty. Normaali, suhteellisen armoton vaikeustaso on nyt nimetty ”vaikeaksi”, ja pelaajalla on mahdollisuus poistaa hahmojen pysyväiskuoleminen. Monille pelaajille nämä ovat varmasti hyviä uutisia, mutta onko kuori pehmennyt liikaa?

Ei onneksi. Kevyemmän, niin sanotun normaalin vaikeustason ja rennomman kuolemapolitiikan rinnalla on sekä vanha ja armoton linja että uusi, osuvasti ”mielipuoliseksi” nimetty vaikeustaso. Tällä vaikeustasolla tekoäly on entistäkin armottomampi ja kartoilla on lisättyjä vihollisia. Paketti on valitettavasti – tai ehkä jopa onneksi – nimensä veroinen. Jopa siinä määrin, että allekirjoittanut joutui jättämään tämän leikin kesken jo alkumetreillä.

Sarjan veteraaneille vanha tapa pelata on kuitenkin käytännössä myös ainoa. Hahmoihin kiintyy täysin eri tavalla, ja pysyvän kuoleman läsnäolo saa miettimään tekojen sekä valintojen syitä ja seurauksia enemmän. Värvättäviä hahmoja on tarjolla niin paljon, etteivät satunnaiset kuolemat kaada maailmaa, mutta käytännössä pelaaminen menee siihen, että pelaaja ei suostu läpäisemään kenttää ilman, että kaikki selviävät hengissä.

Tämän tietää myös tekoäly. Se poimii väärin varustellut tai muuten heikkoihin asemiin päätyneet yksittäiset hahmot armottomasti, ja etenemisestä tulee shakkimaista laskelmointia, jossa siirrot joutuu turvaamaan ja uhkarohkeat rynnäköt ovat vähissä. Uutena juttuna hahmoja voi parittaa yksiköiksi, jolloin nämä toimivat yhdessä. Toinen hahmoista tukee kaveriaan ominaisuuksia parantamalla, ja yhteistyökyvyn noustessa erilaiset suojausliikkeet ja ylimääräiset hyökkäykset astuvat mukaan kuvioihin. Systeemi toimii hyvin ja tuo taktiseen toimintaan entistäkin enemmän syvyyttä.

Nykyaikana melko harvinaisen taktisen luonteensa lisäksi Fire Emblen: Awakening on erinomainen myös roolipelinä. Kiinnostavia hahmoja pullollaan oleva tarina on esitetty näyttävien välianimaatioiden ja hyvän ääninäyttelyn siivittämänä. Hahmoja voi kehittää monipuolisesti joko näiden alkuperäisen hahmoluokan puitteissa, tai luokkaa voi vaihtaa kokonaan. Hahmojen välisten suhteiden kehittäminen on täysin oma lukunsa ja vaikuttaa hahmojen yhteistyökykyyn myös taistelukentällä. Lisäksi onnellisista pariutumisista syntyvän jälkikasvun voi värvätä mukaansa.

Fire Emblem: Awakening on poikkeuksellinen peli monella tasolla. Se on vaikea, mutta virheistä saa syyttää vain ja ainoastaan itseään. Se ei sorru lajityypin peleissä perin yleiseen kokemustasojen monotoniseen jauhamiseen, vaan onnistuu tarjotuista mahdollisuuksista huolimatta pitämään mielenkiinnon hahmoissa ja tarinassa.

Harvassa pelissä hahmoihin kiintyy tällä tavalla, ja harvoin onnistumisista saa vastaavanlaista tyydytystä. Tällaiset elämykset ja tunteet ovat pelimaailmassa valitettavan harvassa, ja voinkin surutta sanoa, että Fire Emblem: Awakening on sekä parhaita koskaan julkaistuja taktisia roolipelejä että yksi parhaista koskaan julkaistuista 3DS-peleistä. Edes mahdollisuus vaikeustason keventämiseen ei ole sitä pilannut, vaan korkeintaan tehnyt pelin maailmaan astumisesta vähemmän pelottavaa.

9/10

Kehittäjä: 
Intelligent System
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo 3DS
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän TheDeitySlayer kuva
TheDeitySlayer

Arvostelun lehdestä luettua minua kiinnostaisi tietää, miksi arvostelija soi Awakeningille vain 9/10, eikä suinkaan 10/10? Koko arvostelun ajan peliä kuitenkin vain kehuttiin, joten en näe mitään syytä "pelkälle" 9sille.

Mutta vielä hieman palautetta arvostelun paikoittaisesta virheellisyydestä:
Arvostelija on kirjoittanut "Ajat muuttuvat kuitenkin myös Fire Emblemeille. Sarjan tuorein, 3DS:lle julkaistu Awakening-osa on ensimmäinen, jossa aiemmin tiukasta periaatteesta on hieman hellitelty. Normaali, suhteellisen armoton vaikeustaso on nyt nimetty "vaikeaksi", ja pelaajalla on mahdollisuus poistaa hahmojen pysyväiskuoleminen", sekä "Kevyemmän, niin sanotun normaalin vaikeustason ja rennomman kuolemanpolitiikan rinnalla on sekä vanha ja armoton linja että uusi, osuvasti "mielipuoliseksi" nimetty vaikeustaso."
Näinhän asia ei kuitenkaan aivan ole, sillä kummatkin kyseisistä "uutuuksista" esiteltiin Fire Emblemin edellisessä osassa "Shin Monshō no Nazo ~Hikari to Kage no Eiyū~" (New Mystery of the Emblem ~Heroes of Light and Shadow~). Vaikka Shin Monshō no Nazo ei päässyt Japanin ulkopuolelle, luulisi silti, että arvostelija olisi tutustunut kunnolla sarjan taustoihin, kun kuitenkin suurin osa Fire Emblemeistä on ilmestynyt vain Japanissa.
Pieneksi pilkun viilaukseksi tämä viestini menee, mutta silti.
Mielestäni Spotpass-hahmoista olisi myös voinut mainita, sillä ilman mainintaa Royn ja Eirikan kuvat arvostelun yhteydessä vain aiheuttavat vanhoja Fire Emblemeitä pelanneille kummastusta.

EDIT: Huomasin myös, että pelaajamääräksi on asetettu "1 samalla konsolilla", vaikka pelistä löytyy moninpelimoodi "Double Duel", vaikkakin hieman sisällötön, mutta silti hauska moninpelimoodi.

Ystävällisin räntti-terveisin,
TheDeitySlayer

Käyttäjän Saneus kuva
Saneus

Demon pelattuani tuli kyllä pakko ostos tästä välianimaation ovat upeaa katseltavaa ja hahmot tuntuivat mielekiintoiselta.

Käyttäjän Muksu kuva
Muksu

3DS:n parhaita pelejä ja vuoden 2013 kovimpia nimikkeitä.

9/10.

Käyttäjän Luffy kuva
Luffy

Tällaisten pelien takia ostetaan konsoleita. Fire Emblem: Awakening on täydellinen peli.

10/10