Mitä saadaan, kun yhdistetään anime-henkiset hahmot, fantasiamaailma, roolipelimäiset elementit sekä tiukkaa strategiaa? Tietenkin Fire Emblem, joka saapuu vihdoin myös Nintendo DS:lle. Shadow Dragon on uudelleentulkinta sarjan ensimmäisestä, vain Japanissa julkaistusta NES-pelistä. Pelkkään retroiluun ei kuitenkaan ole sorruttu, vaan kyseessä on täysiverinen, taktinen roolipeli, jonka on tehnyt paremmin Advance Warseistaan tunnettu käsikonsolistrategian mestari, Intelligent Systems.

Shadow Dragon alkaa vauhdikkaasti, kun Altean kuningaskuntaan hyökätään ja pelaajan täytyy paeta linnasta. Samalla aloittelijoille opetetaan pelimekaniikka, joka vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta osoittautuu lopulta yllättävänkin syvälliseksi. Vuoropohjaisessa strategiapelissä hahmojen oikea asettelu karttaruudukolla ja hahmoluokkien heikkouksien hyödyntäminen on äärimmäisen tärkeää. Lisäsyvyyttä taistelusysteemin takana löytyvään perinteiseen kivi-paperit-sakset-mekaniikkaan tuovat roolipelimäiset elementit, kuten yli kymmenen hahmoluokkaa, aseiden päivittäminen sekä hahmojen kehittäminen.

Taisteluiden skaala ja vaikeustaso nousevat alun jälkeen tasaisesti, ja vaikka hahmoja onkin alussa käytössä melkoinen määrä, kuolo korjaa kokemattoman strategistin rivejä pelin edetessä useasti, yleensä heti jonkun varomattoman liikkeen jälkeen. Hahmojen kuolemat ovat sarjan tuttuun tyyliin pysyviä. Näin ollen kaikista hahmoistaan haluaa pitää kiinni kynsin hampain, mikä aiheuttaa välillä melkoista tallennus- ja latausrumbaa kuolemien välttämiseksi. Tarinankerronta ei tosin ole aivan isompien konsolien versioiden tasolla, sillä keskustelut hahmojen välillä ja välivideot puuttuvat.

Sotaa voi käydä myös verkossa

Peli käyttää loistavasti hyödyksi DS:n kahta näyttöä, sillä varsinaisen toiminnan tapahtuessa kosketusnäytöllä, voi ylänäytöllä katsella karttaa tai hahmojen ominaisuuksia. Advance Warsien tapaan myös Fire Emblemiä voi pelata halutessaan styluksella, mutta käytännössä perinteinen ohjaustapa on huomattavasti toimivampi tapa ohjata peliä.

Vaikka taistelut noudattavatkin yleensä samaa kaavaa, heittää peli aina tasaisin väliajoin jotain uusia mausteita soppaan. Esimerkiksi tiiviissä sisätiloissa käytävät taistelut tuovat mukavaa vaihtelua ja vaativat täysin erilaista strategiaa pelaajalta verrattuna normaaleihin ulkotaisteluihin.
Sarjan tuttuun tyyliin pelattavaa löytyy myös melkoisesti. Kymmeniä tunteja kestävän pääjuonen lisäksi tarjolla on tällä kertaa myös verkkomoninpeli. Yksinpeli kannattaa tosin ensin pelata läpi ennen verkkoon siirtymistä, sillä hahmot valitaan suoraan pelitallennuksesta. Pelkän mättämisen lisäksi verkossa voi myös ostaa tavaroita hahmoilleen ja lainata kavereiden hahmoja omaan peliin.

Kokonaisuutena kyseessä on erinomainen strategiapeli, joka sopii hyvin käsikonsolille tehtäväpainotteisen etenemistavan ja vuoropohjaisuuden ansiosta. Sarjan faneille peli ei tosin tarjoa kovinkaan paljoa uutta, mutta sarjaan aiemmin tutustumattomille strategiapelien ystäville tarjolla on loistavaa viihdettä tuntikausiksi.

Fire Emblemin pitkä historia

Vaikka Fire Emblem sarja rantautuikin länsimaihin vasta vuonna 2003, ovat sarjan juuret syvällä japanilaisessa pelikulttuurissa. Nousevan auringon maassa sarja teki debyyttinsä vuonna 1990 Famicomilla (NES:llä) ja Shadow Dragon on siellä jo sarjan kahdestoista osa. 1990-luvun puolivälissä sarjasta tehtiin jopa pienimuotoinen anime-sarja. Fire Emblemeistä tutut Marth ja Ike ovat myös tuttuja hahmoja esimerkiksi Nintendon Super Smash Bros. peleistä.

8/10
Lisää luettavaa