Fire Pro Wrestling World / Arvostelut / pelaaja.fi

Fire Pro Wrestling World

11.01.2019 // Kirjoittanut: Miika Auvinen
0

Japanilaispainin suurlähettiläs

Leipäteksti: Fire Pro Wrestling -sarja on saavuttanut kulttistatuksen. Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi jo vuonna 1989, mutta sen osia on harvoin nähty lännessä. Nyt Fire Pro Wrestling World päästää pelaajan japanilaisen New Japan Pro Wrestling (NPJW) -showpainipromootion maailmaan.

Fire Pro Wrestling World on haastava, syvä ja palkitseva painipeli, mutta ensimmäistä kertaa sarjaa pelaava voi olla hukassa peliin tutustuessa. Ajoitusten ja näppäinyhdistelmien opettelu voi olla hankalaa. Liikkeet täytyy tehdä ottelun aikana tietyssä järjestyksessä, ja heitoissa oikean ajoituksen jääminen selkärankaan voi viedä aikaa. Kun mekaniikan sisäistää, on pelaaminen samaan aikaan hauskaa ja monipuolista.

Pelimuotoja on lukuisia eri: yksin- ja moninpeli verkossa tai samalla sohvalla. Mukana on matseja ja turnauksia, joita voi säätää oman halunsa mukaan. Ottelumuodoissa on jonkin verran vaihtelua. Peruskaksinkamppailujen lisäksi mukana on esimeriksi joukkue-, piikkilanka- ja häkkiotteluita.

Fire Pro Wrestling World -arvostelu

Yksinpelin runkona toimii tarinamoodi. Sitä pelatessa tutustuu NJPW:n maailmaan laajemmin, ja painijat sekä heidän erityispiirteensä tulevat vaivihkaa tutuiksi. Tarinatilassa luodaan oma painija, jolla lähdetään kipuamaan kohti NJPW:n huippua. Ensimmäisissä otteluissa opetellaan pelin perusteita. Kyseessä ei ole varsinainen opetusosio, mutta ottelut ovat aluksi sen verran helppoja, että pelaajalla on niiden aikana varaa tutkia ohjausjärjestelmää.

Tarina etenee keskustelemalla vastustajien ja valmentajien kanssa. Juonta kuljetetaan käytännössä lukemalla tekstipalkkeja sekä valitsemalla reaktioita. Ääninä toimivat satunnaiset hahmojen murahdukset ja naurahdukset. Juonella alustetaan otteluita, joihin sisältyy välillä erilaisia haasteita. Haasteen voittaakseen voi joutua esimerkiksi tekemään tietyn määrän halpamaisia laittomia liikkeitä ottelun aikana. Matsien ja juonenkuljetuksen välissä käytetään kykypisteitä painijan ominaisuuksien parantamiseen.

Tarina on kuitenkin geneerinen. Alussa käydään NJPW:n kykyjenetsintäillassa, ja kun oma painiosaaminen on todistettu, aloitetaan promootion pohjalta. Sieltä noustaan pikku hiljaa suositummaksi ja arvostetummaksi painijaksi, jonka päämääränä horisontissa siintää mestaruusvyö.

Fire Pro Wrestling World -arvostelu

Showpainin yksi hienouksista on lajin audiovisuaalinen räiskyvyys, mutta Fire Pro Wrestling Worldin tehoa vähentää graafinen vaatimattomuus. Pelin tyyli on hyvin laimea ja väritön, ja hahmot ovat pökkelöitä – sarjan alkuaikojen astetta retrompi sprite-tyyli sopi painipeliin paremmin. Tarinatila on aivan yhtä vaatimaton 2D-kuvineen ja tekstipalkkeineen. Suurin piristysruiske on painijaesittelyt, joissa välillä jopa revitellään visuaalisesti. Joitain sarjan faneja pelin graafinen tyyli varmasti viehättää.

Kritiikistä huolimatta Fire Pro Wrestling on kelpo painipeli. Mekaniikka on palkitseva, ja peliä pelatessa oppii jatkuvasti uutta. Peliä voi suositella NJPW:n faneille, varsinkin sellaisille, joita ankea grafiikka, tarinatilan geneerinen juoni ja oppimiskynnys eivät haittaa.

7/10

Kehittäjä: 
Spike Chunsoft
Julkaisija: 
Spike Chunsoft
Peligenre: 
Taistelu, Urheilu
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja