Football Manager 2006 / Arvostelut / pelaaja.fi

Football Manager 2006

21.04.2006 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
4

Football Manager on ainakin pc-puolella tuttu nimi kaikille manageripelien ystäville. Yksikään kilpailija ei ole päässyt lähellekään pelisarjan realistista, mutta silti addiktiivista luonnetta.

Football Manager 2006 asettaa pelaajan jalkapallojoukkueen managerin vaativaan asemaan vastaamaan joukkueen menestyksestä. Monista aiemmista manageripeleistä poiketen peli ei tuhlaa pelaajan aikaa lippujen hintojen kaltaisilla turhanpäiväisyyksillä. Sen sijaan ideana on mahdollisimman realistisen jalkapallosimulaation luominen.

Raakaa peliä

LMA Managerin kaltaisiin peleihin tottuneilla on edessä kulttuurishokki. Peli muistuttaa ensisilmäyksellä taulukkolaskentaohjelmaa. Minkäänlaista animaatiota ei ole nähtävillä kuin kaksiulotteisessa ottelunäkymässä, jossa pienet ympyrät jahtaavat vielä pienempää palloa.

Toisaalta se, mikä näyttävyydessä hävitään, voitetaan monin verroin takaisin sisällön määrässä. Valmentamaan pääsee lähes mihin tahansa jalkapalloa pelaavaan maahan, eivätkä joukkueet rajoitu vain pääsarjaan. Halutessaan pääsee viheliäisimpäänkin divarisuohon.

Taktiset vaihtoehdot ovat monipuoliset ja vaikuttavat pelin kulkuun. Lopputulokset ovat pääasiassa realistisia, mutta tekoäly rankaisee virheistä turhankin rankasti. Pieni puute kuvioissa voi merkitä helpon voiton muuttumista 0–4-tappioksi.

Informaation määrä on myös valtaisa, ja tilastoja saa kaikesta tarpeellisesta ja tarpeettomasta. Jopa kokeneella managerilla menee helposti sormi suuhun, kun tappiot seuraavat toisiaan, eikä suunta muutu millään.

Miltei täydellinen

Football Manager 2006 on miltei täydellinen manageripeli. Pelin suurin ongelma on konsolimanageripelien perussynti, huono käyttöliittymä.

Pc:n käyttöliittymä on yritetty korvata sellaisenaan Xboxin ohjaimella, mutta tuloksena on ergonominen painajainen. Koko ohjainta hyödyntävä ja tilanteesta toiseen merkitystään vaihtava ohjaussysteemi on kaukana luontevasta.

Hetkittäin bugaava satunnaislukugeneraattori aiheuttaa lievempiä ongelmia. Välillä ei puoleen vuoteen tule ainuttakaan loukkaantumista, kunnes sitten juuri ennen loppuottelua kolme pelaajaa murtaa jalkansa.

Football Manager 06 on pc-puolella legendaarinen peli, eikä syyttä. Yksikään muu manageripeli ei ole yhtä kattava tai laadukas. Askeettinen ulkoasu ja informaatiotulva vaativat totuttelua, mutta sen jälkeen addiktiolla ei ole rajaa. Paljon parempaa konsolikäännöstä tuskin saamme aivan pian, joten tästä se lähtee.

8/10

Kommentit

Käyttäjän Raul blanco kuva
Raul blanco

Loistava pc varsinkin jos tykkää futiksesta

Käyttäjän Japshumwaa kuva
Japshumwaa

Hereford United kohti Herkkusieniliigaa. o/

Käyttäjän LassiK kuva
LassiK

PSP-versio on laitteen paras peli. Ja Lumines :)

Käyttäjän 284868007 kuva
284868007