Tilastotiedettä futisfaneille.

Football Managerit ovat jalkapallofanin unelma ja painajainen. Aina uuden osan ilmestyessä parisuhde kärsii, hiirikäsi kramppaa ja pelikuviot työntyvät uniin asti. Football Manager ei ole pelisarja, se on lähes elämäksi luokiteltava harrastus, samaan tapaan kuin World of Warcraft on haltianhalaajille.

Astellaan kentälle

Aloittelijoille Football Managerit ovat aina olleet kinkkisiä tapauksia. Informaatiota näkyy ruudulla hirveät määrät, jokaista pelaaja voi käskyttää kentällä eri rooliin ja tietotulva uhkaa aivoja. Uusimpaan versioon on kuitenkin äkätty ympätä ruudulle auttavaa informaatiota lataustaukojen ajaksi. Tämä on hyvä uudistus, ja veteraanikin löytää seasta käyttökelpoisia tiedonjyviä, joita ei ennen ole tullut ajatelleeksi. Käyttöliittymä on entistä selkeämpi ja yksinkertaisempi. Parissa paikassa joutuu yhä luovimaan hieman kummallisen oloisesti valikosta toiseen. Vasemmassa alakulmassa olevaa valikkoa on helppo käyttää, kunhan sen toimintaperiaatteet oppii. Itse pelitilanteeseen ei oikeastaan mitään suurempia muutoksia ole tehty. Kaksiulotteinen kuvakulma näyttää pelin ylhäältä päin kuvattuna, ja pelaajat liikkuvat kentällä pääosin todella realistisesti. Harvan manageripelin otteluita kannattaa oikeasti katsoa – FM 2007:n kannattaa, sillä vaikkapa vasemman laidan vuotaminen on helppo huomioida peliä seuraamalla. Moneen kertaan kentällä nähtiin myös melkoisia hasardisyöttöjä, jotka johtivat päästettyihin maaleihin. Tämä vaikutti pahasti bugilta, joten toivottavasti pelin sekoilut korjaava päivitys saadaan nopeasti. Ei ole mukava huomata veskarinsa juoksevan kulmatilanteeseen, kun peliaikaa on puoli tuntia jäljellä ja tilanne tasan.

Puoliajan herättely

Pelaajien scouttaaminen on onnistunut jäälleen kerran mainiosti. Myös suomalaiset pelaajat on tutkittu tarkkaan läpi, kiitos pelin uskomattoman laajan, vapaaehtoisuuteen pohjautuvan pelaajatiedon keruun. Tosin Mika Nurmelasta on tehty pelissä niin surkea vapareiden vetäjä, että kyseessä on takuuvarmasti silkka pottuilu Antti Muurisen ”Nurella on hyviä vapareita” -kommenttiin. Pientä viilaamista toki aina löytyy, mutta lieneekin mahdotonta saada kaikki faktat täsmälleen oikein. Suuret liigat on tutkittu totta kai just eikä melkein. Henkistä puolta on pelissä panostettu entistä enemmän. Valmentaja voi ja pitääkin antaa pelaajilleen kannustavia kommentteja, muuten pelisuoritus notkahtelee. Samoin puoliajalla hyvä valmentaja tietää mistä narusta vetää: kunnon huutomyrsky tappioasemassa saattaa herättää joukkuetta. Varovainen pitää kuitenkin olla, sillä herkkänahkaisimmat pelaajat eivät tästä välttämättä pidä, vaan ottavat arvostelun primadonnamaisen henkilökohtaisesti. Välillä tuntuu siltä, että henkistä puolta on korostettu liikaakin: esimerkiksi HJK:lla ensimmäinen jakso menee usein vätystellessä, kunnes puoliajalla huutaa pelaajien niskaan ja nämä tuikkaavat toisella puoliskolla sitten pari maalia. Kummallista. Uutta pelissä on myös mahdollisuus kehua esimerkiksi oman sarjansa ulkopuolista pelaajaa, johon on iskenyt silmänsä. Kun miehellä on aika kirjoittaa nimensä uuteen sopimuspahviin voi olla, että sokeriset sanat medialle kääntävät miehen katseen kehujan suuntaan.

Rauta vinkuu ja venyy

Football Manager 2007 on teknisiltä ominaisuuksiltaan melkoinen tehosyöppö. Etenkin silloin, kun peli simuloi kymmeniä cup-otteluita samaan aikaan, on se tuskastuttavan hidas. Itse luulin pariin otteeseen pelin jopa kaatuneen, kunnes viiden minuutin odottelun jälkeen tulokset lävähtivät kiltisti ruudulle. Toisin kuin edellisissä FM-peleissä, uusimmassa ainakaan itse en onnistunut tekemään simuloinnin aikana mitään muuta kuin seuraamaan pikku hiljaa tulosten tippumista ruudulle. Turhauttavaa. Välillä myös valikoissa tarpominen tökki ikävästi: peli ei yksinkertaisesti rekisteröinyt hiiren painalluksia. Koska hiiren puhdistuskaan ei auttanut, lienee kyseessä silkka suunnitteluvirhe. Tällaiset ongelmat ovat ikäviä, etenkin kun pelin muut osa-alueet ovat kunnossa. FM 2007 tuo peliin jälleen sen verran uudistuksia, että myös manageriveteraaneille se on pakko-ostos. Mikäli valmentamisneitsyys on vielä tallella, yhtä auttavaa mutta samalla tasapainoisen hankalaa peliä kuin Football Manager 2007 markkinoilta ei löydy. Vielä kun bugit olisi saanut pois, olisi kyseessä ollut lähes täydellinen paketti.

Alkuperäisen Football Manager -pelisarjan historia

Kevin Toms suunnitteli ensimmäisen Football Managerin Spectrumille vuonna 1982. Peli ilmestyi myös Amstradille, Commodore 64:lle, Amigalle sekä BBC Microlle. Pelistä muodostui myyntimenestys, ja jatko-osat sille ilmestyivät vuonna 1988 (Football Manager 2), 1990 (World Cup Edition) sekä 1993 (Football Manager 3). Viimeisin peli tehtiin ilman Tomsia, ja se haukuttiinkin lyttyyn. Pelin rinnalle nousi myös toinen managerointisarja, Championship Manager, jonka ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1992. Myöhemmin Championship Manageria tehnyt Sport Interactive riitaantui julkaisijansa Eidoksen kanssa, muutti Segan huomiin ja jatkoi kehutun managerointisarjansa julkaisua Football Manager -nimikkeen alla. Nykyinen Football Manager on siis vanha Championship Manager saman tiimi tekemänä. Championship Manager -pelisarjan valmistus jatkuu yhä Beautiful Game Studiosin toimesta, mutta sitä kannattaa välttää kuin ruttoa.

Ötötkät tiedossa, parannuksia luvassa

Mikäli pelin bugit ärsyttävät niin ei hätää. Football Managerin pelaajakunta ja pelin kehittänyt Sports Interactive suhtautuvat asiaansa todellisella intohimolla, ja pelin keskustelupalsta on todella aktiivinen. Bugit ja muun muassa maakohtaiset korjailuehdotukset kokoonpanoihin löytyvät helposti SI:n nettisivuilta. Samoilta sivuilta löytyvät myös uudet päivitykset. PCpelaaja palaa asiaan myöhemmin, kun päivitykset ovat ilmestyneet ja niiden toimivuus testattu.

LMA Manager 2007

Valmentamisen pimeä puoli Julkaisija: Codemasters Tekijä: Codemasters LMA Manager yrittää kilpailla samassa sarjassa kuin Football Managerit, mutta on kaikkea sitä mitä managerointipelin ei pitäisi olla. Se on ruma, kömpelö ja sen kolmiulotteinen pelitila on täysin tarpeeton. Onkin kummallista, miten tämä pelikonsoleilla kohtuullisen hyvin toimiva pelisarja on onnistuttu tuhoamaan tietokoneella lähes täysin. Pelit päättyvät 9-1, hyökkääjät latovat 40 maalia kaudessa ja niin edelleen. Viihdyttävää kyllä, mutta se mikä konsolifutiksessa on kivaa, on simulaatiossa rasittavaa. Uusinkin LMA Manager tarjoaa kyllä hetken hupia, mutta kilpailu manageripelimarkkinoilla on niin kovaa, että Football Manager vie ylivoimaisen voiton. Arvosana: 59

Alkuperäinen pistemäärä: 90/100

9/10
JulkaisijaSega
PeligenretStrategia
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa