Football Manager 2007 Xbox 360 / Arvostelut / pelaaja.fi

Football Manager 2007 Xbox 360

1.12.2006 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
1

Eräs urheilupelimaailman vanhimmista väittelyn aiheista on vuosipäivitysten tarpeellisuus. Onko oikein veloittaa täyden pelin hinta, jos parannukset ovat kosmeettisia tai uusien pelaajatietojen tasoa? Myös suosittua Football Manager -pelisarjaa on joskus kritisoitu turhan vähäisestä uudesta sisällöstä, mutta ainakin tällä kertaa valitus on turhaa.

Football Manager 2007:n tärkein uudistus on virallisten farmiseurojen lisääminen peliin. Ominaisuutta on odotettu pitkään ja hartaasti. Pelaaja voi sopia alempien sarjojen joukkueiden kanssa erityisiä farmisopimuksia, mutta toki myös pelaajan pikkuseura voi olla tällaisen vastaanottavana osapuolena.

Farmisopimuksen tehneet seurat voivat helposti lainailla pelaajia alempaan joukkueeseen hakemaan kokemusta tai ostaa farmiseuransa lupaavimpia pelaajia, ennen kuin muut saavat siihen tilaisuuden.

Muiden merkittävien uudistusten joukosta löytyvät uudistetut junnujoukkueet ja aiempaa realistisempi kykyjenetsintä. Junnujoukkueista on tehty pienen sivuraapaisun sijaan täysipainoinen osa peliä. Kykyjenetsijät puolestaan keräävät maailmaa matkatessaan kokemusta eri alueiden futiskulttuurista, mitä kautta he osaavat arvioida sen alueen pelaajia entistä paremmin ja tarkemmin parantaen näin myös seuransa yleistä tietämystä jalkapallon maailmasta.

Pienempiä uudistuksia ja parannuksia löytyy taas parin A4-arkin verran, joten peukkujen pyörittelystä ei Sports Interactivea ainakaan voi syyttää.

Mutta miten se toimii?

Tärkein kysymys on silti raskaan pc-simulaattorin toimivuus konsolilla. Valitettavasti tukea näppäimistölle ja hiirelle ei löydy vieläkään, eikä luultavasti tule ikinä löytymäänkään. Pad-ohjaus saa aluksi peukalot solmuun. Jokainen ohjaimen nappi avaa uusia valikoita tai siirtelee valitsimia joissain pelin useista alavalikoista. Positiivisena seikkana kun homman oppii, pelaaminen ei ole juuri hitaampaa kuin hiirtä käyttäen. Peukut pystyyn siis tästä.

Muuten pelin toimivuus riippuu pitkälti käytössä olevasta laitteistosta. Perustelkkarilla pientä tekstiä täynnä oleva ruutu alkaa nopeasti rasittaa silmiä ja tekee pelaamisesta tuskallista. Monitoriin tai teräväpiirtovastaanottimeen kytkettynä peli näyttää kuitenkin terävältä ja selkeältä, eikä ongelmia synny. Myös ne surullisenkuuluisat odottelutauot pysyvät kurissa, sillä kone laskee ripeästi muun maailman tapahtumat.

Lisäksi viime vuonna tökkinyt ottelumoottori on korjattu. Pelaajat pelaavat fiksusti, eikä satunnaisia aivottomuuskohtauksia tullut vastaan, ainakaan enempää kuin oikeillakaan kentillä.

Football Manager 2007 on sitä tasoa, mitä pelisarjalta on totuttu odottamaan. Se on selvästi parempi kuin edeltäjänsä, eikä siitä löydy hakemallakaan mitään valittamista. Jos futismanageripelit kiinnostavat pätkääkään, voit sanoa hyvästi sosiaaliselle elämälle ja vapaa-ajalle.

15 vuotta mestaritason managerointia

Nykyisen Football Manager -pelisarjan juuret yltävät vuoteen 1992 saakka, jolloin Paul ja Oliver Collyer koodasivat Championship Manager -manageripelin makuuhuoneessaan. Peli oli kaikin tavoin alkeellinen kilpailijoihinsa verrattuna, mutta tarjosi silti kasvualustan pelisarjalle.

Myöhempien pelien realistiset ottelumoottorit ja laajat pelaajatietokannat tekivät työtään, ja pelisarja sai vuosi vuodelta uusia ystäviä peliä parantavien vuosipäivitystensä ansiosta. Kun Eidoksen ja Collyerin veljesten tiet vuonna 2004 erosivat, peli oli jo kohonnut manageripelien kiistattomaksi ykkösnimeksi.

Football Manager 2007:ää pelatessaan voi kuulla dvd-aseman hurinan ohella historian siipien havinaa.

9/10

Kommentit

Käyttäjän alaur kuva
alaur