Football Manager 2017 / Arvostelut / pelaaja.fi

Football Manager 2017

2.12.2016 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

Välivuoden tunnelmissa

Kerron tarinan, joka tiivistää hyvin Football Manager -kokemuksen. Istuin koneelleni iltayhdeksän aikaan yrittämään hetkeksi pohtia, miten saisin Manchester Unitedin hyökkäyksen toimimaan. Mukamas hetkeä myöhemmin teki mieli teekupillista, ja kun nousin keittämään sitä, huomasin kellon olevan hieman vaille kaksi. Mutta juurihan minä aloitin pelaamisen!

Jos huippurealistinen jalkapallomanagerointi kiinnostaa, Football Manager on jo vuosia ollut paras ja oikeastaan ainoa vaihtoehto. Yli 25 vuoden kehitystyön aikana Sports Interactiven tiimi on kehittänyt pelisarjasta verrattoman addiktiivisen kokemuksen.

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Kun pelit ovat jo pitkään olleet huippurealistisia ja ominaisuuslistat ovat metrien mittaisia, on vaikea keksiä enää hirveästi mitään uudistuksia, jotka merkittävästi parantaisivat tai muuttaisivat pelikokemusta – ja vielä vaikeampi on toteuttaa niitä.

Tämä on pelin henki myös Football Manager 2017:n kohdalla. Kehittäjien mukaan parannuksia ja uusia ominaisuuksia on yli tuhat, mutta sitä ei kyllä rehellisesti sanoen huomaisi.

Mukana on tietenkin suurempiakin parannuksia, kuten aiempaa parempi tekoäly sekä uudet kamerakulmat ja entistä uskottavampi ottelutapahtuman toteutus 3D-pelimoottorissa. Ei, Football Managerissa ei vieläkään pääse tietenkään itse pelaamaan jalkapalloa, mutta managerin paikalta voi katsella kohokohtia tai vaikka koko matsin.

Ehkä mielenkiintoisin ja futismaailmaa järisyttävin uusi juttu on silti koko maailmaa kesällä puhututtanut Britannian lähtö EU:sta. Brexit vaikuttaa tietenkin englantilaisten pelaajien kohtaloon muissa EU:n futissarjoissa sekä EU-maista tulevien pelaajien työlupiin Englannissa. Peliin on sisällytetty useita erilaisia skenaarioita, jotka ravistelevat maailmaa ja ulkomaisten pelaajien hankintaa enemmän tai vähemmän.

Ei tämä silti muuta sitä tosiasiaa, että Football Manager 2017 tuntuu kovasti Football Manager 2016:lta. Onko tämä sitten hyvä vai huono juttu? Se riippuu ehkä siitä, miten paljon viime vuoden peliä pelasi. Jos on astumassa sarjan pariin tuorein silmin tai muutaman vuoden tauon jälkeen, voin suositella Football Manager 2017:ää mitä lämpimimmin – ainakin niille, jotka eivät pelkää työtä.

Realismin ja mahdollisuuksien kasvaessa Football Manager -sarjasta on tullut hirvittävä kolossi, jossa 25 vuoden veteraaninkin on usein vaikea hahmottaa syy–seuraus-suhteita ja tehdä tarvittavia muutoksia ongelmien korjaamiseksi. En halua edes kuvitella, miten karmeaa peliä olisi tässä vaiheessa opetella puhtaalta pöydältä. Opetusosiot yrittävät auttaa, mutta hakumoottorit ja nettifoorumit tulevat silti taatusti tutuksi ensimmäisten kymmenien pelituntien aikana.n

Veteraanin perspektiivistä tilanne on hankalampi. Itsekin hurahdin taas Football Manager 2017:ään totaalisesti ja pilasin monet yöuneni joko pelaamalla liian myöhään tai valvomalla sängyssä miettimässä, miten saisin sovitettua Zlatan Ibrahimovićin, Anthony Martialin, Juan Matan ja Cesc Fàbregasin samaan kokoonpanoon. Mutta minä sainkin pelini ilmaiseksi, joten kelpaahan siinä pelailla.

Football Manger 2017 on erinomainen futismanageripeli ja varmasti myös objektiivisesti tarkasteltuna parempi peli kuin viime vuoden painos. Se ei kuitenkaan ole niin paljon parempi, että maksaisin siitä 55 euroa. Odottakaa Steamin joulualea.

7/10

Kehittäjä: 
Sports Interactive
Julkaisija: 
Sega
Peligenre: 
Simulaatio
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3
Pegi-merkinnät: 
Online

Nostoja