Forza Horizon / Arvostelut / pelaaja.fi

Forza Horizon

1.11.2012 // Kirjoittanut: Matias Kainulainen
1

Pelin nimi: Forza Horizon
Pelisarja: Forza Motorsport
Pelityyppi: Ajopelit
Kehittäjä: Playground Games
Julkaisija: Microsoft Games
Julkaisualusta: Xbox 360
Jakelumuoto: levyllä
Julkaisupäivä: myynnissä
Ikäraja: 12
Pegi-merkinnät: Kiroilu, verkko
Pelaajamäärä samalla koneella: 1
Pelaajamäärä verkossa: 2–8

Ajamisen nautintoa avoimessa pelimaailmassa

Mitä saadaan, kun yhdistetään Forza Motorsportin loistava ajotuntuma avoimeen pelimaailmaan? Vastaus selviää, kun kokeilee uutta Forza Horizonia. Playground Gamesin uutuus on ensimmäinen Turn 10:n ulkopuolella kehitetty Forza-peli, mutta autopelien veteraaneista koostuva studio on tehnyt varsin laadukasta työtä tuodessaan pelisarjan kilparadoilta avoimeen ympäristöön.

Pelin tapahtumat sijoittuvat Coloradon vuoristoisissa maisemissa käytävän Horizon-festivaalin ympärille. Musiikkifestareiden lisäksi tapahtumassa on käynnissä kilpailu nopeimman kuskin tittelistä, josta kilpailemassa on parisensataa muuta kuskia pelaajan lisäksi. Festarialue toimii pelissä keskuspaikkana, josta voi muun muassa ostaa uusia autoja ja viritellä vanhoja.

Coloradon maisemista löytyy runsaasti vaihtelua, ja mukana on niin näyttäviä ja mutkaisia vuoristoteitä, pitkiä suoria sisältäviä laaksoja kuin pikkukaupunkien katujakin. Pelimaailma ei ole ehkä aivan yhtä laaja kuin muissa genren peleissä, mutta tarpeeksi iso ja vaihteleva, jotta uusia maisemia tulee vastaan vielä monen tunnin pelaamisen jälkeenkin. Siirtymät kisasta toiseen hoituvat tosin yleensä melko samoja reittejä pitkin, sillä pikamatkustuspisteitä on ripoteltu harvakseltaan ja niiden käyttäminen on tehty kalliiksi. Siirtymät eivät kuitenkaan yleensä ole tylsiä, sillä teillä liikkuu muun liikenteen seassa myös muita kilpailussa mukana olevia kuskeja, jotka voi haastaa kisaan milloin tahansa.

Forza 4:stä tuttu raskas ja realistinen ajotuntuma sopii peliin loistavasti ja tekee ajamisesta suorastaan nautinnollista, etenkin ratilla. Padilla pelaaviakaan ei toki ole unohdettu, vaan kaahaaminen onnistuu hyvin myös ohjaimella. Mukana on myös paljon sorateillä ajettavia kilpailuja, ja ajotuntuma on mainio myös niillä, joskin pitoa tuntuu olevan ehkä hiukan liikaa.

Tekemistä riittää myös erilaisten pelimuotojen ja haasteiden muodossa. Yleisillä teillä kaahaamisen lisäksi mukana on myös suljetuilla radoilla käytäviä kilpailuja sekä sponsoreiden järjestämiä erikoiskilpailuja, joissa kisaillaan vaikkapa lentokonetta tai kuumailmapalloa vastaan Top Gearin hengessä. Pärjäämällä kisoissa saa kerättyä erivärisiä rannekkeita, jotka avaavat uusia kisoja ja haasteita pelattavaksi. Kisailun ohellakin riittää tekemistä, sillä pelaaja voi kerryttää omaa suosiotaan ajamalla tyylikkäästi – ketjuttamalla driftailua, kaahailua sekä muita temppuja pitkiksi komboiksi suosio nousee kohisten.

Autovalikoima on niin ikään tutun kattava ja sisältää monentyyppisiä autoja eri aikakausilta. Autot luokitellaan emopelin tapaan erilaisiin luokkiin kokonaispisteiden avulla. Monipuoliset viritys- ja tuunausominaisuudet ovat myös mukana, joten virittämällä omaa suosikkiautoaan sillä voi ajaa myös hiukan tehokkaampaa autoa vaativissa kisoissa. Harmittavasti mukana ei ole lainkaan mekaanista vaurionmallinnusta, vaan autojen pelti lyttääntyy vain pienillä visuaalisilla tehosteilla. Niinpä aggressiivisella ajamistyylillä saakin voittoja hiukan turhan helposti.

Verkkopuolella ei harmittavasti pääse ajelemaan vapaasti pelimaailmassa, vaan tyytyminen on pelilistoihin ja erilaisiin pelimuotoihin maksimissaan kahdeksan pelaajan kesken. Kisojen lisäksi Forza 4:stä tutut Rivals-haasteet on integroitu jälleen tiukasti peliin, ja jokaisen yksinpelinä ajetun kilpailun jälkeen voi yrittää hankkia lisätienestejä peittoamalla verkkokisaajan ajan.

Forza Horizon on varsin monipuolinen ja laadukkaasti toteutettu avoimen maailman autopeli, jossa ajaminen on äärimmäisen nautinnollista ja tekemistä riittää. Kovinkaan uutta tai mullistavaa peli ei kuitenkaan tarjoa, mutta kun perusasiat on toteutettu näin hyvin, ei peliä voi muuta kuin suositella.

9/10

Kehittäjä: 
Playground Games
Julkaisija: 
Microsoft Games
Peligenre: 
Ajopeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360

Kommentit

Käyttäjän Trikolori77 kuva
Trikolori77

Bilemäinen meno ja pari kipaletta soundtrackilta antavat pienen vaikutelman siitä, että tässä olisi NFS ProStreetin jatko-osa. Tämä kuitenkin vain muutaman gameplay-klipin perusteella.

Nostoja