Forza Horizon 4 / Arvostelut / pelaaja.fi

Forza Horizon 4

3.10.2018 // Kirjoittanut: Juha Wakonen
16

Yksinkertaisesti paras

Teen aivan aluksi henkilökohtaisen lupauksen. Olen vuosien mittaan arvostellut useita Forza-sarjan autopelejä ja rakennellut varmaankin niistä jokaiseen enemmän tai vähemmän pikkunäppäriä kielikuvia, jotka yhdistävät toisiinsa pelaamisen kokemuksen sekä todellisen kilpa-autoilun paalupaikkoineen ja kaasujalan polkemisineen. Tällä kertaa lupaan viimeiseen asti yrittää kirjoittaa ilman turhia metaforia.

Ja mitä taas tulee uuteen peliin, niin asia on hyvin nopeasti käsitelty: Forza Horizon 4 on sekä Playground Gamesin pelisarjan kokonaisvaltaisesti parhain osa että lähes takuuvarmasti tällä hetkellä markkinoiden paras ajopeli. Mikäli lainkaan arvostaa monipuolista ja audiovisuaalisesti ensiluokkaista virtuaaliajamista, on itselleen velkaa Forza Horizon 4:n hankkimisen verran – riippumatta siitä, onko kallellaan simulaattorimaisempaan vai arcademaisempaan kokemukseen.

Forza-peleissä tämän toteaminen ääneen tuntuu jo lähes itsestäänselvyydeltä, mutta ensinnäkin Forza Horizon 4:n visuaalinen näyttävyys, hulppean yli 450 auton yksilöllinen ajotuntuma ja aivan poskettoman yksityiskohtainen äänimaisema ovat taas kerran aivan omaa luokkaansa.

Peli sijoittuu tällä kertaa Pohjois-Englantiin ja Skotlannin ylämaille, ja Playground Games osaa ottaa uudesta miljööstä kaiken irti. Todellisesta alueesta ymmärrettävästi typistettyyn pelimaailmaan mahtuu tunnettuja historiallisia maamerkkejä, idyllisiä maalaiskyliä, Edinburghin kaupunki ja linna sekä useita huimia vuoria. Ne tarjoavat pelaajille mahdollisuuden temmeltää menopeleillään miten vain itse haluavat tai vaikka larpata 007:ää Aston Martin DB5:n ratin takana Skyfall-elokuvan maisemissa.

Forza Horizon 4 näyttää pelkästään Xbox Onen perusmallilla kertakaikkisen hienolta, mutta Xbox One X:llä peli pyörii pelaajan oman valinnan mukaan joko 4K-resoluutiolla ja 30 kuvaa sekunnissa tai 1080p:n tarkkuudella ja 60 kuvaa sekunnissa.

Vaihtuvien vuodenaikojan avulla otetaan pelimaailmasta entistä enemmän irti. Toisin sanoen ensimmäistä kertaa pelisarjan historiassa vuodenajat vaihtuvat tasaiseen tahtiin kevään, kesän, syksyn ja talven välillä – joskaan eivät jostain syystä tutussa järjestyksessä vaan ilmeisesti suhteellisen satunnaisesti. Esimerkiksi viime viikolla syksyn jälkeen koittikin yllättäen kesä, ja tätä kirjoitettaessa parin päivän päästä vuodenaika vaihtuu taas takaisin syksyksi.

Kun Forza Horizon 4:n pelaamisen aloittaa, peli esittelee ensin kaikki neljä vuodenaikaa samaan tahtiin, kun pelaaja etenee kilpailusta ja tasolta toiselle. Palkittuaan vihdoinkin pelaajan keltaisella rannekkeella usean pelitunnin jälkeen Forza Horizon 4 ikään kuin avautuu kokonaan. Sen jälkeen peli toimii oletusarvoisesti koko ajan verkkotilassa, jolloin samalla palvelimella pelaavat virtuaalikuljettajat jakavat yhteisen pelimaailman ja yksi vuodenaika kestää aina yhden viikon reaaliajassa.

Yhteinen pelimaailma ei kuitenkaan mahdollista mitään tahallisen toisiin törmäilyn kaltaista urpoilua, vaan kanssapelaajien autot näkyvät haamuina siihen asti, kunnes niiden kanssa lyöttäytyy kimppaan esimerkiksi saattue- tai yksi vastaan yksi -pelitilassa. Playground Games lupaa, että jopa 72 pelaajan on mahdollista kruisailla samanaikaisesti pelin perienglantilaisessa miljöössä.

Forza Horizon 4 arvostelu

”Forza Horizon 4 on lähes takuuvarmasti tällä hetkellä markkinoiden paras ajopeli.”

Forza Horizon 4 arvostelu

Vuodenajat vaikuttavat tietysti itse pelimaailmaan ja autojen ajettavuuteen. Esimerkiksi talvella järvet jäätyvät ja mahdollistavat pääsyn sellaisille alueille, jotka muuten ovat saavuttamattomissa. Jään ja irtolumen päällä kilpaileminen tuntuu luonnollisesti aivan toisenlaiselta kuin kesäkelin lämpimällä asfaltilla. Jos pelaa simulaattoriasetuksilla, kuuma kesäpäivä on otettava huomioon renkaiden ilmanpaineessa ja kulumisessa. Keväisin ja syksyisin maaseudun soratiet puolestaan muuttuvat kuravelliksi.

Playground Games on tuonut Forza Horizon 4:ään lähes kaikki aiempien osien parhaimmat ominaisuuden ja viilannut samalla pois sen, mikä on ollut tarpeetonta. Edellisen osan suhteellisen monimutkainen tasojärjestelmä on nyt virtaviivaistettu tavalla, joka vaikuttaa itse asiassa kertaheitolla koko peliin ja vieläpä erittäin positiivisesti. Pelaaja ei enää avaa kartalle uusia Horizon-festivaalialueita keräämällä vaikutuspisteitä, vaan nyt jokainen kilpailuluokka on sidottu tasolta toiselle etenemiseen. Se antaa pelaajalle täydellisen vapauden valita vain sellaisia kisoja, joista hän pitää.

Forza Horizon 4 palkitsee pelaajaa melkein joka käänteessä, ja tämän ansiosta pelissä etenee oikeastaan tahtomattaankin. Uusia ja taas uusia tapahtumia avautuu koko ajan lisää, ja palkintoja kilisee autojen yksittäisiin kykypuihin sijoitettavien pisteiden, pelihahmon voitontanssien, merkkitorvin äänien, uusien vauhtihirmujen sekä pelin oman valuutan muodossa, vaikka päättäisi olla ajamatta ensimmäistäkään driftauskilpailua, kuten esimerkiksi itse tein.

Pelaaja voi nyt hankkia itselleen kiinteistöjä, jotka toimivat Horizon-festivaalialueen kaltaisina tukikohtina. Niiden kautta pääsee käsiksi omaan autovalikoimaan sekä muokkaamaan ja virittelemään menopelejään aivan yhtä monipuolisesti kuin pelisarjan edellisissäkin osissa. Lisäksi kiinteistöt avaavat pelaajan käyttöön uusia kykyjä, kuten niin ikään edellisestä pelistä tutun drone-kopterin.

Forza Horizon -sarjan merkityksellisin ero ”isoveljeensä” Forza Motorsportiin – kuin myös moniin kilpaileviin autopelisarjoihin – on tapa, jolla se pyrkii tarjoamaan sekä sopivan matalan kynnyksen ajopelin että tarpeeksi syvyyttä todellista simulaattorikokemusta haluaville. Ja tässä Forza Horizon 4 myös onnistuu paremmin kuin yksikään ajopeli sitä ennen.

Jaetun maailman verkko-ominaisuudet mahdollistavat monipuolisen moninpelaamisen ja tukevat pelaajien yhteisöllisyyttä monin eri tavoin. Pelaajat pystyvät vaivattomasti jakamaan omia moottorivirityksiään ja koristelujaan sekä lyöttäytymään napin painalluksella yhteen ajamaan keskenään kilpaa tai vain pitämään hauskaa kaahailemalla. Nyt on myös mahdollisuus kokoontua tasaisin väliajoin Forzathon Live -tapahtumiin, joiden läpäiseminen kysyy kaikkien virtuaalikuskien panosta. Ilmeisesti seuraavassa isommassa päivityksessä peli saa vielä yksinkertaisen rataeditorin, joka yhdistettynä kilpailujen ominaisuuksia muuttavaan Blueprint-toimintoon tarjoaa mahdollisuudet omien kisojen suunnittelemiseen ja jakamiseen.

Kilpailuja poksahtelee kartalle koko ajan kuin oransseja bonuspalleroita pahimman kerskakuluttajan tilille. Pelimaailmasta etsittävät latolöydöt eli kunnostettavat klassikkoautojen raadot kertaavat hienosti englantilaisen autosuunnittelun historiaa. Mukana on myös ”Horizon-tarinoita” eli ajoneuvoilla suoritettavia vauhdikkaita ja kevyen tarinallisia tehtäviä, joissa nyökkäillään välillä hauskasti muille autopeleille. Tarinat pitävät huolen siitä, että pelaaminen on muutakin kuin pelkkää kilpailua ja tasolta toiselle siirtymistä. Ja Showcase-tapahtumat ovat vielä edeltäjiäänkin näyttävämpiä, jos vain mahdollista.

Harkitsin pitkään täyden kympin antamista Forza Horizon 4:lle, mutta arvosana on mielestäni enemmän kuin perusteltu: ominaisuuksien ja mahdollisuuksien laatu, sisällön täysin järjetön määrä, kaikenlaisten virtuaalikuskien toiveiden ja tarpeiden huomiointi sekä viimeistelty ulkoasu.

Forza Horizon 4 sisältää niin valtavan määrän kaikenlaista tekemistä, nähtävää, koettavaa, löydettävää, voitettavaa ja ylipäätään ihan vain ajettavaa, että se tarjoaa ostajansa rahoille lähes täydellisesti vastinetta. Sillä on myös erinomaiset edellytykset kestää aikaa ja pelitunteja kilpaileviin autopeleihin nähden täysin poikkeuksellisella tavalla. Se on tällä hetkellä takuuvarmasti markkinoiden paras ajopeli.

10/10

Kehittäjä: 
Playground Games
Julkaisija: 
Microsoft
Peligenre: 
Ajo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Paras simcade avoimen maailman kevyt rymistely ehkä, mutta kaukana mistään parhaasta kilpa-ajopelistä.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus snaketus

Paras simcade avoimen maailman kevyt rymistely ehkä, mutta kaukana mistään parhaasta kilpa-ajopelistä.

Niin, "paras ajopeli" oli termi minkä nopeasti luin tuosta. En näe syytä miksi se olisi jotenkin väärin ilmaistu, ellei sitten ole pakko saivarrella. Lisäksi nämä arvostelut on aina kuitenkin mielipiteitä, joten ei senkään takia ole väärin sanottu.

Itse pidän jo ensimmäistä Horizonia parhaana ajopelinä, joten vaikka en tätä uusinta tai edes kolmatta ole pelannut, niin helppo uskoa tuo lause.

Lainaus

sisällön täysin järjetön määrä

Tämä on totta kautta pelisarjan. Itse olen ollut pakotettu siirtymään osasta toiseen kun vielä olisi aiemmassakin tekemistä. Nyt olen menossa toisessa osassa ja ykköseenkin jäi vielä kartalle vaikka ja mitä. Tämä kakkonenkaan ei tunnu "loppua" lähestyvän vaikka voisi jo kolmanteen osaan siirtyä. Tuntuu oudolta sanoa tällaista, mutta haittaisiko se, että tekemistä ei ihan niin älyttömästi olisi? Itsellä ei ainakaan ole mitään syytä ostaa tämän pelisarjan pelejä uutena kun aiempiakaan ei saa pelailtua loppuun asti kun jo uudempi on saatavilla jostain tarjouksesta.

Käyttäjän renebauman kuva
renebauman

Ylivoimaisesti paras autopeli ja ainut mitä jaksan kunnolla pelata..

Käyttäjän Jontte kuva
Jontte

Jaa että oikein paras ajopeli. Missäs tämän pelin VR-tuki sitten on ja kuinka tarkasta simulaatiosta on kyse? Ajopelit ovat kovin nihkeitä pelata enää nykyään ilman VR-laseja, immersio puuttuu täysin. Käsittääkseni Xbox One ei myöskään tue kunnon pro-simulaattoriohjaimia, joten en ymmärrä millä logiikalla kyseessä olisi edes hyvä ajopeli, saati sitten "paras".

Käyttäjän Patemies kuva
Patemies

Millä perusteella joku Forza voittaa ajotuntumassa muka simulaatiot kuten iRacing ja PC2? Väitteessä ei ole päätä eikä häntää. Eikö tämä ole vielä joku Xbox exclusive, miten käytät Oculus Riftiä tai muita laseja Forzan kanssa?

Käyttäjän idaho kuva
idaho
Lainaus Patemies

Eikö tämä ole vielä joku Xbox exclusive, miten käytät Oculus Riftiä tai muita laseja Forzan kanssa?

Pelin saa myös PC:lle MS storesta. Suoraa VR tukea tosin ei löydy ikäväkyllä. Eiköhän joku kohta tuohon jonkun VR häkin tee.

Käyttäjän idaho kuva
idaho
Lainaus Jontte

Jaa että oikein paras ajopeli. Missäs tämän pelin VR-tuki sitten on ja kuinka tarkasta simulaatiosta on kyse? Ajopelit ovat kovin nihkeitä pelata enää nykyään ilman VR-laseja, immersio puuttuu täysin. Käsittääkseni Xbox One ei myöskään tue kunnon pro-simulaattoriohjaimia, joten en ymmärrä millä logiikalla kyseessä olisi edes hyvä ajopeli, saati sitten "paras".

Peliarvostelut on aina arvostelijan oma näkemys ja mielipide pelistä, joten aika turhaa tällainen kommentointi mielestäni.

Käyttäjän Portable kuva
Portable

Goty

Käyttäjän Vaapukkamehuw kuva
Vaapukkamehuw
Lainaus idaho

Peliarvostelut on aina arvostelijan oma näkemys ja mielipide pelistä, joten aika turhaa tällainen kommentointi mielestäni.

Niinpä.

Itselleni ei ole koskaan uponnut Horizon-sarjan jonnemeno, vaikka toisaalta pidän niiden avoimesta maailmasta. Sinällään tekisi mieli ostaa tämäkin, mutta taidan jäädä odottamaan seuraavaa Motorsportia.

Käyttäjän humungus kuva
humungus
Lainaus Jontte

Jaa että oikein paras ajopeli. Missäs tämän pelin VR-tuki sitten on ja kuinka tarkasta simulaatiosta on kyse? Ajopelit ovat kovin nihkeitä pelata enää nykyään ilman VR-laseja, immersio puuttuu täysin. Käsittääkseni Xbox One ei myöskään tue kunnon pro-simulaattoriohjaimia, joten en ymmärrä millä logiikalla kyseessä olisi edes hyvä ajopeli, saati sitten "paras".

Et varmaankaan pysty erottamaan PELIÄ ja SIMULAATTORIA toisistaan? Forza Horizon 4 on peli sanan varsinaisesssa merkityksessä eikä simulaattori. Uskon että suurin osa pelaajista nauttii helposti omaksuttavasta pelistä enemmän kuin pilkuntarkasta simulaatiosta jota täytyy ensin opetella pari päivää tai kenties kauemmin, toki heilläkin on kannattajansa.