Front Mission Evolved / Arvostelut / pelaaja.fi

Front Mission Evolved

22.11.2010 // Kirjoittanut: Johannes Valkola
1

Japanilaisen pelijätti Square Enixin Front Mission -pelit ovat jääneet Euroopassa vain marginaaliselle huomiolle. Pitkäikäinen ja moniosainen strategiaroolipelisarja kun on saanut julkaisun vanhalla mantereella ainoastaan vuoden 2000 PSOne-pelissä Front Mission 3. Sarja on kuitenkin ollut import-pelaajien vakaassa suosiossa jo Super Nintendon ajoista lähtien. Täyteen buukatussa loppuvuoden pelitulvassa onkin siten yllättävää, kun vastaan saapuu tehokonsoleiden uutuus Front Mission Evolved.

Heti alkuun selviää, että tekijätiimi Double Helix Games on heittänyt sarjan perinteet romukoppaan. Isometrisen kuvakulman vuoropohjainen strategiapelaaminen on syrjäytetty kolmannen persoonan suorasukaisella mecha-räiskinnällä, jota rytmitetään lisäksi ihmishahmon ohjaamisella ja raiteilla kulkevilla actionjaksoilla. Front Mission Evolved on mielikuvitukseton ja tasapaksu toimintapeli, joka muistuttaa alkuperäisiä pelejä ainoastaan tyylikkäillä mecha-taistelukoneilla sekä urbaaneilla että vehreillä maisemillaan.

Yllätyksetöntä jyskettä

Suurella mekaanisella koneella taisteleminen, ympäristön jyrääminen ja nopeussysäyksillä kipinät sinkoillen kiitäminen tarjoavat paikoin viihdyttävää pelaamista. Pelattavuuden peruselementit ovat kohtuullisesti kunnossa. Räiskintämekaniikka tyydyttää ja ohjattavuus toimii hektisimmissäkin kohtauksissa riittävän luontevasti – lukuun ottamatta tarkimpia tähtäysliikkeitä, jotka vaativat totuttelua. Mechaansa voi myös muokata paremmin soveltuvaksi omaan pelityylin, oli se sitten lähi- tai kaukotaistelua, sillä esillä on paljon vaihdettavia osia ja aseita.

Valitettavasti mikään pelissä ei vaadi mukautumaan tilanteisiin tai muuntelemaan taistelukonettaan. Eteneminen täyttyy itseään toistavasta räiskinnästä, joka alkaa puuduttaa nopeasti. Vaikka kenttäsuunnittelu välillä väläyttääkin kiintoisilla alueilla, ei vihollisten tekoäly yllätä koskaan. Pelissä on vain kourallinen erilaisia viholliskoneita, ja valitettavasti ne käyttäytyvät taisteluissa aina yhdenmukaisesti. Näin taistoista häviää pelaamiseen sitova dynamiikka, jännitteistä puhumattakaan. Ärsytys kasvaa uusiin sfääreihin loppupomotaisteluissa, jotka nostavat muuten helpon vaikeustason pilviin ja vaativat orjallista liikkeiden toistoa läpi loputtomalta tuntuvien aikojen.

Peli-ikä vähissä

Front Mission Evolvedin hinta-laatusuhde ei miellytä. Pelin sisältö on turhan lyhytkestoista, jotta sijoitus olisi kannattavaa: yksinpelikampanjan läpäisee muutamassa päivässä, minkä jälkeen pelaamiseen on vaikea keksiä syytä. Keinotekoista jälleenpeluuarvoa on yritetty luoda idioottimaisesti piilotetuilla kerättävillä esineillä, jotka eivät anna mitään lisäarvoa pelaamiseen. Asiaan ei tule kummoista parannusta verkonkaan puolelta. Kun alhaisten pelaajamäärien nettimoninpelistä saa ainoastaan perustason pitkäveteistä toimintaa, on pelin kohtalona pölyn kerääminen.

Toisin kuin paketin nimi viittaa, Front Mission Evolved ei kehitä pelisarjaa eteenpäin. Se on vaisu kokemus, joka ei herätä vahvoja tunteita. Peli olisi kaivannut määrätietoisempaa otetta, jotta sarja olisi siirretty ryhdikkäästi nykypäivän räiskintästandardeille. Laadukkaita pelejä pursuavassa räiskintägenressä olisi nimittäin aina tilaa kunnon mecha-toiminnalle.

Vaikka pelissä onkin ansioita vaatimattomasti, siitä haluaisi pitää enemmän. Potentiaalia olisi ollut parempaan. Nyt ainoastaan kovimmat mecha-fanit saavat pelistä mielenkiintoa tai positiivista oloa irti. Front Mission Evolved on kolkkoa kolinaa ja loputonta pauketta vailla säntillisempää merkitystä tai kunnianhimoa.

4/10

Kommentit

Käyttäjän Tom85T kuva
Tom85T

Nostoja