Gran Turismo Sport

Gran Turismo Sport kehittää tutun autopelisarjan kaavaa ilahduttavasti, mutta samalla se jättää taakse osan identiteettiään.

6.11.2017 14:31

Kaikkea en vaihda

Lokakuisen sateen varmuudella jokaiselle PlayStationille on saapunut myös Gran Turismo. PlayStation 4 joutui odottamaan omaa osaansa hetken, mutta nyt odotettu ja janottu Gran Turismo Sport on vihdoin täällä. 20 vuotta täyttävä pelisarja osoittaa kypsyyttä, kykyä ja halua muuttaa omaa kaavaansa. Samalla se kuitenkin jättää taakseen paljon niitä asioita, joiden ansiosta Gran Turismosta on tullut autopelien vakionimi.

Pelisarja, joka toi mukanaan autokeräilyn ja virittämisen, on myös ensimmäisiä, joka sanoo näille asioille hyvästi. Gran Turismo Sportissa toki riittää autoja, sillä 177 autoa pyörivät peleissä jatkuvasti ja niitä suorastaan tungetaan pelaajan talliin erilaisin lahjoituksin. Yli tuhanteen autoon paisuneiden edeltäjien jälkeen autovalikoima kuulostaa retrolta, mutta turhat rönsyt ja vanhojen Turismojen automallit on vihdoin karsittu pois. Pääosin kilpureista koostuva valikoima on tosin tylsä siinä suhteessa, että enää oman perheen ajokkia ei löydy Gran Turismon listoilta. Peliin valikoituneet autot ovat myös vanhahtavia, sillä vuoden 2017 uutuudet loistavat vain poissaolollaan.

Auto on kuitenkin Gran Turismo Sportissa oikeastaan vain väline kilpa-ajamiselle. Jos edelliset GT:t juhlistivat autoa päämääränä, eräänlaisena unelmien koneena, Sport on ottanut painopisteekseen autourheilun loppuosan. Ajokoulu, rataharjoitukset, videot oikeaoppisesta kilpa-ajamisesta ja jokainen ajettu kisa tähtäävät siihen, että pelaajasta tulisi parempi kuljettaja. Rattivelhon lisäksi hyvä kuljettaja on myös herrasmies. Törmäilyt ja kiilaamiset eivät kuulu kisoihin, varsinkaan toisia ihmisiä vastaan netissä huristellessa.

Polyphony Digital esitteli Gran Turismo Sportin juhlistamalla yhteistyötä kansainvälisen autourheiluliitto FIAn kanssa. GTS pyrkiikin saamaan kuljettajat radalle virtuaalisesti ja myöhemmin oikeasti. Tarkoitus on yhdistää elektroninen urheilu, GT Academyn kaltaiset menestystarinat ja jopa kansallisten autourheiluliittojen tosielämän kilpalisenssit saman katon alle. Netissä voi ajaa yksittäisten kisojen lisäksi myös isommissa sarjoissa, joissa voi edustaa automerkkiään tai kansallisuuttaan.

Vaikka jo Gran Turismo 6 oli eräänlainen keskus autoharrastamiselle, pyrkii Sport vielä pidemmälle. Tarjolla on yleishistoriaa, autoiluhistoriaa ja merkkikohtaista palvontaa. Päivittäisen kirjautumisbonuksen sijaan pelaajalle annetaan joka päivä auto, kunhan ajomäärä ylittää maratonin 42 kilometrin pituuden. Pitkien ja hartaiden sunnuntaisessioiden sijaan peli kannustaakin pelaamaan vähän joka päivä, vaikka tarvittaessa syvyyttä löytyy myös pidempiin pelisessioihin.

Tekemistä riittää yksinpelatessakin, mutta yksin ajavien kannattaa huomioida, että Gran Turismo Sport vaatii nettiyhteyden toimiakseen kunnolla ja tallentaakseen pelaajan etenemistä. Tarjolla on harmittomia peruskisoja tekoälyä vastaan, jota on ilahduttavasti piristetty pienin virhein jopa vaikeammalla tasolla, vaikka konekuskit suhtautuvatkin pelaajaan edelleen oudoksuen. Tuttujen ajoharjoittelujen ja haastetehtävien lisäksi uudet ratahaasteet ovat hyvä tapa hioa kilparatoja sektoreittain, jotta vaikeat kohdat voi ottaa heti uudelleen. Vain ohueksi jäävä ratavalikoima haittaa menoa, vaikka sorapätkät ovatkin jälleen edustettuina. Olisi myös aika nähdä jonkinlainen vauriomallinnus kaidesurffaajia hidastamassa.

”Yksin ajavien kannattaa huomioida, että Gran Turismo Sport vaatii nettiyhteyden toimiakseen kunnolla ja tallentaakseen pelaajan etenemisen.”

Ajettavuudessa Gran Turismo on pitänyt kiinni juuristaan. Tarjolla ei ole edes konsolimarkkinoiden realistisinta ajomallinnusta, sillä usein todellisuuttakin vaikeampien kilpailijoiden sijaan GTS panostaa eräänlaiseen luontevuuteen. Luonnollisesti mallinnus on myös kehittynyt eteenpäin GT6:sta, joten esimerkiksi luistoissa on enemmän harmaan sävyjä. Myös värinän kautta tuleva tieto on hyvässä balanssissa. Rattiohjaimella peli pääsee luonnollisesti kunnolla oikeuksiinsa.

Sport-tilassa kisataan erilaisissa Polyphonyn kehittämissä viikko- ja sarjahaasteissa netissä muita pelaajia vastaan. Kuljettajia arvostellaan ajotaidon lisäksi myös urheilijamaisuudesta, jota mitataan kisoissa sektorikohtaisesti. Siistillä kisaamisella pisteet nousevat, ja muita tuuppimalla kärsivät molemmat. Gran Turismo Sport yrittää parhaansa mukaan sovittaa pelaajat näiden arvojen mukaan sopiviin eriin, jotta sikaa ajavat päätyisivät omiin laumoihinsa ja oman elämänsä hamiltonit samaan kisaan. Omia kisojaan voi virittää pystyyn aulassa, joten oman kaveriporukan sunnuntaisuhailut ovat mahdollisia.

Brand Centralissa ovat kaikki automerkit saman katon alla pelisarjan tapaan. Gran Turismo Sport käyttää merkkejä kuitenkin virtuaaliautokaupan sijaan enemmän niiden omana esittelypaikkana, jossa voi tutustua valmistajan historiaan. On myös nähtävissä, että Polyphonyn tarkoitus on tehdä enemmän yhteistyötä automerkkien kanssa ja tuoda peliin promoautoja sekä merkkitapahtumia.

Koska ansaituille krediiteille on vähemmän käyttökohteita autovirittelyn puuttuessa, tilalle on tuotu muita vaihtoehtoja. Mileage-pisteillä auton suorituskykyä voi nostaa muutaman pykälän, minkä lisäksi pisteitä voi sijoittaa vaikkapa ajohaalarin ulkonäköön. Kosmeettiset seikat voivat olla pieniä, mutta pelaajan oma kuljettajahahmo esiintyy muun muassa nettikisojen voittoruuduissa, joten kypärän värillä voi olla väliä.

Graafisesti Gran Turismo Sport on odotettua Polyphonyn ilotulitusta. Hiotun fotorealistinen ulosanti ei sorru turhaan karkitteluun, mutta samalla se on osoitus japanilaisstudion kyvystä mallintaa autoja vakavampia simulaattorikilpailijoita paremmin. Mallintamisen erinomaisuus näkyy myös ohjaamoissa, jotka tuntuvat vihdoin luontevilta ylikorostettuja tuulilasiheijastuksia lukuun ottamatta. PS4 Pron omistajille tarjolla on reilusti lisäherkkua, ja myös PSVR on tuettujen ominaisuuksien listalla. Suorituskyvyssä ei ole kuitenkaan valittamista edes perusmallin PS4:llä.

Grafiikan yhteydessä on syytä puhua myös Scapes-valokuvaustilasta. Innokkaana valokuvaajana tunnettu Kazunori Yamauchi on panostanut voimakkaasti uudistettuun valokuvatoimintoon, jonka maisemat ja kuvatuotokset vaihtelevat komeista tajunnanräjäyttäviin. Polyphonyn tiimi on tehnyt uskomatonta työtä eri sijaintien valoa taltioidessaan. Jokaisen Gran Turismon kohdalla pelin kuvankaappauksia on verrattu todellisuuteen, mutta nyt ero on parhaimmillaan olematon. Myös kilpatilanteista voi tuttuun tyyliin napata kuvia, mutta niistä puuttuu monituisten Scapes-taustojen viimeinen silaus.

Ilouutiset jatkuvat myös äänien suhteen. Gran Turismoa vuosikaudet vaivannut pölynimurisyndrooma on vihdoin väistynyt. Murinat, ulinat ja vonkunat eivät ehkä aina ole täysin oikein, mutta ainakin niissä on enemmän luonnetta kuin aneemisissa edeltäjissä. Musiikkivalikoima on kooste menneiden Gran Turismojen rokkirallatuksia ja uusia poimintoja. Kokonaisuus on kaukana täydellisestä, mutta poppi saa soida monia elokuvallisuuteen pyrkiviä kilpailijoita pidempään.

Gran Turismo Sport on jälleen valtaisa saavutus Polyphony Digitalilta, eikä sarjan oudosta charmista voi olla kuin tykkäämättä. Valitettavasti aiemmin niin helppo vakiovastaus autopelimaailmassa miellyttää eniten nyt niitä, jotka jaksavat palata pelin pariin ilta toisensa jälkeen harjoittelemaan kilpa-ajamisen jaloa taitoa. Autokeräilijöiden on aika katsoa muualle.

8/10
PeligenretKilpa-ajo
JulkaisualustatSony PlayStation 4
Pegi-ikärajatK-3
Pegi-merkinnätOnline
Lisää luettavaa