Guacamelee! / Arvostelut / pelaaja.fi

Guacamelee!

6.06.2013 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
0

Metroidvaniaa meksikolaishengessä

Kanadalaisen Drinkbox Studiosin kehittämä Guacamelee! vaikuttaa ensisilmäykseltä suoraviivaiselta tasoloikinnan ja mätkinnän yhdistelmältä, mutta todellinen syvyys paljastuu tipoittain. Sen esikuvat ovat selvästi Metroid- ja Castlevania-pelisarjojen suunnalla eli niin kutsutussa metroidvania-lajityypissä, vaikka tyylillisesti peli onkin ihan jotain muuta.

Pelin sokkelomaiset alueet ovat täynnä pieniä sivujuonteita, aluksi näennäisen läpitunkemattomia haaroja, jotka ohjaavat etenemään oikeaan suuntaan. Pikkuhiljaa karttuvat pelihahmon kyvyt mahdollistavat kuitenkin uusilla tavoilla etenemisen ja vaihtoehtoisten reittien tutkimisen. Aikaisemmin kohdatun korkean kuilun kiipeäminen onnistuu seinähyppyjen oppimisen jälkeen ja ahtaan käytävän läpi pääsee kanaksi muuntautumalla.

Guacamelee! on käytännössä avoimen pelimaailman seikkailua, mutta lajityypin edustajaksi se on kovin lyhyt, sillä pelattavaa riittää lähinnä muutaman iltapäivän ratoksi. Suhteellinen lyhyys on harmi, sillä pelihahmo Juan saa uusia kykyjä niin rivakkaa tahtia, että etenemisen väliin olisi hyvin mahtunut enemmänkin täytemateriaalia.

Guacamelee! on kummallinen yhdistelmä meemihuumoria, meksikolaista kulttuuria ja toimintatasoloikkaa. Sinne tänne ripoteltu peli- ja nettikulttuurin kustannuksella irvailu on ajoittain hauskaa, mutta pelin vahvuudet majailevat ehdottomasti retrohenkisessä tasoloikinnassa. Lyhyydestään ja toisinaan yksitoikkoisista taisteluistaan huolimatta Guacamelee! lukeutuu Vita-julkaisujen kärkipäähän.

8/10

Kehittäjä: 
Drinkbox Studios
Julkaisija: 
Drinkbox Studios
Peligenre: 
Tasoloikka
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 3, Sony PS Vita
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Nostoja