In the Groove / Arvostelut / pelaaja.fi

In the Groove

27.10.2006 // Kirjoittanut: Jarkko Fräntilä
2

Tanssi ja liiku musiikin tahdissa.

Tanssipelit ovat olleet konsolialustoilla niin suosittuja, että on ihme, ettei niitä ole tietokoneelle ennen In the Groovea juuri nähty. Tämän liikunnallisen pelimuodon peruspaketti sisältää tanssimaton ja peliohjelman, jonka mukana tulee itse musiikki. Lisää tanssikappaleita on mahdollisuus tilata In the Grooven kotisivuilta.

Ammattilaisalusta

Pelin mukana tuleva perusmatto on vain yksi vaihtoehto, sillä valmistaja tekee eritasoisia mattoja perusversiosta raskaampaankin kuntosali käyttöön. Perusmattokin on selkeästi kulutusta kestävämpää materiaalia kuin yleensä, astuma-alueen pinta-ala on normaalia suurempi, ja pohja estää tehokkaasti liukumista. Valitettavasti vain ainakin PCpelaajan testaama tanssimatto oli ainakin tälle arvostelijalle pettymys. Testatun perusmaton ongelma on, että hiemankin suurempijalkaisella ei ole mitään mahdollisuutta asetella kinttujaan matolle niin, ettei seisoisi ylös- tai alaspäin osoittavan nuolen päällä. Tämä tosin on ongelma vain aloittelijoille, sillä tanssipeliammattilainen ei juuri seiso nuolien keskellä valmiusasennossa, vaan liikkuu sulavasti tanssien nuolelta toiselle. Onneksi peliin saa kiinni myös PlayStation 2:n tanssimaton USB-adapterin avulla, joten välineisiin peli ei kaadu. Peli- ja kuntoilumuotoja In the Groovessa on vain pari. Perusidea molemmissa on sama: ruudulla vilistää nuolia alhaalta ylös, ja tanssijan on asteltava matolla oikea-aikaisesti askeltaen musiikin tahtiin. Pelimoodissa pelaaja kerää pisteitä ja yrittää parantaa ennätyksiään. Lopussa kone antaa arvosanan suoritetun tanssin askeltarkkuuteen perustuen. Yksinpelinä In the Groove onkin tylsää puuhastelua. Sen sijaan kuntoilumoodissa on ideaa. Sama perusidea siinäkin on, mutta kuntoilua auttaa huomattavasti ruudulla näkyvä kalorilaskuri. Mitä enemmän askellat, sitä enemmän kaloreita palaa. Tosin kuten kuntoilussa yleensäkin, myös In the Groovessa pelaajan oma itsekuri on tärkeässä osassa. Tanssimista joutuu harrastamaan yllättävän kauan, ennen kuin edes 50 kaloria saa poltettua vartalostaan.

Musiikkia helvetistä

Musiikkikappaleet, joiden parissa saa jalkojaan liikutella ovatkin sitten täysin sitä itseään: hardhousea, höpölöpötransea sun muita 1990-luvun puolivälin ja alun hirveyksiä. Miksi kyseiset musiikkityylit on kaivettu naftaliineista esiin tätä peliä varten, on suunnaton arvoitus. Musiikki kyllä tamppaa tahtia tappavaan tahtiin, mutta jokin raja sentään. Hirveistä hirvein on housetranssiversio Cardigansin My favourite gamesta. Jos tällainen ei omaan musiikkimakuun iske, ei kuntopelaaminen taatusti innosta. In the Groove toimii teknisesti kohtalaisen hyvin kotikoneellakin. Sen hauskuus onkin kiinni lähes vain ja ainoastaan sen käyttäjästä. Jos tanssiminen liikuntamuotona on lähellä sydäntä, peli toimii. Muille kyseessä onkin sitten silkka kidutuslaite, kuten kuntoilulaitteet noin yleensäkin.

Grooven ilmaisjuurilla

Tanssipelaamisen pc-juuret ovat avoimen lähdekoodin yhteisössä. In The Grooven tekijät aloittivat jo vuonna 2001 vapaasti levitettävällä Stepmanialla www.stepmania.com, jonka ympärillä pyörii internetissä yhä vankka fanikunta. Ilmainen ja kaupallinen peli elävät yhä tiiviissä yhteiselossa: In The Grooveen voi esimerkiksi ladata Stepmanian kappaleita. Stepmanian kappalevalikoima on nimittäin paisunut valtavaksi, koska kuka tahansa voi rakentaa omat askelkuviot eli stepfilen käytettäväksi pelissä. Niille jotka eivät halua tanssia e-Roticia tai kiksutrancea, löytyy verkosta satoja laatubiisejä. Kuten arvata saattaa, artistien tai oikeudenhaltijoiden luvalla tehtyjen stepfile-pakettien lisäksi verkko on täynnä kokoelmia, joiden musiikissa ei kanneta huolta tekijänoikeuksista. Toki verkosta löytyy myös pelkkiä askelkuvioita, jotka vaativat erikseen pelaajaa kopioimaan musiikin itse omistamaltaan cd-levyltä.

Sama, mutta vaivalloisempi

Stepmania on kutakuinkin sama peli kuin In The Groove, mutta paketeissa on ratkaiseva, vaivannäköön liittyvä ero. Siinä missä In The Groove tökätään koneeseen ja pelataan, Stepmanian askelkuvioiden hakeminen kysyy pitkäpinnaista säätöä. Uurastuksesta seuraa kuitenkin lisää mahdollisuuksia. Stepmania Online www.stepmaniaonline.com päästää pelaajat tanssimaan kilpaa netissä. Stepmanian sivuilla pyörivissä StepMix-kilpailuissa kamppaillaan puolestaan siitä, kuka onnistuu luomaan parhaan stepfilen pelaajien käyttöön. Lisäksi Stepmanian alalajiksi on kehittynyt tanssimatolla hyppimisen rinnalle näppäimistöpelaaminen, jota varten on tehty aivan omat stepfilet. Siinä nuolikuviot rynnistävät ruudulle sellaista tahtia, etteivät nopeimmatkaan jalat koskaan pysyisi niiden mukana. Eivätkä edes omat sormeni.

Alkuperäinen pistemäärä: 74/100

7/10

Kehittäjä: 
Roxor Games
Julkaisija: 
Roxor Games
Peligenre: 
Musiikki
Julkaisualustat: 
Vanhemmat konsolit, Sony PlayStation 2, Tietokoneet, Apple OSX, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Kommentit

Käyttäjän Tuoppi kuva
Tuoppi

Ok peli!

Käyttäjän Pelaaja Gamer kuva
Pelaaja Gamer

hyvä peli