Insanely Twisted Shadow Planet / Arvostelut / pelaaja.fi

Insanely Twisted Shadow Planet

28.09.2011 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
0

Tekijä: Fuelcell Games / Cagne International
Julkaisija: Microsoft
Myynnissä: Nyt
Pelikoneet: Xbox 360 (Xbox Live Arcade)
Moninpeli: Kyllä
Samalla koneella: 2–4
Verkossa:  2–4

Latauspelit luottavat kasvavissa määrin erikoiseen ja kuvankauniiseen ulkoasuun erottuakseen joukosta. Insanely Twisted Shadow Planet turvautuu viime aikoina enemmänkin nähtyyn synkän kauniiseen siluettimaiseen ilmeeseen, joka tällä kertaa yhdistetään kaksiulotteiseen lentelyräiskintään sekä Metroid-henkiseen kartoittamattomien pelialueiden tutkimiseen. Mieleen tulee myös Housemarquen astetta tuoreempi Outland, joka kuitenkin keskittyy huomattavasti enemmän toiminnallisempaan puoleensa ja tasohyppelyyn värikkäissä luotisateissaan.

Kaava tuntuu kevyestä lentelyräiskeotteestaan huolimatta tutulta, ja päällisin puolin kaikki onkin kohdillaan. On kerättäviä aseita ja työkaluja, joita tarvitaan raivaamaan reitti läpi koukeroisten onkaloiden ja kukistamaan hirviöitä pienistä jättimäisiin. On mustanpuhuvaa ja taiteellista 2d-ilmettä, jota on ilo katsella. On hauskoja ideoita ja suorastaan nerokkaita pelitilanteita, mutta silti pelin vähäeleisestä maailmasta puuttuu se tietty persoonallisuus, joka houkuttelisi tutkimaan synkän planeetan uumenia lapsenomaisella innolla.

Ilmojen halki käy matkailijan tie

Motivaatio pelaamiseen syntyy kunnioitettavasti itse mekaniikasta. Pelaajan suoritukset palkitaan pelkällä pelin etenemisellä ilman nykypäivän tarinakoukeroita, mikä saa kokonaisuuden tuntumaan hyvinkin retrohenkiseltä. Pelin alle viidessä tunnissa läpäisty kampanja on kuitenkin siinä mielessä ongelmallinen, että se on ehkä hieman liiankin tiivis.

Insanely Twisted Shadow Planet jakaa pelaajille melkoista tahtiin uusia työkaluja, kuten hauskasti analogisauvalla heiluteltavaa tarttumakoukkua, kauko-ohjattavaa ohjusta sekä sirkkelisahaa, joihin olisi mukava keskittyä enemmänkin kerrallaan. Nyt uuden lisäyksen saaminen ei ole järin innostavaa, kun edellisiinkään ei ole juuri ehtinyt tutustua. Pelitilanteita on mietittävä ilman liian selviä vihjeitä, mutta useimmiten kyse on esineen kuljettaminen uudella työkalulla vihollistulituksen läpi. Aluksen ohjaaminen haasteiden läpi vaatii huolellista koordinointia, sillä tulivoiman suhteen ollaan usein alakynnessä.

Työkalujen vaihtaminen lennossa tosin vesittää jonkin verran nautittavia tilanteita. Olkanäppäimellä käytettävä ympyrävalikko on hidas tiukempiin tilanteisiin, eikä neljällä itse määritettävällä pikanäppäimellä saa aikaiseksi sopivan kattavaa valikoimaa. Pelimaailman joka millimetriä tutkiessa olisi myös tärkeää, että itse maailma ja sen sisältämät salaisuudet olisivat vetoavia. Siinä missä Metroid ja Castlevania onnistuvat tässä, Shadow Planet jää hieman puolitiehen.

Insanely Twisted Shadow Planet ei jätä yhtä syvää vaikutusta kuin kaunis ulkoasu ja alkuun esitetyt ideat antavat ymmärtää, mutta jokusista ongelmakohdistaan huolimatta se on vetoava ja jopa tuoreelta tuntuva toimintaseikkailu. Todella tiivis kokonaisuus jää niukaksi, vaikka mukana on neljän hengen kilpailuhenkinen moninpeli pidentämässä peli-iloa. Insanely Twisted Shadow Planetin sokkeloinen lentelytoiminta ja -pulmailu on virkistävä, mutta ei aivan napakymppiin osuva kokonaisuus.

7/10

Nostoja