Jak X: Combat Racing / Arvostelut / pelaaja.fi

Jak X: Combat Racing

18.04.2006 // Kirjoittanut: Riot
32

Kolmen tasoloikkapelin jälkeen Naughty Dog päätti laajentaa Jak 3:n ajo-osiot omaksi tarinalla varustetuksi pelikseen ja kokeilla samalla siipiään verkkopelaamisen ihmeellisessä maailmassa. Tuloksena on kaahauspeli Jak X: Combat Racing, jolla on enemmän yhteistä rallin ja Burnoutin kuin tiimin aikaisemman ajopelin Crash Team Racingin kanssa. Ajokokemuksena Jak X on aggressiivista, lähes romurallin kaltaista kaahausta. Ajaminen itsessään ei vaadi paljoakaan keskittymistä. Tiet ovat hyvin leveitä, ja pitoa on sen verran, ettei autonsa hallitseminen muodosta suurta haastetta. Ratasuunnittelu on nykytrendien vastaista. Radat ovat useimmiten todella pitkiä. Yhden kierroksen suorittamiseen voi kulua kolmekin minuuttia. Erilaisia kisatyyppejä on monia. Peruskisojen ohella on kuolonotteluista, aarteiden etsimistä ja aikapohjaisia haasteita. Adventure-tilan ohella voi pelata turnauksia ja yksittäisiä kisoja sekä verkossa maksimissaan kuuden pelaajan voimin. Radoille on ripoteltu aseita, hetkellisesti vauhtia lisääviä sinisiä mattoja ja myös hyökkäyksiltä suojautumiseen tarkoitettuja ?puolustavia? aseita. Jälkimmäisiä edustavat miinat, ajoneuvon yllä hetkellisesti leijuva konetuliase ja klassinen ritariässämäinen öljyläikkä. Näiden oikea-aikaisella käytöllä voi suojautua takaa tulevilta hyökkäyksiltä, joista ilmoitetaan ystävällisesti näytöllä. Tekijät eivät unohda juuriaan, vaan rakentavat Jak-mytologiaan sopivan tarinan ajokisojen höysteeksi. Harmillisesti Naughty Dog ei ole kyennyt lähimainkaan yhtä hyvään tarinankerrontaan kuin Jak-trilogiassa. Odottelemme edelleen tarinan ja ajopelin mullistavaa yhdistelmää.

Ärräpäitä lentelee

Naughty Dogin pelit ovat lähes joka osa-alueella huolellisesti hiottuja ja suunniteltuja kokonaisuuksia, joissa uusien ideoiden vähyys korvataan huippuluokan toteutuksella. Siksi onkin yllättävää, että Jak X: Combat Racing ontuu pahiten yhdellä sen tärkeimmistä osa-alueista, nimittäin kilpailijoiden tekoälyssä. Miten näin lahjakas ryhmä on päästänyt peliinsä näin alkeellisen virheen?Ajoi miten hyvin ja virheettömästi tahansa, kilpailijat hönkivät koko ajan niskaan ja yleensä ohjusten kera. Oman ajokin virittely huippukuntoon ei auta, sillä pelaaja ei kykene tekemään suurta eroa takana tuleviin ajajiin. Taidokkaasta ajamisesta ei juuri palkita, eikä se ole avain voittoon. Kilpailijat löytävät maagisesti pelaajan eliminoimiseen tarvittavat aseet. Tuloksena on paljon viime hetkellä menetettyjä kilpailuvoittoja.. Pahin ase jopa tappaa aina kisan johdossa ajavan pelaajan - sen saa onneksi pois päältä verkossa kilpaillessa. Offline-tilassa peli on hieman hengetön, mutta verkossa pelaaminen toimii erinomaisesti ja onkin pelin paras osa-alue. Odotin kuitenkin tarinatilalta enemmän, sillä nyt välianimaatiot ovat sisällöltään tyhjiä, eikä huumorikaan yllä Jakin tasolle.

Avaa lisää PSP:llä

Jos muistikortillasi on Ratchet: Deadlockedin tai Jak 3:n tallennuksia, ne avaavat pelihahmoiksi Ratchetin sekä Jak 3:ssa nähdyn Jakin. PSP:lle julkaistava Daxter tukee sekin Jak X:ää. Liittämällä PSP:n USB-piuhalla PS2:een voi kumpaankin peliin avata uusia ominaisuuksia. Daxter julkaistaan vasta 2006.

6/10

Kommentit

Käyttäjän feldon kuva
feldon

Vauhdikas, mutta pirun sekava.

Käyttäjän Nazza kuva
Nazza

Melko keskinkertainen arcadeajo...

Käyttäjän Gamezeus2150 kuva
Gamezeus2150

Parempi kuin aiemmat.

Käyttäjän Silent Hill kuva
Silent Hill

Jotenkin "pakolla tehdyn"-oloinen.

Käyttäjän Snakeleader kuva
Snakeleader

Jaksaa pelata kerran läpi, mutta ei toista kertaa

Käyttäjän Tunnus kuva
Tunnus
Käyttäjän Jonezu kuva
Jonezu

Mukavaa vauhdin hurmaa.

Käyttäjän Kawada kuva
Kawada
Käyttäjän Alkku V kuva
Alkku V

Keskinkertainen

Käyttäjän knifekiller941 kuva
knifekiller941

ihan hyvä

Nostoja