Jaws Unleashed / Arvostelut / pelaaja.fi

Jaws Unleashed

3.01.2007 // Kirjoittanut: harro_pelaaja
2

Hait ovat eläinmaailman paras esimerkki täydellisestä metsästäjästä, mutta Jaws Unleashedin tähti, elokuvista tuttu valkohai, osaa hädin tuskin hengittää veden alla.

Periaatteessa tällainen luonto kostaa -teemalla aateloitu kalapeli on kamalan hassu ja kiva idea, mutta valkohain istuttaminen merenrantakylän kohtaloa koskevaan juonikuvioon on typerää, eikä asetelmaa voi ottaa tosissaan. Touhussa ei ole edes Renny Harlinin Deep Blue Sea -klassikkoa piristänyttä urpoilun makua – tässä mennään otsa kurtussa, ohjuksia ja muita petokaloja väistellen.

Rannalle

Jaws Unleashed alkaa tutoriaaliosiolla, jonka ensimmäisten vaiheiden aikana paljastuu, että kyseessä on merkittävästi keskivertopeliä surkeampi esitys. Appaloosan kehittämässä pelissä ”Hampi” on vain kalpea aavistus ravintoketjun huipulla vaanivasta supertappajasta.

Hain ohjaaminen, hyökkäykset ja kameran käyttö ovat kaukana paremmin toteutettujen pelien vastaavista, ja peliin tuskastuu toden teolla. Vaikka erilaisia tapoja ahmia paloja irti kohteesta on monia, ohjaussysteemin ansiosta tyytyy hakkaamaan haukkaisu-nappia.

Eläimen toimintaa rajoittaa elinvoiman lisäksi nälkä sekä pelko tukehtumisesta. Jos kroolaaminen unohtuu vähän pidemmäksi aikaa, ei happi virtaa eläimen kiduksiin ja seuraa hautaus merellä. Nälkä taasen ajaa nauttimaan muista merenelävistä ja muodostuu oikeaksi ongelmaksi turhan taajaan.

Hain kykyjä saa paranneltua pelin edetessä. Eläimen saa muun muassa sietämään pidempään nälkää, uimaan nopeammin ja puremaan lujemmin. Pisteitä näiden kykyjen hankkimiseen saa esimerkiksi etsimällä ja nielemällä rekisterikilpiä sekä aiheuttamalla silmittömät määrät tuhoa.

Verta vedessä

Jaws Unleashed on kielletty alle 18-vuotiailta. Se johtuu verellä mässäilystä ja mahdollisuuksista repiä uhrit kappaleiksi monin tavoin. Suurin osa nieltävästä materiaalista on muita vesieläimiä, mutta koska seikkailu tapahtuu Tappajahai-elokuvasta tutun Amity-saaren pikkukaupungin liepeillä, hain hampaisiin päätyy totta kai myös ihmisiä.

Ihmisuhreista voi valita iskukohtia, mutta sillä on vain kosmeettista merkitystä, valitseeko hyökkäyksen kohteeksi ala- vai ylävartalon. Jos peli toimisi yhtään paremmin, hyökkäily eri raajojen kimppuun voisi olla hauskaa. Onnettoman teknisen toteutuksen ansiosta pelaaja vainuaa kyllä mahdollisuudet, muttei pääse toteuttamaan itseään.

Ihmiseläin

Muihin kuin ihmisiin kohdistuvat väkivallanteot voi luokitella luontoon kuuluviksi, mutta viimeisetkin uskottavuuden rippeet karisevat siinä vaiheessa, kun tappajahai napsii altaan reunalta avainkortilla varustettuja tiedemiehiä päästääkseen seuraavaan tankkiin. On totta, ettei valkohai pelin päähahmona – ja vieläpä ihan oikeana eläimenä, eikä taruolentona tai vaikkapa robottiversiona – sovi kovin moneen kehykseen, mutta tässä muodossa sitä on vielä vaikeampi niellä.

Pelin hai ei ole alkuperäisen elokuvan mukainen, hieman yliluonnolliselta tuntuva tappaja. Se ei myöskään ole Appaloosan kehittämien Ecco the Dolphin -pelien kaltainen Ecco-delfiini, joka on selkeästi pelihahmo, vaikka eläin onkin.

Jaws Unleashedin juoni on tavanomainen ”rikkaat riistävät, köyhät kiusaantuvat” -tyyppinen tarina ahneudesta. Amity Islandin rahanahneet kaupunginisät järjestävät juhlia, ja elokuvasta tutun Brodyn poika taistelee mukana. Juoni ei varsinaisesti pakota pelaamaan. Tarinapelitilan lisänä tarjoiltavat sivutehtävät tuovat pelille lisää pituutta, mutta eivät kiinnosta.

Pomotaistelut tuovat lisää jännitystä tarinapelitilaan. Tappelut miekkavalasta, jättiläiskalmaria ja kalastusveneitä vastaan ovat kuitenkin tukalia johtuen pelin kelvottomista kontrolleista ja yleisestä kankeudesta.

Turhanpäiväisen juonen lisäksi pelillä ei ole esittää oikeastaan mitään. Sen audiovisuaalinen toteutus on korkeintaan keskitasoa, koodi vilisee bugeja ja harvat valonpilkahdukset peittyvät surkeaan ohjausmalliin ja kameraan.

Vaikka tällaisia vedenalaisia seikkailua ei liiemmin ole, Jaws Unleashedista ei pitäisi joutua maksamaan rahaa.

2/10

Kommentit

Käyttäjän KORN kuva
KORN

Erillainen peli

Käyttäjän Hooumeri kuva
Hooumeri

Ainutlaatuisuudessaan erinomainen

Nostoja