Judgment / Arvostelut / pelaaja.fi

Judgment

8.09.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Kuolemanvakavaa kerrontaa

Segan pitkäikäinen toimintapelisarja Yakuza on ollut viime vuosina melkoisessa nousujohteessa. Tokion alamaailman kahinoita seuraava sarja on japanilaistakin japanilaisempi, mutta sen pelit ovat löytäneet yleisönsä myös lännessä. Pääsarjan kuutososan lisäksi kauppojen hyllyille on täälläkin saatu muutaman vuoden sisään useampi uusintaversio ja sivuosa.

Näistä tuorein on kesäkuussa ilmestynyt Judgment, itsenäisenä projektinaan markkinoitu synkeä rikosdraama. Tapahtumien keskiössä ovat edelleen emosarjasta tuttu Kamurochon kaupunginosa ja sitä rautanyrkillä hallitseva Tojon yakuzaklaani, mutta niitä seurataan tällä kertaa lain toiselta puolelta. Pelin päähenkilö on yksityisetsivä Takayuki Yagami, joka yakuzamurhaa selvittäessään sotkeutuu gangstereiden reviirikiistoja huomattavasti suurempaan rikosvyyhtiin.

Judmgent arvostelu

Vaikka Judgment ei kanna emosarjansa nimeä, peli ei pyri piilottelemaan Yakuza-juuriaan – eikä se siinä onnistuisikaan. Peli käyttää Yakuza 6:sta tuttua Dragon Engine -pelimoottoria, ja kivijalan lisäksi myös suurin osa rakennuspalikoista on samaa tekoa. Kamurochon kaupunginosa on tuskin muuttunut parin vuoden takaisesta, ja Judgment näyttää ja tuntuu Yakuzalta hahmoanimaatioita ja käyttöliittymää myöten.

Pelien välillä on kuitenkin selkeä sävyero. Judgment on äärimmäisen vakava peli, sen päähenkilö Yagami on äärimmäisen vakava mies, ja sarjamurhat ovat äärimmäisen vakava asia. Vanhan tutun Kamurochonkin syrjäkujat tuntuvat hämärämmiltä, kun niiden vaaroja joutuu tarkastelemaan lainvalvojan näkökulmasta. Aviorikoksia ja pikkuhousuvarkauksiakin päästään ratkomaan silloin tällöin, mutta pääosin Judgment on emosarjaansa huomattavasti totisempi tapaus.

Aihepiirin vakavuutta alleviivaa myös sen käsittelytapa. Välianimaatiopainotteinen peli on pohjimmiltaan kymmenien tuntien mittainen interaktiivinen elokuva, jonka kamera-ajot on lainattu suoraan rikosdraamoista. Japanilaiset julkimot tekevät hyvää työtä rooleissaan, ja jopa kunnolliseen huulisynkkaan on panostettu. Laadukas toteutus takaa, että lankakerän lailla purkautuvaa tarinaa on ilo seurata loppuun asti.

Pelaaja ei toki joudu tyytymään sivustakatsojan rooliin kokoaikaisesti. Yakuza-tyyliin pelimekaanisessa pääosassa on lennokas nyrkkitappelu, jonka puitteissa Yagamista kuoriutuu melkoinen toimintasankari. Eri taistelutyylien ja valtavan kykypuun ansiosta oikeat liikkeet löytyvät tilanteeseen kuin tilanteeseen. Äärimmäisen epärealistinen kahinointi ylilyötyine fysiikoineen ei kenties ole luonnollisin pari totiselle draamalle, mutta kunnon revittely on toisaalta poikaa pitkien välianimaatioiden lomassa.

Judmgent arvostelu

Uutuutena Judgment sisältää myös salapoliisiosioita, jotka jäävät valitettavasti melko laihoiksi niin toteutukseltaan kuin sisällöltäänkin. Varjostustehtävät ja rikospaikkatutkinnat toistuvat kaavamaisina alusta loppuun, eikä lineaarinen tarina anna mahdollisuutta niiden möhlimiseen. Silloin tällöin peli vaatii Yagamia esittämään keskustelukumppanilleen oikean johtolangan Ace Attorney -tyyliin, mutta pelaajan kädestä ei koskaan päästetä irti, eikä omille johtopäätöksille juuri anneta tilaa. Etsivän työ on muodollisuus, jolla juonta kuljetetaan eteenpäin.

Judgment on kuitenkin mahtava esimerkki siitä, kuinka valmiiksi rakennetussa maailmassa voidaan kertoa uudenlaisia tarinoita. Sen kiehtova draama on Netflix-tason viihdettä, ja vaikka pelipuolella olisi ollut tilausta suuremmille uudistuksille, se on kokemisen arvoinen jo pelkästään juonensa puolesta.

7/10

Kehittäjä: 
Ryu Ga Gotoku Studio
Julkaisija: 
Sega
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Uhkapeli, Väkivalta

Nostoja