Jo muinaishistorian hämärissä julkaistu Lemmings on eräs pelihistorian rakastetuimpia pelejä. Äärimmäisen omintakeinen pulmapeli oli tuote, jota ei ole edes suuremmin kopioitu.

Lemmings ei kuitenkaan kestänyt siirtoa moderniin aikakauteen. Sen juuret olivat niin syvällä sivusta kuvatussa pulmailussa, etteivät 3d-formaattiin puserretut jatko-osat lämmittäneet.

Käytännössä Lemmings-sarja torkkui yli vuosikymmenen ruususen unta. Mutta yllättäen brittiläinen Team 17 -studio toikin pelin nykypäivään PSP:lle.

Lupsakkaa ongelmanratkontaa

Lemmings on yhtaikaa hirveän julma että leppoisa pulmapeli. Pelaaja ohjaa kymmen- ja satapäisiä laumoja pieniä lemmingsejä, joiden nimi (sopulit) on hyvin kuvaava. Lemmingsit ovat täysin tahdottomia pikkuriikkisiä hahmoja, jotka marssivat sokeasti minne nenä näyttää. Oli edessä vaikka pohjaton kuilu tai hornan liekit.

Tavoite on pelastaa lemmarit, tai ainakin osa niistä, ohjaamalla otukset kenttien halki uloskäynnille. Otuksia voi menehtyä matkan varrelle kymmenittäin, mutta ei sillä väliä, kunhan edes minimimäärä pääsee perille.

Typeryydessään lemmarit ovat myös oivia käskettäviä. Sinä siinä, kaiva tunneli! Rakenna silta. Pysäytä muut. Kiipeä. Käskyjä on kahdeksan erilaista, ja niitä on yleensä käytettävissä vain rajallisesti.

Haaste syntyykin siitä, että pelaajan täytyy yrittää ennakoida lemmarien temput, estää niitä suistumasta tuhoonsa ja rakentaa samalla kulkuväyliä uloskäyntiä kohti. Vaikka pelaaminen on periaatteessa hyvinkin ennustettavissa, aina tapahtuu jotain odottamatonta. Aina. Kaivettu kuoppa onkin liian syvä ja siihen pudottautuvat lemmarit liiskaantuvat. Lauma putoaa tuhoonsa rakennettavalta sillalta. Käskyt loppuvat kesken. Tai kenttä vain on niin helvetillisen ovelasti tehty, että pelaaja joutuu yrittämään sitä aina vain uudestaan, kun jokin menee aina pieleen.

Toimii!

PSP-Lemmingsin pelattavuus epäilytti alkuun. Esikuvahan oli hiirellä pelattava tietokonepeli. Miten ih-mees-sä se voisi toimia PSP:llä? Eikö tämä olisi pikemminkin DS:n heiniä?

Hyvä pelisuunnittelu kuitenkin kiertää karikot. Pelattavuus on yllättävän hyvin kohdallaan, eikä tahti pakota hosumaan. Toiminnan voi pysäyttää koska tahansa tarkempaa käskytystä varten. Komennot ja toiminnot on sijoitettu fiksusti PSP:n näppäimille. Asiat on mietitty kohdalleen.

Pelaaminen onkin erittäin nautittavaa. Peli on pohjimmiltaan yksinkertainen ja selkeä, mutta kenttien monimuotoisuus ja pelaamisen vapaus viehättävät suunnattomasti. Se kutittaa yhtaikaa monia makunystyröitä, sillä kokonaisuus on taitava yhdistelmä monia eri ainesosia. Vaikka Lemmings on pohjimmiltaan äly- ja päättelypeli, niin seassa on myös ripaus arcadea ja paljon huumoria.

Vetovoimasta kertoo sekin, ettei samojen kenttien yrittäminen yhä uudelleen epäonnistumisten jälkeen edes rassaa. Niitä on yksinkertaisesti kiva kokeilla ja etsiskellä sopivia ratkaisumalleja.

Pelattavakaan ei lopu aivan heti kesken. Alkuperäiset kentät ja läjä uusia tekee yhteensä 160 tasoa. PSP-versioon sisältyy editori, jolla kenttäelementtien asettelu ja testaaminen on verraten helppoa. Kentät tallennetaan muistikortille ja niitä voi vaihdella muiden kanssa PSP:n nettiyhteyden kautta. Pelattavia kenttiä on varmasti nopeasti satamäärin.

Lemmings on juuri sitä, mitä PSP tarvitsee. Erikoinen, viihdyttävä ja massasta poikkeava peli, joka tarjoaa jotakin myös aivonystyröille. Pelattavuus on kohdallaan, ja tuotannolliset arvot hivelevät silmää. Useimmille nykypelaajille se lienee tyystin uusi ja uudenlainen peli, jolloin nautintokerroin on varmasti moninkertainen. Nostakaamme siis malja lemmingsien paluulle.

Itsarisopulien pitkä tarina

Ensimmäinen Lemmings julkaistiin Amiga-kotimikrolle vuonna 1990. Peli nautti valtavasta suosiosta, ja siitä tehtiin versiot joka ikiselle mikrolle ja konsolille, joka tuohon maailmanaikaan pystyi grafiikkaa pyörittämään. Jopa Spectrumille.

Lemmingsiin tehtiin muutaman vuoden aikana useita lisälevyjä ja jatko-osia, mutta sarjan vauhti hyytyi vuonna 1995, kun se puserrettiin väkisin 3d-muotoon.Pelin taustalta löytyy muuten brittiläinen DMA Design -studio, joka tunnetaan tänään nimellä Rockstar North. Aivan. Se GTA-putiikki.

8/10
Lisää luettavaa