Lord of the Rings: Battle for Middle Earth 2 / Arvostelut / pelaaja.fi

Lord of the Rings: Battle for Middle Earth 2

4.08.2006 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
27

Vuonna 2004 ilmestynyt Battle for Middle Earth oli erinomainen reaaliaikastrategia. Vanhan Command & Conquer -tiimin työstämä peli oli teknisesti laadukas ja tunnelmaltaan hyvä. Massiivisista taisteluista huokui elokuvatrilogiasta tuttu henki, ja Taru sormusten herrasta oli tarinanakin siirretty elokuvamuodosta taktiikkapeliksi varsin onnistuneesti.

Elokuvahysterian ollessa suurimmillaan Electronic Artsin Lord of the Rings -lisenssiä haittasi kuitenkin yksi iso mutta. Lisenssi nimittäin kattoi ainoastaan Peter Jacksonin elokuvat ja sen osittain suppean maailman, mikä toi ongelmia sekä Battle for Middle Earthiin että lukuisiin muihin aikakauden LOTR-peleihin, pahimpana esimerkkinä pahasti flopannut Third Age -roolipeli.

Pelkän elokuvalisenssin ammentaminen voisi tässä vaiheessa olla enää turhaa, mutta onneksi EA ei jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan laajensi LOTR-lisenssinsä koskemaan myös Tolkienin lukuisia kirjoja. Tämä luonnollisesti antaa erinomaisen mahdollisuuden ammentaa pelillisiä elementtejä maista ja kansoista, jotka Jacksonin sinänsä erinomaisessa elokuvatrilogiassa jouduttiin tuotannollisista syistä jättämään vähälle huomiolle tai kokonaan mainitsematta.

Aiemmin keväällä pc:lle julkaistu Battle for Middle Earth 2 ottaakin uudesta lisenssistä kaiken irti, ja nyt peli on saatavilla myös Xbox 360:lle. Miten täysin hiiripohjainen, toisinaan monimutkaisiakin kontrolleja vaativa peli istuu Xbox 360:n ohjaimelle?

Kontrolliote

Battle for Middle Earth 2:n yksinpeli keskittyy kahteen kampanjaan, jotka on osuvasti nimetty Hyväksi ja Pahaksi. Hyvien kampanja seuraa haltioiden, kääpiöiden ja muiden vapaiden kansojen hiljaista taistelua Sauronin armeijoita vastaan. Pahojen joukoissa taas pääsee entistä monipuolisempien örkki-, maahis- ja Haradrim-joukkojen puikkoihin. Kampanjoiden rakenne tai tehtävätyypit eivät häikäise omaperäisyydellään, ja Tolkien-mytologialle jää paljon pelastettavaa. Jostain käsittämättömästä syystä pc-versiossa ihastuttanut War of the Ring -pelimuoto on vielä jätetty konsoliversiosta pois. Periaatteessa pelaaminen on siis yksinkertaista tukikohtien rakentamista ja massiivisten sotajoukkojen kouluttamista ja kontrolloimista.

Peliin mallinnetut lukuisat ja monipuoliset Keski-Maan kansat ovat sen ehdottomasti parasta antia, ja moninpelinä kakkososa on huomattavasti edeltäjäänsä parempi. Xbox 360:lla asia korostuu vielä entisestään, sillä laitteella ei vielä muita lajityypin edustajia ole. Historiallisista syistä tämä on helppo ymmärtää, sillä konsolien ohjaimet istuvat perinteisesti varsin huonosti hiiren korvikkeiksi. Yksiköiden valitseminen ja hallinta on periaatteessa hyvin toteutettu, mutta ongelmia tulee heti, kun joukkoja pitäisi alkaa jakaa useampiin ryhmiin ja sijoitella eri puolille kenttää.

Kaiken kaikkiaan Battle for Middle Earth 2 on toteutettu konsoliversiona niin hyvin kuin mahdollista. Tekninen toteutus on pc-version ja ykkösosan tapaan ensiluokkaista, ja kaikki tarpeelliset kontrollit on onnistuttu mahduttamaan Xbox 360:n ohjaimelle. Ehkä eniten XO-versiossa jää kaivertamaan War of the Ringin puute, mutta tästäkin huolimatta XO:n Battle for Middle Earth 2 on lajityypin paras konsoliedustaja ikinä.

8/10

Kommentit

Käyttäjän mazax kuva
mazax

missä on pc versio?

Käyttäjän Wisori kuva
Wisori
Käyttäjän Simon Elo kuva
Simon Elo

Ensimmäinen toimiva strategiapeli konsoleille.

Käyttäjän Yanathan kuva
Yanathan

Mazax, Pc versio on Pc Pelaajassa vitun idiootti!

Käyttäjän Ryynix kuva
Ryynix
Käyttäjän jufo kuva
jufo

No ei sielläkään kyllä ollut.. Mutta ihan hyv

Käyttäjän Agathon kuva
Agathon

Kelpo RTS konsoleille. Ohjaus toimii.

Käyttäjän The_hane kuva
The_hane

Ok naksu

Käyttäjän Amarant kuva
Amarant

Muuten hyvä mut ohjaus hieman haastava

Käyttäjän akir kuva
akir

Hiirtä kaivattaisiin....