Lumines 2 / Arvostelut / pelaaja.fi

Lumines 2

3.01.2007 // Kirjoittanut: LassiK
6

Muistan kun joskus ihastuin teknotyttöön, joka sitten hylkäsikin vaihtoehtovaatteet Miss Sixtyjen tieltä. Se on tuttu tarina: kapinallisesta tulee massatuote ja samalla katoaa jotain korvaamatonta, jota kai sieluksikin kutsutaan.

Mutta sen vielä kestän, että joskus teini-iässä ihastukseni loikkasi valtavirran matkaan. Sen sijaan vuoden 2005 suuren pelirakkauteni Luminesin täyskäännöstä en sulata. Jatko-osassa murhataan kaikki, mikä teki Luminesista vielä Tetristäkin suuremman.

Dynaamisesti elävän pelimusiikin tilalle on roiskittu Hoobastankia ja Beckiä. Ja vaikka kuuntelenkin mielelläni Black Eyed Peasiä, Chemical Brothersia, Fatboy Slimiä, Gwen Stefania, Missy Elliotia ja New Orderia, suoralla lisenssimusiikilla ei ole mitään sijaa Luminesissa.

Selvästi Buena Vista -julkaisijan pölkkypäät eivät tajunneet, ettei Lumines iske vain hyvän musiikin takia, vaan siksi, että pelitapahtumat nimenomaan tekevät musiikin. ”Puzzle Fusion” -ajattelun lähtökohta on, että pelissä kappaleen kertosäkeeseen syöksytään vasta, kun palikkakombo tyhjentää ruudun virvelirummun saattelemana, eikä silloin kun alkuperäinen säveltäjä niin on päättänyt. Homman täytyy tuntua siltä, että palikat ohjaavat musiikkia ja pelaajasta tulee artisti.

Lisensseihin takertuneena musiikin ja äänimaiseman merkitys katoaa ja pelistä tulee vain asiallinen peruspuzzle, jonka taustalla soi ihan kivaa musiikkia.

Kirjoitin PSP:n julkaisun yhteydessä Luminesista näin: ”Liika yksinkertaistaminen on vaarallista. Jos Luminesista alkaa puhua vain puzzlepelinä tai Tetriksen perillisenä, hukkaa puolet pelin lumosta.”
Alkuperäinen sai aikanaan täydet pisteet (silloisessa Pelaajassa viisi palloa viidestä), nyt nimenomaan se puolet lumosta on hukkunut, minkä takia puolittuvat myös pelin pisteet.

LIVE ARCADESSA PAREMPI VAIHTOEHTO

Unohdetaan riitely siitä, onko Lumines Live! -pelin hinnoittelumalli epäreilu vai ei (peli myydään kahdessa osassa, kalliina base- ja advance-paketteina). Joka tapauksessa Xbox 360:n Live Arcade -palvelun Lumines muistuttaa sattuvasti siitä, kuinka hyvin alkuperäinen pelikonsepti toimii.
Isossa televisiossa ja kunnon äänentoistolla pelistä saa irti elämyksiä, joita lisenssikakkosesta ei löydy. Yhdessä PSP:n ykkösosan kanssa Lumines Live! on puzzlepelien aatelia.

5/10

Kommentit

Käyttäjän finngamer kuva
finngamer

Pulmamoodit ovat parasta pelissä.

Käyttäjän Carbon kuva
Carbon

En pidä!

Käyttäjän jones kuva
jones

kyllä kelpo peli on..

Käyttäjän Yanathan kuva
Yanathan

Säälittävää ykköseen verrattuna.

Käyttäjän Cyrus kuva
Cyrus

Koukuttava.

Käyttäjän heppe kuva
heppe

Nostoja