Madden 06 / Arvostelut / pelaaja.fi

Madden 06

20.04.2006 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
4

Jenkkifutiksen ystävien vaihtoehdot putosivat NFL:n ja EA Sportsin kabinettikauppojen myötä kerralla yhteen, kun lisenssi siirtyi softajätin yksityisomaisuudeksi. Pelot pelisarjan kehityksen pysähtymisestä osoittautuivat kuitenkin turhiksi, sillä Madden 06 on mukava harppaus eteenpäin.

Pikku-uudistusten ja viilausten ohella Madden 06 lisää sarjaan pari kaivattua uudistusta. Kentän puolella merkittävin uusi ominaisuus on heittopeliä tasapainottava syöttöjärjestelmä. Kullakin pelinrakentajalla on vaihtelevan kokoinen näkökenttä, jonka ulkopuolelle yritetyt syötöt ovat epätarkkoja. Viuhka seuraa automaattisesti kuvion pääasiallista vastaanottajaa, mutta sitä voi myös itse vapaasti liikutella. Muutosta pelkäävät voivat ottaa koko järjestelmän pois käytöstä, mutta käytännössä siihen tottuu nopeasti ja se tuntuu paitsi realistiselta, myös luontevalta.

Ennestään kattavat yksinpelitilat ovat myös uudistuneet uratilan myötä. Siinä pelaaja luo oman atleettinsa vanhempien geeniperimästä lähtien ja ohjaa tämän uraa yliopistotasolta NFL-legendaksi saakka. Matkalla neuvotellaan agenttien kanssa, järjestetään elokuvarooleja, vastaillaan roolipelimäisiin kysymyksiin ja tietenkin pelataan paljon jalkapalloa.

Uratila on ideana erinomainen, mutta kaipaa vielä paljon viilausta. NFL-pelaajan arki paljastuu nopeasti hyvin puisevaksi. Joka päivä on useita treenisessioita, joita ei käytännössä voi ohittaa, koska ne vaikuttavat liikaa pelaajan ominaisuuksiin. Näin pelien välissä joutuu toistamaan paria jippokuviota kymmeniä kertoja kovien pisteiden ja ominaisuusbonusten toivossa. Uratila kärsii myös realismin puutteesta, sillä koneen pelaajakaupoissa ja tekemisissä ei tunnu olevan paljoakaan järkeä. Kunnon immersio jää näin syntymättä, ja vähemmällä vaivalla voi pelata kiinnostavampaa Franchise-pelitilaa.

Parannuksista huolimatta kaikki ei ole täydellistä Maddenin valtakunnassa. Vaikka heittopeliä onkin tasapainotettu uudella näkösysteemillä, juoksupeli on yhä kömpelöä. Omat linjamiehet tuntuvat estävän tehokkaammin hyökkääjiä kuin karvaajia. Asiaa ei auta se, että tekoäly vetää reippaasti kotiinpäin ja saa näin isoistakin aukoista murtautuvat juoksijat nopeasti kiinni. Sarja on tosin aina suosinut heittopeliä, eikä tasapaino ole luultavasti muuttumassa jatkossakaan.

Kokonaisuutena Madden 06 on paitsi erinomainen jenkkifutispeli, myös EA Sportsin tämän syksyn paras urheilupeli. Jenkkifutiksen ystäville se on pakkohankinta, ja urheiluvaihtoehtoja kaipaavienkin kannattaa edes harkita sen hankkimista.

Pikainen silmäys amerikkalaiseen jalkapalloon

Amerikkalaisen jalkapallon tarkoitus on kuljettaa pallo vastustajan maalialueelle. Palloa saa kuljettaa joko syöttämällä tai juoksemalla. Mikäli hyökkäävä joukkue ei onnistu neljällä yrityksellä etenemään vähintään 10 jaardia, toinen joukkue saa hyökkäysvuoron. Pallon viemisestä maalialueelle saa seitsemän pistettä ja maalihaarukan läpi tehdystä kenttäpotkumaalista kolme. Näennäisestä väkivaltaisuudesta huolimatta lajin kontaktisäännöt ovat äärimmäisen tiukat ja rangaistuksia satelee herkästi. Täydelliset säännöt osoitteessa www.sajl.org/laji

7/10

Kommentit

Käyttäjän ULVI kuva
ULVI

Ihan ok, mutta jo PS2:n NFL 2k3 näytti paremmalta

Käyttäjän Nazza kuva
Nazza

Loistava urheilupeli!

Käyttäjän kikko kuva
kikko
Käyttäjän Templar kuva
Templar

paras urheilupeli markkinoilla

Nostoja