Madden 09 / Arvostelut / pelaaja.fi

Madden 09

11.09.2008 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
4

Jenkkifutis on Amerikassa uskonto. Se on monille se elämän tärkein keskipiste, jonka ympärille kaikki muu sovitetaan. Tästä johtuen Madden-pelisarja on myös yksi maan eniten myyvistä peleistä ja monille se vuoden kohokohta. Suomessa peleistä tuskin kukaan edes tietää, mutta ainakin me teemme oman velvollisuutemme ja levitämme ilosanomaa.

Madden 09 jatkaa siitä, mihin Madden 08 lopetti. Itse pelimoottori oli tiimin mielestä sen verran hyvässä kuosissa, että suurimmat uudistukset ovat tapahtuneet ottelun ympärillä eivätkä niinkään kentällä. Uudistukset miellyttänevät myös meitä eurooppalaisia, sillä suuri osa niistä on tähdätty loiventamaan kieltämättä jyrkkää oppimiskäyrää.

Pelin käynnistettyään pelaaja pääsee tekemään Madden-testiä. Futiksen tärkeimpiä taitoja mittaava minileiri testaa, miten hyvin pelaaja osaa vuoroin hyökätä ja puolustaa, niin maassa kuin ilmassa. Pelkän e-kikkelin venyttelyn sijaan testi määrittää tekoälyn tehokkuuden näillä osa-alueilla, tarjoten pelaajalle yksilöidyn ja haastavan kokemuksen. Hyvä idea, joka vieläpä toimii.

Uusien pelaajien opettelua tukee myös ottelutapahtuman tv-henkinen toteutus. Kun pelaaja kämmää – ja alussa sitä tapahtuu usein – peli pistetään poikki ja studiotiimi käy ruudulle tehtyjen töherrysten avulla läpi, miksi nyt kävi niin kuin kävi. Voi kuulostaa hölmöltä, mutta näin saatava apu on konkreettista ja parantaa varmasti itse kunkin peliä. Kun mukaan lasketaan vielä mahdollisuus ottaa persiilleen mennyt pelikuvio uusiksi pari kertaa matsissa, kyllä nyt aloittelijan – ja miksei kokeneemmankin pelaajan – kelpaa.

Blokatkaa, pässit!

Pelikentän puolella todelliset uudistukset ovat vähissä ja kyseessä on enemmänkin vanhan viilaus. Heittopeliä on taas vedetty aisoihin, eikä joka toinen heitto johda 35 jaardin etenemiseen, mikä tekee pelistä rytmiltään realistisemman.

Valitettavasti se Madden-sarjan suurin töppäys, luokaton blokkauspeli, helottaa yhä kirkkaana kuin pappa-Maddenin kaali sunnuntaiaamuna. Juoksupeli on hetkittäin kirjaimellisesti mahdotonta, kun puolustajat juoksevat hyökkäyksen linjasta läpi ykkösellä. Mitäs siinä sitten teet, kun pallonkantajassa ollaan kiinni ennen kuin pelaajalla on edes kontrolli hallussa?

Sopii toivoa, että kyseessä on vain arvostelukappaleen bugi, joka tullaan korjaamaan ennen julkaisua, sillä muuten loistava peli menettää tämän töppäyksen ansiosta suuren osan hohdostaan. Harmi on entistä suurempi, sillä muuten Madden 09:n viilaukset ovat mainioita.

Peli tuntuu realistisemmalta eikä niin videopelimäiseltä kuin aiemmin. Aloituspotkuista palautettavia touchdowneja ei esimerkiksi enää nähdä niin usein kuin ennen, ja jo muutenkin mainiot franchise- ja Be A Pro -pelitilat ovat aiempaa syvällisempiä.

Madden 09:n laadusta kertoo paljon se, että vaikka kirosanoja lensi hetkittäin kuin Kannaksella aikanaan, pelasin peliä sitkeästi. Kyseessä on yksinkertaisesti huippulaadukas näkemys jenkkifutiksesta, ja mikäli hyökkäyksen linja toimii kauppaversiossa nyt nähtyä paremmin, kenties kaikkien aikojen paras sellainen. Toivotaan parasta, pelätään pahinta.

Juhlapainos juhlavuodelle

Tiesitkö, että kuluva vuosi on Madden-pelisarjan 20. juhlavuosi? Etkö? En yllättynyt. Jos kuitenkin tiesit, ilahtunet kuullessasi, että tapahtumaa juhlitaan komean erikoispainoksen myötä. Useiden NFL Films -elokuvien ohella levyltä löytyy se ihka ensimmäinen Madden NFL Football -peli Megadrive-emulaattorilla toteutettuna. Kyllä siinä kelpaa sitten fiilistellä Brett Favren SuperBowl-voiton, NFL:n vaarallisimpien supertähtien ja antiikkisen videopelin parissa. Olen tosissani.

7/10

Kommentit

Käyttäjän oscarlol24 kuva
oscarlol24

aika kuolleelta näyttää tämä urheilupeli kate

Käyttäjän Chopperi kuva
Chopperi

Jenkkifutis fanin pakko-ostos

Käyttäjän NASHeR kuva
NASHeR
Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

Aukeaa parhaiten lajin faneille. Muut, harkitkaa.