Madden NFL 10 / Arvostelut / pelaaja.fi

Madden NFL 10

1.10.2009 // Kirjoittanut: Jarkko Fräntilä
3

Lajia ymmärtämättömän silmään jenkkifudis on silkkaa isojen äijien törmäilyä tiiviissä jonossa, kunnes joku aropupu karkaa muilta ja vie soikion maaliin. Oikeasti amerikkalainen jalkapallo on taktisesti vaativin urheilulaji maapallolla, ja Madden-pelisarja sen kruunaamaton kuningas. Uutta versiota pukkaa, sillä syksy tulee.

Hitaampi ja hienompi

Ensimmäinen asia, mihin kiinnittää pelitilanteessa huomionsa, on pelitempon laskeminen. Peli on huomattavasti hitaampi kuin edelliset versiot. Tämä on etenkin aloittelijalle hyvä asia, sillä pelinrakentaja säkitetään alta aikayksikön, mikäli pallo ei lennä käsistä tarpeeksi nopeasti.

EA on tänä vuonna kiinnittänyt erityistä huomiota pelin tunnelmaan. Välianimaatiot ovat tyylikkäitä – pelaajat ovat puhelimessa yläkertaan, linebackit heittävät yläfemmoja toisilleen saatuaan säkitettyä pelinrakentajan ja niin pois päin. Peli on todella, todella tyylikkään näköinen, ja jenkeille tärkeiden sunnuntai-iltojen futistunnelma on rakennettu hienosti. Tämän lähemmäs oikeaa tv-lähetystä on vaikea päästä.

Eroja pelaajissa

Pelaajien kyvyillä on todellakin eroa. Kun tarpeeksi nopea vastaanottaja saa pallon, läskillä puolustajalla ei ole mahdollisuuksia pysyä perässä. Pelaajien välisiä eroja voi toki pienentää liukusäätimillä. Muutenkin pelin eri osa-alueita voi säätimien avulla muokata todella vapaasti mieleisekseen.

Puolustusta on survottu uuteen suuntaan. Poissa ovat epärealistiset yksi yhtä vastaan -taklaukset, ja mukaan on tullut kunnon poikakasat pro tak -järjestelmän myötä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että palloa kuljettavan hyökkääjän kimpussa voi olla parhaimmillaan muutamakin pelaaja. Mikäli hyökkääjä pudottaa pallon taklauksen voimasta, pallon hallinnasta kamppaillaan pienen minipelin myötä. Tämän minipelin saa onneksi pois päältä, sillä ainakaan itse en siitä pitänyt.

Pelituntumaltaan vastaanottajalla juokseminen tuntuu tänäkin vuonna hieman kömpelöltä. Hemmetti, näiden kavereiden pitäisi olla Usain Boltin kaltaisia pikakiitureita, mutta silti juokseminen pallon kanssa tuntuu jotenkin tahmealta. Myös väistöliikkeet tuntuvat kömpelöiltä. Heittopeli tuntuu lisäksi himpun verran turhan helpolta, ja vastaanottajat tekevät välillä todella akrobaattisia suorituksia pallon liimatessaan. Toki tätä tapahtuu oikeastikin, mutta Madden 10:ssä hieman liian usein.

Superstar-pelimuoto on myös tänä vuonna mukana. Yhden pelaajan ohjaaminen kohti tähteyttä on toki ihan mukavaa puuhaa, kunhan muistaa pelata joko vastaanottajaa tai pelinrakentajaa. Laidan taklaajana sitä lähinnä haukottelee, kun tekemistä ei ole tarpeeksi.

Pienen porukan huvia

Madden NFL 10 on loistava peli, pienistä – todella pienistä – puutteistaan huolimatta. Tekoäly kangertelee välillä, mutta kaverin kanssa pelatessaan peli on parhaimmillaan. Toisin kuin EA:n NHL tai FIFA, Madden-sarjan pelit vaativat kuitenkin järjettömästi opettelua. Tämä madaltaakin kaveripelailun mahdollisuutta huomattavasti. Kahden osaavan Maddenistin pelaaminen on kuitenkin huimaa katsottavaa.

Madden - mies ja legenda

Pelisarjalle nimen antanut John Madden on USA:ssa legendan asemassa. Hänen peliuransa oli oikeastaan olematon, polvivamman katkaistua hänen uransa ennen aikojaan. Hän aloitti valmentajana 32 vuotiaana, valmensi kymmenen vuotta ja siirtyi sitten televisiokommentaattoriksi. Tänä vuonna mies lopetti kunniakkaan kommentaattorin uransa.

8/10

Kommentit

Käyttäjän va1tteri51 kuva
va1tteri51
Käyttäjän Kuutis kuva
Kuutis
Käyttäjän Wyyrlok kuva
Wyyrlok

Mahtava peli!